Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Ще одна збірка Всеволода Нестайка

Вони ие тільки не сміялися. Вони вперше, може, в житті позирали співчутливо, по-людськи.

Мабуть, вони собі просто не уявляли, як це можуть люди самі на себе написати сатиричні вірші й намалювати карикатуру. І взагалі — прнзиа ися, коли ніхто не схопив їх иа гарячому. І коли всі були певні, що то, як завжди, зробили вони, трійця—

Стьопа Чичибабін теж був украй здивований:

Оце сюрприз. Члени піонерського активу... Редактор стінгазети... Відповідальний за роботу у технічних гуртках... І раптом така петрушка!.. Неймовірно!

Лесик і Жора ніколи не думали, що це так важко — спокутувати вину...

Чілдрени! Так ви хоч розкажіть, як же воно трапилося,— вигукнув нарешті Агашкін.

Довелося їм чесно розказати все як було.

Та оскільки хлопці дуже хвилювалися, збивалися, говорили досить плутано й нескладно, ми з вами не будемо їх слухати, а просто повернемося у той вечір, коли це сталося.
РОЗДІЛ XVII,

в якому розповідається, що ж сталося того пізнього вечора на шкільному подвір'ї

Ідея цієї авантюри належала Леснкові.

Жоро,— сказав він за два дні до приїзду академіка. - Давай щось придумаємо

Що саме? — спитав Жора.

Ну, щось цікаве... оригінальне. Щоб могло сподобатись академікові. Бо я боюсь, що знову -будуть квіти, промови і все. Хто б до иас ие приїздив у гості: письменник, Герой Соціалістичної Праці, ветеран війни,— завжди одне й те саме: спершу малесенька першокласниця з великим букетом, потім вусатий десятикласник з трохи меншим, далі хтось із учителів з кількома словами, потім Фаїна Панасівна з пристрасною промовою, а тоді Лев Парамонович із щирою "подякою — і все.

Точно,— погодився Жора.

Так-от, треба щось придумати. Все-таки не щодня приїздить колишній учеиь школи — Герой Соціалістичної Праці, академік, відомий учений.

А що ж ти хочеш придумати?

Ну. щось таке, щоб він бачив, що зараз у шкапі вчаться теж інтересні хлопці, з яких потім виростуть, може, і академіки, і Герої Соцпраці, і хто його зна хто...

Ну, все правильно. Я згоден- А як же це зробити? Що придумати?

Ну... ну, я знаю., ну, може, запустити якусь твою діючу модель... Щоб вона летіла...

Прямо йому на голову? Це несерйозно!

Чому на голову? Над головою. Щоб він бачив... Я, може, для тебе стараюсь, а тн... Побачить він, зацікавиться і... хто його зна, може, з цього й почнеться твоя щаслива Доля. Допоможе потім тобі влаштуватися в Інститут космічних проблем. Ти ж сам казав, що мрієш...

Взагалі-то так, але.. Лев Парамонович казав, щоб я приніс у школу і літак, і всюдихід...

Та,2- махнув рукою Леснк.— Одна справа офіційно, серед багатьох досягнень школи. А зовсім інша — несподівано, у дії... Хіба ж той ефект...

Нзагалі-то...— завагався Жора.

А я б гарматку нашу притяг... Уявляєш, летить твій літак, робить над академіком коло, а в цей час з кушів гарматка - бба бах!.. Враження!

Взагалі цікаво...— Очі в Жори вже загорілися.

Словом, плай оригінальної зустрічі академіка Іваницького

був розроблений одразу ж.

Як правило, в них у школі високих гостей зустрічали так (звичайно, якщо дозволяла погода й пора року):

На гайку стояли директор з учителями. На містку біля щогли з прапором — старша піонервожата і голова ради дружини. На майданчику — представники піонерської дружини (вся дружина ніколи в таких випадках не вишиковувалася — «для мобільності», щоб швиденько, без штовханини, пройти після зустрічі в актовий зал, де сиділи всі учні).

Так-от Лесик і Жора заздалегідь повинні були сховатися у кущах і звідти, коли малесенька першокласниця піднесе академікові квіти і він, як це бувало завжди, розчулено її поцілує, запустити літака. І коли літак робитиме коло над академіком, Лесик у кущах мав бабахнути з гарматки. Все дуже* просто, але ефектно й оригінально. Так (з літаком і гарматкою) академіка напевне не зустрічали ніде.

Усе, може б, так і було, якби Жора не поставив неодмінної умови — репетиція.

Без репетиції, без попередньої спроби я запускати не буду,- сказав він.— Це несерйозно!

Та иащо нам репетиція? — знизував плечима Лесик.— Ти що — ніколи ие запускав того літака? Сто разів запускав.

Запускав. Але не в таких умовах. Це діюча модель, керована по радіо. Там усе мусить бути точно розраховано. Трошечки схибив — і літак уже збився з курсу. Ти що, хочеш, щоб він справді впаа академікові на голову?

Лесик змушений був погодитися иа репетицію.

Проводити репетицію домовилися пізно ввечері напередодні зустрічі. Шоб ніхто не бачив Адже це мало бути неспо діваикою.

Попередня
-= 43 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар