Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Таємничий голос за спиною

— Ні! Ти нікуди не підеш! — у голосі її дзвенів невблаганний метал.

— Норо!.. — Борис Борисович непевно глянув на неї. — А може, я сам з'їжджу?

— Ні! Ні-ні! Самого я тебе не пущу. Ми повинні бути разом.

— Ну, дивись... Треба було б мамі щось...

— Я взяла. Нову хустину шерстяну. Якраз на цьому тижні купила. Каструльку для молока дуже гарненьку. І коробку цукерок. Мама любить солодке.

— Спасибі. Ну, присядьмо перед дорогою... — Борис Борисович, за ним Елеонора Іванівна, а за нею і я зайшли до кімнати, присіли рядочком на диван, помовчали кілька секунд, тоді Борис Борисович підхопився:

— Ну, поїхали!

— Треба здати квартиру, — сказала Елеонора Іванівна, позакривала щільно вікна, щось там за дверима увімкнула і піднялася нагору. Було чути, як вона дзвонить по телефону і щось говорить.

Я зрозумів, що то вона здає квартиру «на охорону». У наших родпчів теж кнартира на сигналізації. Ех, я б уже встиг подзвонити мамі!

Ну нічого, я подзвоню, обов'язково подзвоню, хоч з дороги, хоч з того села, куди ми їдемо. Слава богу, міжміські телефони-автомати тепер всюди є.

І от ми вже сідаємо у дворі в жовту «Ладу». «Тато» за кермом, «мама» попереду, поряд з ним, я — на задньому сидінні.

Вперед — у невідомість!

РОЗДІЛ XIII,

у якому розповідь Вітасика Дорошенка тимчасово переривається,

щоб дати змогу читачеві дізнатися про діяльність у цей день капітана Горбатюка

і про події, з цим пов'язані.

На горизонті знову з'являється Валера.

Двоюрідний брат дружини Граціанського.

Інформація для роздумів.

Коли Женя перед тим, як їхати у Хрястів, подзвонив капітанові Горбатюку, того не випадково на місці не було. Справи, причому термінові й невідкладні, примусили капітана залишити свій кабінет.

По-перше, оперативники, які «пасли» Шипулю, тобто стежили за ним, доповіли, що Шипуля таємно зустрівся з Валерою Лобуренком. Отим самим, який тренувався колись у Шипулі і який презирливо називав Шипулю «кусочником». Незважаючи на буцімто конфронтацію між ними, зустріч відбулася у надзвичайно теплій, сердечній атмосфері, з випивкою і навіть з обіймами. Високі договірні сторони вжили усіх запобіжних заходів. Шипуля викликав Валеру по телефону, призначав йому побачення у ресторані «Верховина» за містом попід лісом. І обидва були настільки пильні й обережні, що почути, про що вони балакають, не було жодної можливості.

Це — по-перше.

По-друге, з лабораторії, куди капітан здав отого анонімного листа про наркоманів з десятого «а», повідомили, що листа надруковано на шкільній машинці, на якій друкує накази Регіни Ігнатіївни та інші офіційні шкільні папери секретарка директора Стелла.

По-третє, десь годині о другій подзвонив капітан Попепко.

— Слухай, щойно у мене на допиті прозвучало прізвище твого Бориса Борисовича Граціанського.

— В якому контексті?

— Поки що нічого конкретного, але... Я допитував одного завбазою, який звинувачується у розкраданні в особливо великих масштабах. Він назвав мені прізвище одного з директорів магазинів — Здоровеги Леоніда Михайловича. І прохопився, що це двоюрідний брат дружини Бориса Борисовича Граціанського. І враз наче перелякався, що сказав. Почав виправдовуватися, що це не має ніякого значення, що він нічого не хотів сказати, щоб я це не нотував...

— А той Здоровега проходить у справі?

— Поки що ні. Навіть як свідок.

— А чого ж він його назвав?

— Ну, перераховував, хто у нього брав товари. Все начебто нормально, але мені здалося, що він трохи аж занадто перелякався і дуже вже шкодував, що з його уст зірвалося ім'я Бориса Борисовича Граціанського. Ти ж розумієш, по очах видно, коли людина щось скаже — і вже шкодує, і багато б дала, щоб цього не було.

— Розумію. Буває. Але, як кажуть, слово не горобець, вилетить — не впіймаєш. Що ж, дякую. Інформація для роздумів. Та й з Леонідом Михайловичем Здоровегою треба негайно зв'язатися.

Капітан подзвонив Жені Кисілю, пересвідчився, що той сидить дома, і вийшов з кабінету.

Було чверть на третю.

Сперішу капітан поїхав у магазин Здоровеги. По телефону він вирішив не попереджати. Елемент несподіванки у криміналістиці відіграе дуже важливу роль. Коли людина заскочена зненацька, не підготувалася до відповіді, легше встановити, говорить вона правду чи ні.

Здоровега був у магазині.

Попередня
-= 23 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!