Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

33

    ...які вже поглинули герцога Немурського і конетабля Сен-Поля.— Під час феодальної міжусобиці середини XV століття герцог Немурський зрадив Людовіка XI і пристав до «Ліги суспільного блага», що її організували 1465 року вороги короля, герцоги Орлеанські (партія «арманьяків»). Король захопив його, посадив у залізну клітку в Бастілії, а згодом обезглавив. Конетабль Сен-Поль теж брав участь у «Лізі суспільного блага»; неодноразово перебігав від короля до Карла Сміливого та назад, прагнучи виграти на їхньому суперництві. Схоплений Карлом і переданий ним Людовікові XI, Сен-Поль був обезглавлений як державний зрадник.

34

    ...додав до тіари третю корону.— Тіара — парадний головний убір папи римського, оточений трьома коронами, що символізують собою судові, законодавчі та культові права папства.

35

  Голова виконавчої влади в колишній Фландрії.

36

Герцог Сен-Сімон Луї (1675—1755) — французький мемуарист і політичний діяч. У своїх «Мемуарах» Сен-Сімон дає гостро викривальну картину життя дворянської монархії часів Людовіка XIV.

37

 Каламбур, побудований на омонімії слів gant — рукавичка та Gand — Гент. Цей каламбур, очевидно, слід розуміти так: ерцгерцог не раз переконувався, що Гент (тобто його городяни) перебував під більшим впливом панчішника, ніж його, ерцгерцога. Тут панчішник виступає як представник нового буржуазного суспільства, що в середніх віках виходило на арену, змітаючи феодальний устрій, представником якого був ерцгерцог. (Прим. перекл.)

38

 Філіпп де Комін (1445—1509) — французький історик середньовіччя, автор мемуарів про царювання Людовіка XI та Карла VIII.

39

 Перла перед свиньми (лат.). Відповідає прислів'ю:  «Не розкидайте перла перед свиньми».

40

Свині перед Маргаритою (лат.). Гра слів: «Margarita» — перлина і водночас жіноче ім'я.

41

...зробив Агамемнон Тіманта.— На картині старогрецького художника IV сторіччя до н. е. Тіманта «Жертвопринесення Іфігенії» батько Іфігенії Агамемнон зображений у момент, коли він, жахаючись, закриває своє обличчя плащем.

42

 Пілон Жермен— французький придворний скульптор (XVI ст.). Статуями його роботи прикрашено гробницю короля Генріха II в Сен-Дені та Новий міст у Парижі.

43

    Навіть Тенірс...— Давид Тенірс-Молодший (1610—1690) — фламандський художник доби Відродження. Його картини відображають сцени з фламандського народного побуту, особливо народні свята (кермесси).

44

    Совер Жозеф (1653—1716)—французький фізик, який багато працював у галузі акустики.— Біо Жан Батіст (1774—1862) — французький учений, фізик та астроном.

45

  ...й Гомер жебракував по грецьких селищах, а Назон помер у вигнанні серед московитів.— Згідно з легендою, сліпий Гомер заробляв собі на прожиток виконанням своїх пісень.— Публій Овідій Назон, римський поет І ст. до н. е., на схилі віку був засланий імператором Октавіаном Августом на берег Чорного моря, у містечко Томи (нині територія Молдавії).

46

    Поцілунки за удари (ісп.).

47

 Argot (франц.) — своєрідна умовна мова якоі-небудь суспільної групи, професії, товариства та ін., що відрізняється від загальної мови наявністю слів, не зрозумілих стороннім. Тут Гюго називає «королівством Арго» декласований прошарок тогочасного Парижа.

48

Конклав — рада кардиналів, що обирає папу; тут — збори.

49

 ..Пірричний танець — військовий  танець у стародавній  Греції.

50

 Герметика — поширена  в середньовіччі  псевдонаука про таємницю  виготовлення золота та ін.

51

  Дом — від латинського «dominus» — один з титулів католицького духовенства.

52

 Людина,  що  подарувала  своє  майно  монастирю  й  сама  перейшла  на  його  утримання.

Попередня
-= 204 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!