Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Розмір має значення

- Слова, - вимовив він врешті зневажливо. - Це тільки слова. Я багато кому перейшов дорогу в цьому житті. Тільки це був не султан. Скажи те, що маєш сказати, до кінця.

- Для цього я повинен зустрітися з Ліоном. Ти, я і Ліон. Там я дам усі докази й оголошу умови.

- Докази дають у суді. Ти - не суддя. Ти - кур’єр. Не знаю, хто твій господар, але це не султан Брунею. Перекажи своєму господарю, що я хотів тебе вислухати, але ти нічого не сказав, - він знову втупив у моє обличчя двостволку своїх чорних зіниць. - Іди.

Я розлютився.

- Іду. Вже іду. І перекажу, що ти відмовився від зустрічі з Ліоном. А наступного разу замість мене сюди приїдуть ґурки. Ти мав з ними справу, і мабуть, зможеш домовитися швидше, ніж зі мною, - рішуче розвернувшись, я посунув до виходу, чи принаймні в тому напрямку, бо на темних стінах не можна було роздивитися дверей.

- Стій, - почувся ззаду старечий голос.

Я зупинився, не обертаючись.

- Підійди.

Так само не обертаючись я зробив крок назад.

- З ґурками не можна домовитись, бо вони знають тільки сорок англійських команд, - він помовчав, мабуть, для того, аби пожувати свою щелепу. - Але ти, упертий українцю, стоїш спиною до літньої людини.

Мать його так, старого чорта! Оцим вони нас завжди беруть! Використовують вроджену українську ґречність.

Я повільно розвернувся.

- І підійди ближче, бо в моєму віці не можна голосно говорити.

Ну що ти з ним будеш робити!

Коли було відновлено початкову мізансцену, Салман Каганович взяв довгу паузу, настільки довгу, що я вже був готовий знову розвернутися, і аж тоді сказав:

- Приходь сюди завтра, українцю. Тут буде Ліон. Скажеш усе до кінця, щоб ми могли разом з тебе посміятися.

Я уперто покрутив головою:

- Я не прийду, Салмане. Мені не сподобалося, як ти зі мною розмовляв. Неповагу до посланця можна розуміти тільки як неповагу до його господаря. Я чекатиму на вас із Ліоном завтра… - і я вказав час та місце зустрічі. - Чекатиму тільки півгодини.

Тут я вже розлютився по-справжньому, розвернувся та пішов у темряву.

- Не забийся, в нас тут темнувато, - почулося навздогін, але то вже було байдуже.

В холі мене зустріли охоронці, які мовчазно сиділи по кутках. Тут уже горіло кілька лампочок, і можна було зорієнтуватися. Гардеробник простягнув мені ручку з емблемою банку «Тель Шахар», подарунок Лейбовича. Зачекайте, так це її мав на увазі Салман, коли говорив про мікрофон в кишені?!

- Ваша зброя, прошу, - додав служка, шкірячи зуби.

- Дякую.

У мою долоню лягло руків’я бластера. Ззаду хтось тихенько пирснув. Я придивився уважніше. Замість зброї цей жартівник всунув мені пластмасовий водяний автомат з дитячого набору. Їм тут зовсім нема чого робити!

- Курва!! - розлючено кинув я іграшку об підлогу. - Де моя зброя?!

- А це хіба не вона? - щиро здивувався гардеробник. - Я, мабуть, переплутав, - з цими словами від дістав з-під стійки тепер-таки мого бластера. - Вони такі схожі - і зовні, і за тактико-технічними характеристиками…

- Бу-га-га! - розвеселилася охорона, що, певно, чекала на цю виставу.

А найбільш дотепний додав:

- Бери обидва, стрілятимеш з двох рук.


Я сидів у кімнаті Фіминої квартири й підбивав підсумки своєї роботи.

Що ми, висловлюючись по-тутешньому, маємо з гуска? А маємо указку з мікрофоном, всучену як подарунок в синагозі та ручку з аналогічним пристроєм з банку. Може, це в них такий місцевий звичай - дарувати один одному мікрофони? Добре, хоч у Салмана нічого не всунули. Хоча…

Я витяг з кишені бластера й уважно оглянув. Начебто, нічого зайвого. А в обоймі? Останній набій здався мені підозрілим, і я перевірив його детектором. Стрілка одразу показала високий рівень випромінювання. Зрозуміло. Заховавши до холодильника усі подарунки, набої та про всяк випадок і сам бластер, я закрився у своїй кімнаті з метою ще раз обмізкувати план подальших дій.

Вікопомний Байда, викладач тактики в Академії УГС, казав: «Якщо не можеш створити операцію, створюй ситуацію». Що це означає? Поясню. Наприклад, вам треба упіймати рибу. Що ви робите задля цього? Зрозуміло що - висилаєте гвинтокрил з ехолотом, парочку катерів з ультразвуком та розставляєте тенета з лавсану. Це операція. А якщо у вас усього цього немає? Якщо риби багато, а ви один? Тоді ви берете вудку, сідаєте на березі ставка, нанизуєте хробака або, скажімо, мотиля, або банальну макуху, - одне слово, створюєте ситуацію. Отак діяв і я. Я закинув по гачку на кожного. Я їх роздрочив - кожного у свій спосіб. Якщо цей Ліон - не міфічна особа, банкір його точно приведе, а ні - то Каганович допоможе. Але головне - не Ліон, головне - що в один момент в одному місці зберуться майже усі, як говорить Фіма, тате-маме: банкір та бандит.

Попередня
-= 52 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 8.

Останній коментар

Robzaf 15.04.2024

Can't answer an existing topic, what should I do ??
Maybe I'm not writing correctly?
Please tell me.
Yours faithfully.


Eldarkao 15.04.2024

How to reply to a topic?
Maybe I'm not writing correctly?
Need your help.
Yours faithfully.


Ivanhim 15.04.2024

How to react to an issue?
What am I doing incorrectly?
Require your assistance.
Cordially yours.


Додати коментар