Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

    Дівчина, здавалося, не звертала на нього ніякої уваги. Вона крутилася по кімнаті, то тут, то там пересувала якийсь стільчик, розмовляла із своєю кізкою, часом робила свою гримаску. Нарешті вона сіла біля стола, і Грен-гуар міг досхочу на неї дивитися.

    Ви були колись дитиною, читачу, а може, ви настільки щасливі, що лишилися нею й тепер. І, напевно, ви не раз (а щодо мене, то я цьому присвячував цілі дні, найкраще використані дні мого життя) у яскравий сонячний день на березі річки бігали слідом за якоюсь зеленою чи блакитною бабкою, яка, весь час різко змінюючи напрямок свого льоту, перелітала з кущика на кущик, немов цілуючи кінчик кожної гілки. Ви пригадуєте, з яким любовним зацікавленням ваша думка і ваш погляд приверталися до цього маленького вихору пурпурно-лазурових крил, що шелестіли і бриніли, свистіли, гули, в центрі цього вихору тріпотіла невловима форма, затінена самою швидкістю власного руху. Ефірне створіння, яке невиразно вимальовувалося крізь це тріпотіння крилець, здавалося вам химерним, нереальним,— його не можна було торкнутися, не можна було побачити. І коли нарешті бабка сідала відпочивати на гострій верхівці очеретини і ви, затамовуючи подих, могли розгледіти довгі прозорі крила, довгий смалевий одяг, два кришталевих ока,— який подив охоплював вас і як побоювались ви, щоб цей образ знову не перетворився на тінь, а чарівна істота на химеру. Пригадайте ці враження, і ви легко зрозумієте, що відчув Гренгуар, споглядаючи у видимій, відчутній оболонці ту Есмеральду, яку він досі бачив лише невиразно у вихорі танцю, співу та метушні.

    Все глибше й глибше він поринав у свої марення.

    «Так от що воно таке Есмеральда! — думав він, стежачи за нею замріяним поглядом.— Небесне створіння! Вулична танцівниця! Так багато й так мало! Це вона сьогодні вранці завдала останнього удару моїй містерії, і це вона сьогодні ввечері врятувала мені життя. Мій злий геній! Мій добрий ангел! Чарівна жінка, слово честі! Вона безтямно закохана, коли вирішила здобути мене в такий спосіб. До речі,— раптом підвівшись, сказав він собі, охоплений тим почуттям реальності, яке становило суть його характеру і його філософії,— я не зовсім уявляю, як це сталося, але все-таки я... її чоловік!»

    З цією думкою, що відбилася в його очах, він підійшов до дівчини так войовничо і так галантно, що вона відсахнулася.

    —  Чого вам треба? — запитала вона.

    —  Ви ще питаєте,  божественна Есмеральдо? — відповів  Гренгуар так пристрасно,  що сам здивувався,  почувши власний голос.

    Циганка здивовано глянула на нього. — Я не розумію, що ви хочете сказати.

    —  Та ну! — промовив Гренгуар, дедалі більше запалюючись і думаючи, що він кінець кінцем має справу лише з цнотливістю Двору чудес.— Хіба я не твій, любонько? Хіба ти не моя?

    І він простодушно обняв її за стан.

    Але циганка вислизнула з його рук, наче в'юн. Вона одним стрибком опинилася на другому кінці комірчини, зігнулась і, тримаючи в руці невеличкий кинджал, випросталася так швидко, що Гренгуар не встиг побачити, звідки цей кинджал у неї взявся; вона стояла розгнівана й горда, стиснувши губи, розрум'янена, немов червоне яблуко; ніздрі її роздувалися, очі метали блискавиці. Тут і кізочка виступила наперед, наставивши на Гренгуара войовничий лоб, увінчаний двома гарненькими позолоченими і дуже гострими ріжками. Усе це сталося в одну мить.

    Барвиста бабка перетворилася на осу і тільки й чекала, щоб ужалити.

    Наш філософ сторопів і спантеличено дивився то на кізку, то на дівчину.

    —  Пречиста діво! — вигукнув  він нарешті,  отямившись.— Ото дві  забіяки!

    Циганка теж заговорила:

    —  А ти, мабуть, дуже зухвалий гультяй!

    —  Пробачте, мадмуазель,— усміхаючись, мовив Гренгуар.— Але навіщо ж тоді ви взяли мене в чоловіки?

    —  А краще було б, якби тебе повісили?

    —  Отже,— спитав трохи  розчарований  у  своїх  любовних  сподіваннях поет,— одружуючись зі мною, ви не мали іншої думки, як тільки врятувати мене від шибениці?

    —  А яку ж іншу думку могла я мати? Гренгуар прикусив губи.

    —  От тобі й на! — пробурмотів він.— Виходить, я ще не такий всепереможний у ролі Купідона, як це мені здавалося. Але навіщо ж було розбивати цей бідний кухоль?

    Кинджал Есмеральди й роги кізки все ще були готові до оборони.

    —  Мадмуазель    Есмеральдо,— промовив   поет,— укладімо   перемир'я. Я не писарчук з Шатле й не побіжу повідомляти,  що ви  в Парижі, під носом у  пана  прево,  тримаєте   зброю. А  проте   вам,   напевно,   відомо,   що вісім днів тому Ноеля Лекрівена присуджено до штрафу в десять паризьких сольдів за те, що він носив шпагу. Та мене це не стосується. Переходжу   до   справи.   Клянуся   вам   вічним   спасінням,   що   без   вашої   згоди й дозволу я не підійду до вас; але дайте мені повечеряти.

Попередня
-= 37 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!