Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Розмір має значення

- Ви знаєте, колего, в мене вже був один подібний випадок. Пацієнтка з двома серцями. Пам’ятаєш, Ядзю, на Центаврі?

Ядзя знову кивнула і посміхнулася.

- Але те, що зробили ви, це, без сумніву, вищий пілотаж. Скажіть, колего, де ви вчилися?

Розмова починала заходити на гливке. Ні, безперечно, я знав, де навчався лікар першої категорії Мамай, але добрий фахівець та ще й за пляшкою розколов би мою легенду, наче горіх-ліщину. А крім того, маневри зараз не входили до моїх планів. Я прокашлявся:

- Професоре, я, власне, не в цій справі.

- Невже? - здивувався він. - А в якій?

- Мене цікавлять фінансові проблеми, - з цими словами я видобув із нагрудної кишені купюру в один злотий. Фокус був у тому, що ці купюри вийшли з ужитку доволі давно, але зрідка траплялися. Отже, використання їх як пароля, з одного боку, дозволяло уникнути випадкових збігів, а з іншого - нічим не загрожувало безпеці агента.

Побачивши злотий, професор Гладкий раптом посерйознішав, його пухнасті брови з’їхалися докупи, а рука поставила келих з коньяком.

- Ядзю, залиш нас, будь ласка.

Та без жодного слова вийшла з кімнати. Господи, невже бувають такі жінки? Тоді, може, й одружуватися варто.

Пересвідчившись, що за дружиною зачинилися двері, професор підскочив з фотелю і став порпатися в старовинному серванті, що прикрашав вітальню. Не найкраще місце для зберігання паролів, між нами кажучи. Але за мить він видобув звідти купюру в п’ять злотих і поклав поруч із моєю.

Номінал папірця не важив нічого. Тільки номер. Сума кожної цифри його п’ятірки з відповідною цифрою моєї одинички давали в підсумку десять, тобто нуль. Оце і був знак, що я маю найвищі повноваження, і треба виконувати будь-яке моє розпорядження. Якби була одиничка - значить, повноваження обмежені разовим дорученням, двійка - тільки передача техніки. Ну, і так далі. Дуже зручно.

Отже, у мене був нуль, і очі професора полізли на лоба. Нуля він ніколи не бачив, як і більшість наших агентів.

Коли очі пана Гладкого повернулися на місце, він акуратно склав свою купюру, потім заховав її до серванта, повернувся й налив собі ще коньяку. Мабуть, для заспокоєння.

- Ну знаєте, молодий чоловіче… Тоді ви мене вразили двічі. Тоді двічі приміть мої компліменти. Тоді я розумію, що безпека України - в надійних руках!

- Жодного слова! - перервав я його. Іще не вистачало тут мені дифірамбів на адресу УГС. Врешті-решт існують же елементарні правила конспірації чи ні?

Але випити за моє здоров’я все-таки довелося. Українці щодо цього дуже наполегливі.

- То чим я можу прислужитися батьківщи… ой, перепрошую, шановному пану?

- Мені потрібен контейнер номер сім.

- А! - зрадів професор. - Це той, що я привіз зараз? Він якраз у моїй валізі. - Ядзю! - закричав він так раптово, що я не міг його спинити. - Ядзю! Ти валізу розпакувала?

- Так, коханий.

- То принеси-но мені аптечку зі зразками, таку синеньку, на дні лежала.

Я тільки руками розвів.

- Вона зараз принесе, - запевнив пан Гладкий, а сам тим часом іще раз розлив коньяк.

І справді, не встигли ми випити, як у дверях з’явилася Ядзя із синьою скринькою в руках. Вона передала її чоловікові, потім кинула оком по столу, чи не треба чогось донести, і тихо зникла, немовби й не було її. Просто чудеса дресирування!

Пан професор поклав скриньку на стіл, і я не втримався від запитання:

- Пробачте, а ви в юності в цирку не працювали?

- А ви пам’ятаєте? - раптом зрадів він. - Ні, ви не можете пам’ятати.

- Я тоді ще був зовсім маленький.

- Ну хіба що, - він скептично пожував губами. - У мене був номер із дресированими пантерами. Щоправда, тільки три роки, а потім я цілковито присвятив себе медицині.

- Зрозуміло, - сказав я і поклав руку на знайомий пластик контейнера номер сім.

Цього разу він виглядав як аптечка. Воно і зрозуміло - що іще може мати із собою лікар? Та і я за документами лікар, хай навіть косметолог, а отже, аптечка не викликатиме жодних підозр.

Контейнер мав номер сім, оскільки в ньому містилися засоби для сімох основних справ таємного агента, а саме: підслуховування, підглядання, просторового стеження, маскування, тимчасової нейтралізації із втратою пам’яті чи без, фіксації та двох різновидів остаточної нейтралізації. Ну, ви розумієте, що я маю на увазі.

Отже, тепер я був цілком готовий до другої фази свого відрядження.

Попрощавшись із гостинним професором і отримавши іще одне запевнення, що він у повному моєму розпорядженні, супроводжене іще однією порцією коньяку, я вийшов на вулицю і попрямував до готелю. Робочий день у фірмі «Пані Граціоза», певно, добігав кінця, тим часом як робочий день таємного агента тільки починався.

Попередня
-= 21 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 8.

Останній коментар

Robzaf 15.04.2024

Can't answer an existing topic, what should I do ??
Maybe I'm not writing correctly?
Please tell me.
Yours faithfully.


Eldarkao 15.04.2024

How to reply to a topic?
Maybe I'm not writing correctly?
Need your help.
Yours faithfully.


Ivanhim 15.04.2024

How to react to an issue?
What am I doing incorrectly?
Require your assistance.
Cordially yours.


Додати коментар