Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

    —  Віддай мені дитину! — сказала затворниця.

    —  Змилуйтесь! Змилуйтесь!

    —  Віддай мені дитину!

    —  Відпустіть мене ради бога!

    —  Віддай мені дитину!

    І знову молода дівчина впала, знесилена, зломлена, з очима, які здавалися скляними, немов у мертвої.

    —  На жаль,— пролепетала вона,— ви шукаєте свою доньку, а я своїх батьків.

    —  Віддай  мені  мою  маленьку Агнесу!—не  вгавала  Гудула.— Ти  не знаєш, де вона? То вмирай! Я розповім тобі. Послухай. Я була гулящою дівкою, у мене була дитина, у мене її забрали! Це зробили циганки. Тепер ти розумієш, чому ти мусиш умерти. Коли твоя мати-циганка прийде по тебе, я скажу їй: «Мати, подивись на цю шибеницю!» А може, ти повернеш мені дитя? Може, ти знаєш, де вона, моя маленька донечка? Стривай,  я покажу тобі.  Ось її черевичок,— усе,  що мені від  неї залишилось. Чи не знаєш ти, де другий? Якщо знаєш, скажи, і якщо це навіть на другому кінці світу, я поповзу до нього навколішках.

    При цих словах вона, простягнувши з-за ґрат другу руку, показала циганці маленький, вигаптуваний черевичок. Уже настільки розвиднілось, що можна було розглядіти і форму, і колір черевичка.

    —  Покажіть   мені   черевичок! — вигукнула,   здригаючись,   циганка.— Боже мій! Боже!

    Своєю вільною рукою вона поспіхом розкрила невеличку ладанку, оздоблену зеленими намистинками, що висіла у неї на шиї.

    —  Так! Так — бурмотіла про себе Гудула.— Хапайся за свій диявольський амулет!

    Раптом її голос урвався, і, затремтівши всім тілом, вона скрикнула голосом, що вирвався із самих глибин її душі:

    —  Моя донька!

    Циганка вийняла з ладанки черевичок, такий точнісінько, як і перший. До черевичка був прив'язаний клапоть пергаменту, на якому було написано такий двовірш:

    Як ще такий у тебе є,

    Руками ненька обів'є.

    Затворниця блискавично порівняла обидва черевички, прочитала напис на пергаменті і, припавши до віконних ґрат обличчям, що сяяло небесною радістю, вигукнула:

    —  Доню моя! Доню моя!

    —  Мамо! — відповіла циганка. Ми безсилі описати цю зустріч. Мур і грати розділяли їх.

    —  Ох,   цей   мур! — вигукнула   затворниця.— Бачити   її   і   не   обняти! Дай рученьку, твою рученьку!

    Молода дівчина просунула у віконце свою руку. Затворниця припала до неї, притулилася губами і завмерла в цьому поцілункові, не подаючи інших ознак життя, крім ридання, від якого час від часу здригалось усе її тіло. Але сльози її струменіли ручаями у мовчанці, у пітьмі, неначе нічний дощ. Бідна мати потоками зливала на цю кохану руку те темне, бездонне джерело сліз, що таїлося в її душі і в якому крапля по краплі п'ятнадцять років збиралась уся її мука.

    Раптом вона схопилася, відкинула з чола довгі пасма сивого волосся і, не кажучи ні слова, почала обома руками, з розлюченістю левиці, розхитувати грати свого лігва. Прути не піддавалися. Вона кинулася в кут своєї комірки, схопила важкий камінь, що служив їй за подушку, і з такою силою жбурнула ним у грати, що один з прутів, бризнувши тисячею іскор, зламався. Другий удар остаточно розбив стару хрестоподібну поперечку, якою було заґратоване вікно. Тоді вона голими руками зламала пруття й відігнула їх поржавілі кінці. Бувають хвилини, коли руки жінки набувають надлюдської сили.

    Розчистивши в такий спосіб путь, на що їй було потрібно не більш однієї хвилини, вона схопила свою доньку за стан і втягла до своєї нори.

    —  Іди сюди! Нехай моя дитина знов буде зі мною! — шепотіла вона. Коли  дівчина  вже  була  в  келії,  затворниця  обережно  опустила  її  на

    землю, потім знову підняла її і, тримаючи на руках, ніби це була її колишня маленька Агнеса, почала ходити туди й сюди по вузькій комірці, сп'яніла, нестямна, радісна. Вона вигукувала, співала, цілувала свою доньку, щось промовляла до неї, заходилася сміхом, заливалася слізьми — все водночас і все немов у гарячці.

    —  Донечко  моя!   Донечко  моя! — казала  вона.— Моя   доня   зі  мною! Ось вона! Милосердний господь повернув її мені. Гей, ви!  Ідіть усі сюди! Чи є там хто!  Нехай поглянуть. Моя донька зі мною!  Господи Ісусе, яка вона гарна! П'ятнадцять років ти примусив мене ждати, милостивий боже, все для того, щоб повернути її мені красунею... Так, значить, циганки не з'їли її! Хто ж це вигадав?  Моя маленька донечко! Моє малятко, поцілуй мене!  Добрі циганки!  Я люблю циганок... Так, це ти! Так ось чому моє серце   завжди   тремтіло,   коли   ти   проходила   мимо!   А   я   гадала,   що   це з ненависті! Пробач мені, моя Агнесо, пробач мені! Я здавалася тобі дуже злою. Чи не так? Я люблю тебе... Де твоя манюсінька родимка на шийці, чи  є  вона  й  досі?   Покажи!   Ось  вона.  Ох,   яка  ти  прекрасна!  Це  я  вам подарувала ваші величезні очі, панно. Поцілуй мене. Я люблю тебе. Тепер мені байдуже, що в інших матерів є діти, тепер мене це аж ніяк не обходить.  Нехай   вони  прийдуть  сюди.   Ось  і  моя!   Ось  її  шийка,  її  оченята, волоссячко, рученьки. Знайдіть кращу за неї! О, я ручуся вам, що вона матиме поклонників! П'ятнадцять років я плакала! Уся краса моя зів'яла — і ось знову розцвіла в ній. Поцілуй мене!

Попередня
-= 191 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!