Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Розмір має значення

- Я вирішив боротися, - продовжив старий, коли відпився водичкою. - Я написав аналітичну записку, у якій обґрунтував необхідність переходу телебачення на вертикальну розгортку. Це не так дорого, бо на першому етапі можна було б навіть використовувати старі телевізори, поставивши їх на бік. І що ви гадаєте? Ці кляті інформаційники вирішили, що я зазіхаю на їхню територію! Вони просто висміяли мою ідею, хоч і визнали, що з технічної точки зору її можна реалізувати. Ви чуєте, можна реалізувати! А скільки було пролито ядучої слини! Ви просто не уявляєте собі це змагання в дотепах, цей воронячий бенкет, який вони влаштували! Мовляв, якщо дехто досяг успіхів у біохімії, це ще не означає, що він може диктувати свою волю в інформаційній галузі. Одне слово, мене поставили на місце. На належне мені місце науковця. І я вирішив, що коли Бог дав мені до рук таку зброю, як наука, то гріх витрачати час на те, аби переконувати бюрократичних нездар та заздрих міщан. Біохімія - це дуже сильна зброя. Отже, я взявся до праці.

Роки, проведені старим в лабораторіях та за комп’ютером не минули марно. Власне, в процесі досліджень і з’явилася методика точкового впливу на людські органи, що отримала ім’я на честь винахідника - академіка Майбороди. І саме завдяки їй українські біохіміки остаточно пішли у відрив від своїх закордонних колег. Грузини кажуть у таких випадках: «Коли ти прийшов, я вже пішов геть». Тобто ми вже думали про наслідки, коли інші лише аналізували причини.

- Отже, я вирішив зіграти на протиході всезагальному захопленню. Гаразд, подумав я, вони хочуть стати худими, аби подобатися чоловікам? А я зроблю так, аби чоловіки остаточно від них відвернулися. Аби схиблені на шкідливій моді не отримали шансів на продовження свого роду. І спосіб, до якого я врешті-решт вдався, ви знаєте.

Так, цей спосіб можна назвати «поправкою до еволюції». А втім, хто сказав, що це еволюція? Це лише тенденція, а виправляти тенденції сам Бог велів. І дійшовши такого єзуїтського рішення, мені залишилося тільки забезпечити його розповсюдження.

Академік не став докладно зупинятися на всіх складнощах організаційного характеру, але я чудово собі уявляю, як то воно було чистому науковцю, мешканцю бібліотек та лабораторій, можна сказати, відлюднику опинитися на вістрі сучасного маркетингу та потрапити у фінансові та організаційні нетрі. Бо крім організації офшору, пошуку сировини та анонімного налагодження виробництва, належало «всього лише» вигадати нову торгову марку та вивести її на ринок. За таке масштабне завдання не взявся б навіть агент першого класу УГС, хоча ні, тут я перебільшую, бо нашим агентам усе до снаги.

- Вам хтось допомагав? - уточнив я.

- Книжки, - посміхнувся академік. - Єдині радники старого відлюдника.

Зрозуміло. Що-що, а читати книжки він умів. І не так, як ми з вами читаємо детективи, а по-справжньому.

Так, треба зауважити, що дідусь виконав просто-таки гігантську роботу. От що значить стара школа! Каюсь, я б ніколи не наважився на щось подібне без консультації з фахівцями, наприклад, спеціального аналітичного відділу. Я подивився на академіка з відвертою повагою, бо вмів поважати супротивника. Хоч, відверто кажучи, чим далі вів старий свою розповідь, тим більше в мені розвивалося бінарне сприйняття. Ну який, скажіть, з нього супротивник? Він хотів зробити щось погане? Навпаки. Він боровся з нами? Ні, розколовся при першому запитанні «в лоба». Може, і справді, супротивник десь в іншому місці, зовні, а ми всі, в тому числі й академік, просто намагаємося боротися з ним, кожен своїми засобами? Може, варто просто об’єднати наші зусилля?

Галушка слухала мовчки, і тільки іноді зводила очі вгору, немовби намагаючись краще запам’ятати. Тільки раз вона запитала:

- Діду, а бабуся знала?

- Ні, - відрізав той. - Війна - це чоловіча справа.

Війна, інакше не скажеш. Старий воював за Україну, за свою Україну, і скажіть, будь ласка, хіба він не мав на це права?

- Пане академіку, - я прокашлявся. - Я тут присутній не як представник Служби, а як приватна особа. І як приватна особа хочу сказати вам таке: у нас на вас нічого немає. Якщо ви не будете більше грати в ці ігри, в нас не буде до вас жодної претензії - ані формально, ані морально. Просто не буде, і квит. Розумієте, про що я? Ви все чудово організували, без жодних слідів, тому…

- Хлопчику, - академік Майборода посміхнувся і поклав свою важку руку на моє плече. - Хлопчику, я звик відповідати за зроблене. І якщо я колись заслужив звання академіка і не відмовився прийняти його, то невже ти гадаєш, що я злякаюся заслуженої кари? Тюрма мене не лякає.

Попередня
-= 98 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 8.

Останній коментар

Robzaf 15.04.2024

Can't answer an existing topic, what should I do ??
Maybe I'm not writing correctly?
Please tell me.
Yours faithfully.


Eldarkao 15.04.2024

How to reply to a topic?
Maybe I'm not writing correctly?
Need your help.
Yours faithfully.


Ivanhim 15.04.2024

How to react to an issue?
What am I doing incorrectly?
Require your assistance.
Cordially yours.


Додати коментар