Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Розмір має значення

Далі були перші кроки з налагодження бізнесу на батьківщині, тобто п’ять років ув’язнення за організацію злочинного угрупування. Потім спеціальна постанова Верховного суду Ізраїлю про повну реабілітацію та погашення судимостей. Але найрезонанснішою справою того часу стала організація каналу перемитництва Благодаті. Коли ми в Академії вивчали цю класичну аферу, я й гадки не мав, що матиму справу з її організатором. Схильний до інновацій Салман профінансував роботи двох фізиків, які твердили, що винайшли акумулятор святості. Цей прогресивний прилад, за твердженням авторів, міг заряджатися святістю від землі Ізраїльської, конвертувати її у стан, придатний для транспортування і таким чином робити можливим її, святості, експорт. Новий товар користувався великим попитом, особливо у християнських країнах. Гроші потекли рікою. Спритників схопила за руку митниця, але припаяти їм цього разу нічого не вдалося - на всі звинувачення у шкоді, завданій перемитництвом, Салман відповідав ортодоксальною риторикою про нескінченість Благодаті на землях Ізраїлю. Релігійні експерти розвели руками - заявити про обмеженість ресурсів святості вони не наважилися. Врешті зійшлися на адміністративному штрафі за блюзнірство та ухвалення міжнародної конвенції «Про заборону експериментів зі святістю у всіх її виявах».

Погодьтеся - біографія солідна, і цілком логічним її продовженням виглядає організація біотерористичного угрупування. Щоправда, останні тридцять років адона Салмана пройшли значно спокійніше. Міжнародна активність впала до нуля, і як результат - жодної гучної справи і всього лише рік виправних робіт за непристойну поведінку. Але це, швидше за все, - тиша перед бурею, або, як казали моя бабуся, «розвиднюється на більший дощ». Тридцять років - саме той термін, за який можна розробити нову ефективну біологічну зброю. Здається, старий Фіма мав-таки рацію - це дійсно тате-маме, і не тільки віртуального Родимчика, а й усієї операції. Монументальна постать, нема чого сказати. Я зробив запит на звіти агентів, яким довелося особисто стикатися з фігурантом. Супротивника треба знати в лице. Потім, трохи поміркувавши, написав колезі Сагайдачному і попросив також докладне досьє на його клієнта - терориста зі Стожарів. Навіщо? Хай це залишиться маленькою таємницею.

- І що ви думаєте? Я таки знайшов бізнес Кагановича! - до моєї кімнати без стуку увірвався Фіма, немовби відчувши, що я про нього згадував. - Ви мене так розстроїли за цих марсіаністів, що я місця собі не знаходив. Як вести з ними гешефт, коли вони ні про що інше не думають, як про переселення? Хіба можна бути спокійним за свої три проценти, якщо кожну хвилину боїшся, що вони перенесуть виробництво до себе на Марс! І плакала тоді моя доля з Ізраїльського експорту. Я сто разів вкусив себе за язика, ви мене розумієте?

- Ви самі запропонували такий розрахунок, - мудро посміхнувся я.

- То я уже готовий передумати. Якщо ваша пропозиція краща, ми завжди домовимося. Ладно, я згоден, давайте будемо рахувати від продажів в Україні. Все одно це краще, ніж із цією міжпланетною заразою…

- Ви щось там говорили по бізнес Кагановича.

- І буду говорити. Але давайте спочатку домовимося про мою проблему. Гріх наживатися на помилках старої людини.

- Це шантаж? - уточнив я. Начхати на його проценти, важливий принцип!

- Навіщо ви так говорите? - одразу наполохався мій співрозмовник. - Це просто прохання старої людини, яка зробила найбільшу помилку у своєму житті. Коли ми домовлялися за відсотки, я ж не знав, що маємо справу з марсіаністами.

Логічно. Я зробив вигляд, що замислився, а старий не вгавав:

- Ви не встигли повідомити в Україну про нашу домовленість?

У його очах читався такий відчай і таке щире благання, що я просто не зміг бути жорстоким:

- Ні.

Він зітхнув з полегкістю.

- Тоді давайте зупинимося на вашій першій пропозиції - два відсотки від продажів в Україні, - і коли я задля вигляду скривився, він додав поспіхом: - Піввідсотка я віддаватиму особисто вам.

Ростете, агенте Мамай, вам уже пропонують хабарі!

- То як там із Кагановичем?

- Скажіть, що ми домовилися.

- Ви шантажист.

- Я стара людина, і мені нема на що жити.

- Домовилися.

- Аф мір ґезукт [12]. Ви самі не знаєте, яке полегшення мені зараз зробили. У мене надто слабке серце, щоб так хвилюватися. Ви знаєте, що таке стенокардія?

- Я хочу знати, хто такий Каганович.

- Ви ще молодий, звідки вам! У моєї мами була стенокардія. Так вона могла заспокоїти своє старе серце, тільки коли тримала мене за руку.

Попередня
-= 45 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

StevenKeD 25.03.2024

Коментар буде відображений після підтвердження модератором


Додати коментар