Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Розмір має значення

Я не сумнівався, що мої опоненти зараз сидять під кондиціонерами, чекаючи повідомлення охорони, і ні в якому разі не з’являться на місці раніше від мене.

Однак першим, рівно за п’ять хвилин до призначеного часу, човгаючи хворими ногами, на пустир прийшов Фіма. На зовнішньому кордоні вартовий ретельно обшукав старого, чим ввів його у стан легкого шоку, а потім довго про щось розпитував. Згодом Фіма пройшов у середину кола та залишився чекати там із дещо прибитим виглядом. За десять хвилин на місце дії підкотили два автомобілі, які зупинилися під захистом контейнерів. З вікна першого висунулася рука і поманила мого господаря пальцем. Переляканий старий почимчикував до чорного витвору сучасного автодизайну і схилився до скла. Вислухавши людину, що сиділа в салоні, Фіма зробив крок до задніх дверцят і нерішуче просочився в щілину, яка тієї ж миті відкрилася перед ним.

«Йолоп!» - вилаявся я подумки. Попереджав же старого дурня - у розмови не вступати, передати мої слова і чосу! Спитавши себе, на які поступки зможу піти, аби витягти із заручників мого господаря, я не знайшов годящої відповіді. Сам винуватий, наступного разу не буде займатися самодіяльністю.

Проте автомобілі все ще стояли на місці. І лише хвилин за десять, протягом яких я іще не раз встиг незлим тихим словом пом’янути Фіму, вони повільно розвернулися та рушили через пустир. Наступна камера засікла їх уже на вулиці міста. Тут сталася чергова несподіванка - чільне авто раптом зупинилося й випустило на волю мого полоненого господаря. А тим часом перша камера показала мені, як сек’юріті швидко, проте досить організовано збирають свої манатки, а поліція вмикає мигалки та забирається геть. Зрозумівши, що наступні п’ять хвилин нічого цікавого не відбуватиметься, я вирушив до синагоги. Ви, напевно, уже здогадалися, що вчора вечері я передумав зустрічатися пустирі і обрав найпростіший спосіб залучити рабина до шановної компанії - переніс місце розмови просто до його храму.

Рабин стояв біля входу на першому поверсі, стурбовано поглядаючи на годинника.

- Чолом б’ю, ребе, - сказав я, прилаштовуючи на голові одноразову ярмулку.

- Алейхем шалом! - розквітнув посмішкою той. - Шоб ви тільки знали, який я радий вас бачити. І ви знаєте, чому? Мені приснилося, що ви прийдете саме сьогодні. Ви знаєте, у мене всю ніч чухалася ліва долоня.

- І не дарма, - я щиро посміхнувся у відповідь. - Скоро приїдуть люди, двоє-троє людей, які привезуть те, що я обіцяв. Ми можемо почекати на них тут.

- То це будуть не ваші гроші?

- Яка різниця, ребе, чиї гроші. Аби не були фальшивими.

- Ой, щось мені здається, що ви все-таки єврей.

- Дружина, - сказав я і сумно звів очі до неба. - Тільки дружина.

- Нічого, не переживайте. Скажу вам чесно, ми вже майже вирішили для себе українське питання.

- Та ну! - здивувався я. - І як ви його вирішили?

- Ми вважаємо, що українці - це одне із втрачених колін Ізраїлевих.

«Іще чого не вистачало!» - подумав я, але поцікавився:

- А яке з колін?

- Те, що пішло в пустелю разом із царицею Савською. Коліно Дана.

Україна мало схожа на пустелю, але мені чомусь згадалася наша богиня Дана і традиційні приспіви на кшталт «ой-дана-дана», та «ши-ди-ри-ди-дана». Невже правда? Завіятися десь разом із гарненькою царицею - це по-нашому.

- Дякую, ребе, ви мене заспокоїли.

- А табличка, ви хочете, щоб була з вашим іменем чи з іменем того, хто принесе гроші?

- Давайте спочатку дочекаємося моїх друзів, а потім поговоримо про табличку. А ось, до речі, і вони.

До синагоги підрулював кортеж із двох автомобілів. Рабин здивовано підняв брови:

- Так це ж…

Авта зупинилися. З другого метеликом вистрибнув красень Лейбович і, підскочивши до дверцят переднього, допоміг вийти Салману Кагановичу. Старий аферист був у величезних темних окулярах і рухався повільно, важко спираючись на коштовного ціпка. Видно було, що кожен крок болем озивається у його суглобах.

Тепер я точно знав, у чиїй саме компанії зволив проїхатися мій господар Фіма. Що ж, можна було передбачити, що у старого не вистачить духу протистояти бандитському авторитетові.

Ребе здивовано глянув на мене, а я із діловим виглядом кивнув та виступив наперед.

- Чолом вам, панове! Приміть мої вибачення, я не врахував стан вашого здоров’я і завдав багато клопоту.

Ребе наздогнав мене і просичав у вухо:

- Ми ж не зможемо піднятися на другий поверх.

- Значить, доведеться пошукати, де сісти на першому, - важко сказав Салман. Попри поважний вік, слух у нього був іще дай Боже.

Попередня
-= 55 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 8.

Останній коментар

Robzaf 15.04.2024

Can't answer an existing topic, what should I do ??
Maybe I'm not writing correctly?
Please tell me.
Yours faithfully.


Eldarkao 15.04.2024

How to reply to a topic?
Maybe I'm not writing correctly?
Need your help.
Yours faithfully.


Ivanhim 15.04.2024

How to react to an issue?
What am I doing incorrectly?
Require your assistance.
Cordially yours.


Додати коментар