Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

114

    Французьке «Trou aux Rats» майже співзвучне з латинським «Tu, ora».

115

    ...під час коронації в Реймсі...— До Першої французької буржуазної резолюції французькі королі коронувалися в Реймському соборі.

116

    Менестрель — мандрівний середньовічний музикант, який сам складав пісні і співав їх, акомпануючи собі на в'єлі, середньовічному музичному струнно-клавішному інструменті.

117

    Безумна скорбота (франц.).

118

    Співоцвіт (франц.).

119

    Господи (лат). — початок молитви.

120

    Тобто, судді, які носили квадратної форми головний убір.

121

    Бандеріла — коротка, прикрашена строкатими стрічками пікоподібна зброя, уколами якої дратують биків під час бою.

122

    ...Дюбарта, цей класичний прабатько перифрази...— Дюбарта Гійом — французький поет (XVI ст.), який писав пишномовним складом. Перифраза — заміна прямого найменування предмета описовим виразом; письменники класицизму користувалися перифразами з метою уникнути вживання «низьких» слів.

123

    Прізвище Гонделор'є складається із слів «gonde» — гак та «laurier» — лаврове дерево, що й зображалося на їхньому родовому гербі.

124

    ...жалюгідну статую Періне Леклерка.— Під час феодальної міжусобиці у Франції, за короля Карла VI, у 1418 р., городянин Періне Леклерк відчинив браму Парижа військам «арманьяків» (партії бургундських феодалів, зв'язаних з англійцями), які захопили місто й полонили короля.

125

    Піст (грец.).

126

    Ману — священна книга індусів.

127

    Фатум, доля (лат.).

128

    «Розірвали сорочку» (середньовічна латинь).

129

    Діоген і знайшов би людину...— Діоген з Сінопа (414—323 до н. е.)— грецький філософ школи кініків; за переказом, блукав по світу із засвіченим ліхтарем, шукаючи справжню людину.

130

    Проти   (нього):   гаки,   розпечене  залізо,  диба,  кайдани,  нагаї,  ланцюги,  в'язниця, ножні колодки та рабський ошийник (лат.).

131

    ...мук Мюммоля.— Мюммоль Енніус — бургундський воєначальник VI ст., організатор міжусобиць серед крупних феодалів; інтригував проти бургундського короля Гонтрана, згодом перейшов на його бік. Король обіцяв Мюммолю зберегти життя, але скарав на смерть.

132

    Сервіус — римський учений-граматик IV століття.

133

    Гра слів, побудована на тому, що «стара наука» (vieille science) фонетично тотожна «стара розпилює дужку» (vieille scie anee) (франц.).

134

    Спис з широким лезом, що нагадує бердиш.

135

    ...мерзенним ідолам храмовників — Храмовники (або тамплієри)—духовно-рицарський Орден XII ст., створений для воєнного захисту земель на Сході, захоплених європейськими феодалами під час хрестових походів. З утратою цих земель Орден занепав, і в 1312 р. папа Клімент V оголосив храмовників єретиками. На початку XIV ст. французький король Філіпп Красивий, бажаючи привласнити величезні багатства Ордена, організував інквізиційний процес проти нього, внаслідок чого велику групу рицарів було спалено на вогнищі як ідолопоклонників.

136

    Саліцький закон, або   "Саліцька правда» — звід законів франкських племен (V ст.).

137

    Облиште всяку надію (італ.).— Данте, «Пекло».

138

    Данте не знайшов би нічого кращого для свого пекла.— У поемі «Божественна комедія» великого італійського поета Данте (1265—1321) пекло зображується у вигляді конуса, що звужується до центру землі і поділений на дев'ять кіл, причому чим більший гріх, тим глибше у конус посаджено грішника й тим  більші його страждання.

Попередня
-= 208 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!