Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Таємничий голос за спиною

Затримавши Шипулю та водія, ми думали, що на цьому й кінець. Хотіли вже їхати. Аж тут хлопці кажуть: «Увечері сюди мусить прибути й шеф. Ми самі чули, як він по рації говорив». У них там оснащення не гірше, як у заокеанських мафіозі: і японська радіотехніка, і машини, і озброєння. Будь здоров! Ну ми, звичайно, хлопців негайно одправили під охороною у місто, додому, а самі залишилися чекати «дона Ригоренка».

— Обійшлося хоч без стрілянини?

— Уяви собі — без. Двох охоронників «шефа» накрили так само сіткою, як і Шипулю. А «самого» взяли спокійно в машині. Він навіть не намагався втекти, зрозумів, що програв.

— Ну а Граціанські?

— Сьогодні вранці прибули признаватися. Самі. Мабуть, через те, що син у них пропав, утік.

— Куди?

— Ми й самі спершу не знали. Але вдень поїхали на «фазенду» Ригоренка робити обшук. Після того телесеріалу «Рабиня Ізаура» ніхто свої дачі та обійстя інакше як «фазенда» тепер не називає. І ти знаєш, там у підвалі несподівано знайшли Вітасика Граціанського. Знесиленого, ледь живого від страху й переживань. Каже, що його викрали й три дні тримали під замком.

— Що ж, цілком імовірно.

— Я б теж так подумав, якби...

— Що?

— ...якби Граціанські не запевняли, що син зник тільки вчора.

— Може, хлопець перебільшує. Коли сидиш під замком, час тягнеться так повільно... здається, що минув цілий день, а минуло всього три години. Тим більше коли тебе викрадено і в тебе такий стан.

— Стан справді дивний. Бо Граціанські запевняють, що їхній Вітасик утік із села. І дід Гогоня про це говорив — що він навіть випустив хлопця з льоху, допоміг втекти. А юний Граціанський твердить, що в селі зовсім не був, що його викрали одразу після школи, в суботу.

— Що?

— От-от. І якби ж не ще одне «якби»...

— Яке?

— Якби не розповідь Вітасика Дорошенка...

— Ану-ну! Що він розказує? Куди він зник? Де він був?

— Він говорить, то він несподівано перетворився на Вітасика Граціанського.

— Що-о?!

— Тобто пройняв його подобу.

— Як це?

— А отак. Почув таемничий голос за спиною... Пам'ятаєш, я тобі говорив... І той голос йому запропонував...

— Нісенітниця! Казки! Містика!

— З точки зору формальної логіки і здорового глузду, звичайно, повірити в це важко...

— Неможливо повірити! Бо це неймовірно! Бувають речі ймовірні і речі неймовірні! Це — річ неймовірна!

— Багато у житті неймовірних речей, які, як не дивно, реально існують.

— Знову ти за своє!

— Твоя версія?

— Моя версія — твої хлопці фантазери і авантюристи. Такі характери бувають — це науково доведений факт. Вигадують і самі вірять у свої вигадки. І так переконливо доводять, що тільки вуха розвішуй. Ну, добре, облишимо цю фантастику. Скажи мені краще, як це кришталево Чистий, поза всякими підозрами Борис Борисович Граціаиський так ганебно вталапався в той бруд?

— Все почалося з малого. Один раз дозволив, щоб його дружині зробили цінний подарунок на іменини. Потім сам не відмовився від подарунка. Потім ще, ще... І почав брати хабарі. В його ж руках розподіл дефіциту. Не останню роль зіграв також брат його дружини Здоровега, через якого ділки налагоджували зв'язок з Граціанським.

— А як його здоров'я, до речі?

— У сорочці народився. Житиме. Тільки не на волі.

— А чого все-таки Борис Борисович зірвався і поїхав до матері відкопувати гроші?

— Знову ж таки родич Здоровега. Повідомив, що треба негайно зібрати велику суму, щоб начебто визволити з тюрми спільників. Але то була пастка, розставлена «доном Ригоренком». Вони хотіли вистежити, де ховає готівку Граціанський. І це їм вдалося. Вони вірно розрахували. Дізналися адресу матері і влаштували там засідку.

— Значить, Здоровега був у них на гачку? І «заклав» родича?

— Авжеж. А потім вони вирішили його прибрати. Коли заволоділи грошима Граціанського. Щоб не навів на слід. Причому руками неповнолітнього. Провести цю операцію чисто ми їм перешкодили. Знову ж таки, завдяки Жені, який навів нас на Шипулю. І ми почали за ними стежити...

— Ну, Здоровегу і Граціанського я в тебе, мабуть, заберу. Вони проходитимуть по моїй парафії.

— Забирай. Хоча доведеться нам працювати в контакті.

— Авжеж. І розкрадачі, і вбивці тепер в одній компанії.

Капітан Попенко на хвилину задумався, дивлячись на пригасаючі вже вогні майже нічного міста. Потім спитав:

— А чого все-таки Шипуля зазирав у бінокль до квартири Граціанських? Адже він прекрасно знав, що Граціанські поїхали у село. Шипулині «самбісти» уже ж були там.

— По-моєму, ці рекетири, крім усього, збиралися просто-напросто ще й обчистити квартиру Граціанських, користуючись їхньою відсутністю. Було що взяти. І Шипуля приглядався, розвідував, як би відключити сигналізацію.

Попередня
-= 40 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!