Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Ще одна збірка Всеволода Нестайка

В цю ж мить пролунав дзвоник.

Йдемо до залу,— урочисто сказала Зіиаїда Семенів- на.— Спокійно. Без галасу. Без метушиі. Покажіть, що ви справжні радянські учні.

Ці слова говорилися завжди, коли відбувалися зустрічі з визначними людьми.

І шостий «Б» підвівся і, намагаючись галасувати менше, ніж звичайно (бо де ж це бачено, щоб галасу й метушиі в класі не було зовсім), побіг иа четвертий поверх.

Лесик і Жора сиділи тихо, похиливши голови. Вони иіяк не могли зрозуміти, для чого заходив Іваницький у їхній клас. Подивитися на стіни, на парти, визирнути у вікио? Щось не те... «Блискавку» він, звичайно, бачив. Не міг не бачити. Але чомусь не сказав нічого. Що це означає? Звичайно, вій їх зневажає. Не може не зневажати. Вони самі себе зневажають. Але...

Гоміи у залі враз ущух.

На сцену піднімалися Віктор Сергійович Іваницький, директор, вчителі, завуч.

Всі зааплодували.

Віктор Сергійович знову часто закивав (така в нього була звичка) і притис руку до серця.

Оплески вщухли, але ніхто ие сідав.

Усі звично повернули голови в кінець залу. Проходом від дверей чимчикуввла маленька першокласниця з білим пишним бантом і з величезним букетом квітів.

Піднімаючись на сцену, вона спіткнулась (чогось вони завжди спотикаються), хтось її підхопив. От вона вже вручає букет академікові, і розчулений академік цілує її в лоба.

Почалося.

Потім був десятикласник, Фаїна Панасівна — все як належить.

А потім на трибуну вийшов Іваницький- Він сказав, що дуже хвилюється. І справді, було видно, що хвилюється. Та н хто б не хвилювався, виступаючи у рідній школі через сорок років після її закінчення... Він згадував той далекий післявоєнний випуск, називав імена. І серед иих назвав ім'я Лесикового діда. 1 розказав оту історію з стіннівкою, яку ви вже знаєте.

Всі озирнулися на Лесика. А він втягнув голову в плечі й не знав куди ховати очі.

Іваницькнй замовк.

Раптом із середини залу вихопилася рука, і, ие чекаючи, поки дадуті. слово, слідом за рукою підхопився Стьопа Чичи- бабіи. І дзвінко вигукнув:

А скажіть, будь ласка, як ви стали академіком?

Іваницький усміхнувся: і — Ну, що вам, друзі, сказати?.. Ви, мабуть, будете розчаровані. Як я став академіком? Ну... вчився, вчився, вчився.. Пізнавав, пізнавав, пізнавав... Трудився у поті чола... Працював, спини ие розгинаючи. Вам, мабуть, набридло слухати про те, що треба вчитися. Але що зробиш, як таке життя...- Він наче вибачався.— Ми з вами, друзі моТ дорогі, живемо у надзвичайний, небувалий час. Важливість знань зараз чи ие найбільша за всю історію людства. Зараз вводиться в шкільні програми такий предмет — інформатика. Виникло навіть поняття — національні інформаційні ресурси. Ше донедавна національними ресурсами були тільки, так би мовити, ресурси матеріальні. Наприклад, мінеральні ресурси (корисні копалини) або так зваиі оновлювані ресурси —■ енергія річок і сонця, лісові масиви, сільськогосподарські угіддя і таке інше. Зараз інформація, її джерела, а також засоби її переробки і збереження виявляються для економічно розвинених країн стратегічно важливим національним ресурсом. Наприклад, Японія, що майже зовсім позбавлена мінеральних ресурсів, завдяки розвиткові інформатики змогла посісти одне з чільних місць серед імперіалістичних країн... Причому баритися не можна аж ніяк. Якщо загальна сума людських знань иа період 1800 року подвоювалася кожні п'ятдесят років, то на період 1950 року — вже кожні десять років, на період 1970 року — кожні п'яті, років. А сьогодні — щороку. Щороку подвоюється зараз сума людських знань! Уявляєте? У наш час людський розум, не озброєний інструментами для обробки інформації, не завжди в змозі ефективно контролювати ситуацію. А ситуація в світі Сьогодні надзвичайно складна- Наш з вами співвітчизник, перший президент Української академії наук Володи мир Іванович Вернадський ще у минулому столітті, будучи зовсім молодим, передбачив відкриття атомної енергії і Використання її для війни. Ще тоді він говорив про небезпеку омищиду - - тобто загальногозшщення людства в результаті катастрофічних наслідків досягнень військової техніки. Сьогодні ця небезпека стала реальною... І иа вас, друзі мої.

лежить величезна відповідальність. Мине кілька років — і доля землі, людства опиниться вже у ваших руках. ї від того, якими будете ви, залежатиме, яка доля спіткає людство, планету... Ви читаєте газети, слухаєте радіо, дивитеся телевізор. Ви не можете не бачити, ие відчувати, яка загроза нависла зараз над усіма землянами. І яку боротьбу ведемо ми, передова частина людства, щоб відвернути цю загрозу. В кращому разі людство може відкинутися иа два мільйони років назад. В гіршому загинути зовсім. Для того щоб наша боротьба була результативною, треба, щоб було якомога більше хороших, порядних, розумних, знаючих людей. Отже, зараз боротьба кожного за людину в собі — це разом з тим і боротьба за все людство. Якщо раніше, коли вчилися ми, питання ще так гостро не стояло, то тепер питання стоїть саме так. Від того, скільки розумних, порядних, чесних людей, які розуміють відповідальність за свої вчники, буде завтра на землі, залежить доля самої землі...

Попередня
-= 46 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар