Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Вежа блазнів

- Та цить же, Ісає! Цей олень - це ж...

- Це ж хто? - фиркнув Шарлей. - Знаю, знаю, що ви втиснете сюди, як ногу в тісний черевик, Балтазара де Косса, Йоанна XXIII. Але ж це не лапа, а антипапа, який ніяк не пасує до переліку - і до того ж ані з оленем, ані з сиреною нічого спільного радше не має. Інакше кажучи, Малахія тут наплутав. Як і в багатьох інших місцях цього знаменитого пророцтва.

- Злу, злу волю виявляєте, пане Шарлею! - спалахнув Тома Альфа. - Прискіпуєтеся до дрібниць! Не так треба ставитися до пророцтва! У ньому треба бачити те, що безумовно істинне, і вважати це доказом істинності цілого! А те, що вам, на вашу думку, не сходиться, не можна оголошувати фальшю, а покірно визнати, що, будучи малим смертним, ви не збагнули слова Божого, бо було воно незбагненним. Проте час доведе істинність!

- Хоч би не знаю скільки часу минуло, а нісенітниць ніщо не перетворить на істину.

- Ось у цьому, - втрутився з усмішкою Урбан Горн, - ти не маєш рації, Шарлею. Ти недооцінюєш, ой як недооцінюєш час.

- Ви профани, - проголосив зі свого лігва Циркулос, який прислухався до розмови. - Неуки. Усі ви. Воістину, слухаю і чую: stultus stulta loquitur470.

Тома Альфа вказав на нього головою і багатозначно постукав себе по чолу. Горн пирснув, Шарлей махнув рукою.

Щур спостерігав за тим, що відбувається, розумними чорними оченятами. Рейневан спостерігав за щуром. Коппірніґ спостерігав за Рейневаном.

- А що, - зненацька запитав саме Коппірніґ, - ви скажете про майбутнє папства, пане Тома? Що про це каже Малахія? Хто буде наступним папою, після Святого Отця Мартіна?

- Певно, Олень Сирени, - закепкував Шарлей.

- Тоді буде скакати кривий, немов олень,...

- Та цить ти, тобі сказано, придурку їден! А вам, пане Миколаю, я відповім так: це буде каталонець. Після теперішнього Святого Отця Мартіна, названого “Колоною золотої завіси”, Малахія згадує про Барселону.

- Про “схизму барселонську”, - уточнив Бонавентура, заспокоюючи плачучого Ісаю. - А з цього випливає, що йдеться про Хіля Муньйоса, наступного після де Луни схизматика, який зве себе Климентієм VIII. У цьому місці пророцтва аж ніяк не йдеться про наступника Мартіна V.

- Що, справді? - роблено здивувався Шарлей. - Аж ніяк? Яка полегкість.

- Якщо брати до уваги тільки римських пап, - резюмував Тома Альфа, - то наступним у Малахії є “Небесна вовчиця”471.

- Я так і знав, - фиркнув Горн, - що врешті-решт до цього дійде. Curia Romana472 завжди славилася вовчими законами і звичаями, але щоб, Господи, змилуйся над нами, аж вовчиця сіла на Петровому престолі?

- Та ще й самка, - заглузував Шарлей. - Знову? Мало було однієї папеси Йоанни? Адже казали, що там ретельніше перевірятимуть, чи всі кандидати мають яйця.

- Відмовилися від перевірок, - підморгнув йому Горн. - Бо надто багато не проходили відбору.

- Недоречні жарти, - насупився Тома Альфа, - до того ж єретицтвом відгонять...

- Безсумнівно, - похмуро додав Інститор. - Блюзните. Як і з тим вашим щуром...

- Досить, досить, - жестом заспокоїв його Коппірніґ. - Повернімося до Малахії. То хто буде наступним папою?

- Я перевірив і знаю, - Тома Альфа обвів присутніх гордим поглядом, - що до уваги можна брати лише одного з кардиналів. Габріеле Кондульмера. Колишнього сієнського єпископа. А в гербі Сієни, зверніть увагу, вовчиця. Цього Кондульмера, згадаєте ще слова мої і Малахії, обере конклав після папи Мартіна, дай йому Боже якомога тривалішого понтифікату.

Попередня
-= 285 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

Buriakvova 16.03.2015

Якби пояснення, чи як то правильно назвати, були в кінці сторінки, а не в кінці книги було б набагато кращеи. Так як це електронна книга неймовірно важко шукати кожен раз пояснення в кінці книги, особливо там де багато латини. А взагалі цікаво дізнаватись про нові пригоди героя та його неймовірне везіння.


Додати коментар