Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Вежа блазнів

Рейневан витер кров з-під носа. Він не відповів. Облизав розпухлу губу.

- Рейнмаре, - додав Горн. - Ти зле виглядаєш. Чи в тебе, бува, не гарячка?

* * *

Якийсь час Рейневан дувся. На Горна - з відомої причини, на Шарлея - бо той не втрутився і не побив Горна. На Коппірніґа - бо хропів, на Бонавентуру - бо смердів, а також на Циркулоса, на брата Транквілія, на Вежу блазнів і на весь світ. На Аделю де Стерча, бо та паскудно повелася стосовно нього. На Катажину Біберштайн - бо він паскудно повівся стосовно неї.

До всіх лих він ще й недобре себе почував. Мав нежить, його морозило, він погано спав, а прокидався замерзлим і мокрим від поту.

Його мучили сни, у яких він постійно і безперестанку відчував запах Аделі, її пудри, її рум’ян, її помади, її хни - напереміну із запахом Катажини, її жіночності, дівочого поту, м’яти і лепехи у волоссі. Пальці та долоні пам’ятали дотик, що повертався у снах, - і теж порівнювали. Безперестанку порівнювали...

Він прокидався весь у поту. А наяву згадував і не переставав порівнювати.

Поганий настрій посилювали Шарлей і Горн, які після інциденту подружилися і побраталися, зблизилися. Припав, видно, до душі шельма шельмі, а пройдисвіт оцінив пройдисвіта. Засівши “Під Омегою”, шельми вели довгі бесіди. А стосовно однієї теми ніби заповзялися: весь час до неї поверталися. Навіть якщо починали від зовсім іншого - хоч би й від перспективи вибратися з буцегарні.

- Хтозна, - тихо говорив Шарлей, замислено обгризаючи надламаний ніготь великого пальця. - Хтозна, Горне. Може, нам пощастить... У нас, бачиш, є деяка надія... Дехто поза цими стінами...

- Хто ж це? - Горн уважно глянув на нього. - Якщо можна знати.

- Знати? А навіщо? Ти знаєш, що таке strappado? Як ти гадаєш, як довго ти витримаєш, коли тебе підтягнуть за...

- Добре, добре, годі про це. Мене просто цікавило, чи ви часом не покладаєте надію на кохану Рейнмара, Аделю де Стерча. Яка зараз, ходять чутки, користується великим успіхом і впливом серед шльонських П’ястів.

- Ні, - заперечив Шарлей, якого помітно потішила розлючена міна Рейневана. - Якраз на неї ми надій не покладаємо. Хоч наш дорогий Рейнмар і справді має успіх у слабкої статі, але з цим не пов’язані жодні блага, крім, звичайно, дуже короткочасної приємності від перепихачки.

- Так-так, - вдав замисленість Горн, - самого успіху в жінок недостатньо, до них іще треба мати щастя. Добру, якщо вдатися до евфемізму, руку. Тоді матимеш шанси отримати не тільки гризоту і витрачені любовні зусилля, а й якусь користь. Бодай у такій ситуації, як наша. Адже не хто інший, а саме закохана дівчина визволила з кайданів Вальгера Вдатного. Закохана сарацинка звільнила з неволі Гуона Бордоського. Литовський князь Вітольд утік з в’язниці в замку в Троках за допомогою коханої дружини, княгині Анни... Холера, Рейнмаре, ти таки справді зле виглядаєш.

- ...Ecce enim veritatem dilexisti incerta el occulta sapientiae tuae manifestasti mihi. Asperges me hyssopo, et mundabor…461 Гей! Щоби мені не довелося когось там зараз покропити! Lavabis me…462 Гей! Не позіхати там! Так, так, Коппірніґу, це я до тебе! А ти, Бонавентура, чого чухаєшся об стіну, як свиня? Під час молитви? Гідності, гідності більше! І в кого це, хотів би я знати, так ноги смердять? Lavabis me et super nivem dealbator. Auditui meo dabis gaudium463. Свята Димпно. ..Аз цим що таке?

Попередня
-= 282 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

Buriakvova 16.03.2015

Якби пояснення, чи як то правильно назвати, були в кінці сторінки, а не в кінці книги було б набагато кращеи. Так як це електронна книга неймовірно важко шукати кожен раз пояснення в кінці книги, особливо там де багато латини. А взагалі цікаво дізнаватись про нові пригоди героя та його неймовірне везіння.


Додати коментар