Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

95

    Сікра — ступінчатий храм у стародавній Халдеї.

96

    Голуб.

97

    Тлумачення на послання святого Павла. Нюрнберг, Антоній Кобургер, 1474 (лат.).

98

    Дольмени — стародавні поховальні споруди у кельтів з кількох великих кам'яних брил і плит, поставлених вертикально і перекритих горизонтальною плитою. Кромлехи — ритуальні споруди, головним чином бронзового віку, у вигляді огорож, що їх використовували для поховань або релігійних церемоній. Тумулюс — кам'яні конусоподібні споруди, які ставилися на могилах. Гальгаль — брила землі та дрібного каміння, якими закривали вхід до гробниці.

99

    Карнак — руїни староєгипетських храмів на правому березі Нілу.

100

    ...бурхливий період жакерій, прагерій і ліг.— Жакерія — селянське повстання у Франції 1358 року; спрямоване проти феодалізму, воно охопило кілька провінцій і було жорстоко придушене. Згодом цим терміном позначалися взагалі повстання селян проти феодалів. Прагерія — повстання реакційних феодалів у Франції проти королівської  влади, що посилилась  (1440);  назване  так  за  аналогією  до повстання гуситів у Празі.

101

    Черепаха (лат.) — захисний дах із щитів над головами воїнів, що йшли в наступ.

102

    Рафаель Санті (1483—1520) — один з найвидатніших живописців італійського Відродження. Гужон Жан (1515—1568) — славнозвісний французький скульптор і архітектор доби Відродження. Палестріна Джованні (1525—1594) — італійський композитор.

103

    ...єресіархи... зробили широкі проломи в католицизмі.— За історичних умов раннього середньовіччя протест проти соціальних устоїв феодалізму, освячуваних правлячою церквою, виступав у формі релігійних єресей (тобто відхилень від «ортодоксального» католицизму).— Єресіархи — засновники єресей.

104

    ...Петербург — свій.— Гюго має на увазі Казанський собор у Санкт-Петербурзі, творіння російського архітектора Андрія Вороніхіна (І759—1814). Царські чиновники вимагали від Вороніхіна наслідування соборові св. Петра в Римі, однак Вороніхін надав будові цілком самобутнього архітектурного рішення.

105

    ...архітектура часів Мазаріні, колеж Чотирьох націй.— У перші роки царювання короля Людовіка XIV, з 1643 по 1661 р., фактичним правителем Франції був кардинал Джуліо Мазаріні, італієць за походженням. 1661 р. Мазаріні заснував у Парижі «Колеж Чотирьох націй», де навчалося 15 італійців, 15 ельзасців, 20 фламандців та 10 русиль-йонців.

106

    Махабхарата — визначна пам'ятка давньо-індійського героїчного епосу, що описує війни моравів та пандавів, нащадків царів «Місячної династії». Нібелунги (точніше  «Пісня  про  Нібелунгів»)—германський  середньовічний  народний  епос.

107

    Віаза - індійський самітник, за переказами складач вед.

108

    Ретіф де ла Бретон (1734—1806) — французький письменник фривольного жанру.

109

    «Енциклопедія» — грандіозне видання, розпочате у XVIII ст. французьким філосо-фом-матеріалістом і письменником Дені Дідро у співробітництві з математиком Делам-бером, що зібрало навколо себе найкрупніших прогресивних учених, стало центром французького Просвітництва і могутньою зброєю боротьби проти феодалізму.

110

    Це та комета, при появі якої папа Каліст, дядько папи Борджіа, наказав правити молебні і яка з'явилася знову 1835 року. (Прим. авт.)

111

    Аудитор  (лат.) — «той, хто слухає»,  службова  особа в суді,  що виконує  обов'язки судді.

112

    Звіти по управлінню державним майном, 1383 р. (Прим. авт.)

113

    Людовіку Великому (лат.) — напис на Тріумфальній арці, спорудженій у Парижі на бульварі Сен-Дені на честь перемоги Людовіка XIV над Фландрією та Франш-Конте.

Попередня
-= 207 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!