Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

53

  «Рятуй, рятуй, зоре морська!» (Лат.) — церковний гімн католиків.

54

  Минулого тижня я продав свою останню сорочку(середньовічна латинь).

55

Пандемоніум — царство сатани, вертеп (грец); столиця пекла в поемі англійського письменника XVII ст. Джона Мільтона «Втрачений рай».

56

 Марціал — римський поет І ст. н. е., автор сатиричних епіграм.

57

  Берінгтон Джозеф (близько 1743—1827) — англійський учений, автор численних творів з історії середніх віків.

58

 Депрео Ніколя (1636—1711) — теоретик французького класицизму, поет і критик, відомий під псевдонімом Буало.

59

 Esmeralda — смарагд (ісп.).

60

Мікромегас — велетень, герой однойменної філософської повісті Вольтера

61

 «Романсеро" — збірка італійських народних пісень («романсів») та поем, що склалися в XIII—XIV ст. ст. і видані у XVI ст.

62

Палац Пті-Бурбон — резиденція французьких королів династії Бурбонів до 1527 р.

63

...роз'їдати лице мистецтва ще в каплиці Катерини Медічі... сконати в будуарі Дюбаррі.— Мається на увазі виродження французького аристократичного мистецтва, яке, на думку Гюго, почалося вже в другій половині XVI ст., у період регентства Катерини Медічі, і стало цілком очевидним у XVIII ст.., напередодні Першої буржуазної революції.— Дюбаррі — одна з фавориток Людовіка XV, що правив до 1774 р.

64

 . ...справа заколотів від Лютера до Мірабо.— Лютер Мартін (1483— 1546) — засновник релігійного протестантства: «95 тез» Лютера стали прапором народного руху, що назрівав у Німеччині і за умов XVI ст. набрав форми релігійної реформації, досягнувши найвищого розвитку в селянській війні проти князів, дворян і попів.— Мірабо Оноре-Габріель Рікетті (1749—1791) — один з найвидатніших діячів початкового етапу Першої буржуазної революції у Франції; представляв інтереси крупної буржуазії, заради   яких  зраджував  інтереси  народу.

65

Вітрувій Марк (І ст. до н. е.) — римський архітектор, автор трактату «Про архітектуру».

Віньйоль (Жак Бароціо) — відомий італійський архітектор XVI ст., при королі Франціску І кілька років жив і працював у Франції.

66

«Історія    галліканської   церкви»,   книга     II,   період     III,    фоліо    130,    стор.    1. (Прим. авт.)

67

    ...дожило до часів Вільгельма Завойовника — тобто до XI ст.

68

    Григорій VII— папа римський з 1073 по 1085 р.

70

    Це те мистецтво, що зветься, залежно від місцевості, клімату і населення, ломбардським, саксонським та візантійським. Ці чотири споріднені різновиди архітектури існують паралельно; кожен з них має свій особливий характер, але в основі їх лежить той самий принцип півкруглого склепіння. «Всі не на одне лице, однак дуже подібні» і т. ін. (Прим. авт.).

71

    Цю дерев'яну частину шпиля знищила блискавка в  1823 році. (Прим. авт.)

72

    Юліан Відступник збудував свої терми.— Терми — староримські купальні, згодом використані як палацові приміщення для диспутів, гімнастичних ігор, бібліотек та ін.— Юліан — римський імператор, до початку царювання був римським намісником у Галлії, де відбудовував зруйновані міста; у 50-х роках IV століття жив у Парижі.

73

    Паск'є Етьєн (1529—1615) — французький правознавець, автор «Листів Паск'є», що вміщують багатий матеріал з історії Франції XVI ст.— Фавен Андре (друга половина XVI ст.) —автор численних робіт із середньовічної історії Франції).

74

    ...у пам'ять про те болото, що до нього Камюложен затягнув Цезаря.— Камюложен — вождь племені паризіїв, очолив у І ст. до н. е. опір галльських племен, що жили на берегах Сени, військам Юлія Цезаря. Захищаючи місто Лютецію (стародавня назва Парижа), загинув у битві в 52 р. до н. е.

Попередня
-= 205 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!