Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Війна з Саламандрами

8 Див. дальшу вельми цікаву вирізку — на жаль, ми не змогли

Див. детальний і об’єктивний опис, підписаний криптонімом «о. w.» й датований 5 жовтня:

S-TRADE

Сінгапур, 4 жовтня. Лідінг 63. Геві 317. Тім 648. Одд-джобс 26.35. Треш 0.08. Спаун 80—132.

Таке оголошення читач може щодня знайти в економічній рубриці своєї газети серед телеграм про ціпи на бавовну, олово чи пшеницю. Ви, певне, вже знаєте, що означають ці загадкові числа й слова? Авжеж, ідеться про торгівлю саламандрами, або S-Trade; але який вигляд має насправді ця торгівля — про це більшість читачів має не дуже виразне уявлення. Мабуть, вони уявляють собі великий базарний майдан, де юрмляться тисячі й тисячі саламандр, а між ними походжають купці в тропічних шоломах і тюрбанах, оглядають пропонований товар, а врешті показують пальцем па ту чи ту добре розвинену, здорову, молоду саламандру й кажуть: «Беру оцю от. Яка їй ціна?»

Насправді саламандровий ринок виглядає зовсім інакше. В сінгапурському мармуровому палаці S-Trade ви не побачите жодної саламандри — самих лише моторних і елегантних клерків у білих костюмах, які приймають телефонні замовлення: «Так, сер. Лідінг сьогодні по шістдесят три. Скільки? Двісті голів? Так, сер. Двадцять геві і сто вісімдесят тімів. О’кей, зрозумів. Судно відходить через п’ять тижнів. Right? Thank you, sir». Увесь палац S-Trade аж гуде від телефонних розмов; він нагадує скоріш якесь міністерство чи банк, ніж ринок; а проте цей вишуканий білий будинок з іонічними колопами на фасаді — більше всесвітнє торжище, ніж багдадський базар часів Харуна ар-Рашіда.

Та вернімось до цитованого оголошення і комерційного жаргону, яким воно складене. Лідінг (проводирі) — це просто спеціально дібрані кмітливі саламандри, як правило — трирічні, старанно видресирувані для виконання обов язків наглядачів і бригадирів у робочих колонах саламандр. їх продають поштучно, незалежно від ваги; в них цінується тільки кмітливість. Сінгапурських лідін-гів, що говорять доброю англійською мовою, вважають найкращимп і найнадійнішими; поштучно продаються й інші марки саламандр-бригадпрів, наприклад, так звані «капітани», «інженери», Malayan Chiefs1, Foremanders2 та інші, але лідінги цінуються найвище. Нині їхня ціна становить близько шістдесяти доларів за голову.

Геві (важкі) — атлетичні, звичайно дворічні саламандри вагою від ста до ста двадцяти фунтів. їх продають тільки бригадами

її перекласти, бо не знаємо мови, якою вона написана.

SAHT NA KCHRI ТЕ SALAAM ANDER BWTAT

Saht gwan flap ne Salaam Ander bwtati og t’chent bechrl ne slmbwana nrben-gwe ogandi sQkh па іпоїтої opwana Salaam Anderdri m’oana gwen’e. Og dl llmbw, og di bwtat ua Salaam Ander kclirl p’we ogandi j>54we o'gwandl te ur mas-wiljl sQkh? Na, ne ur lingo t’lslaml kcher oganda Salaam Andrias eahti. Bend op’tonga kchri Simbwana m£dli, Salaam!

(т. зв. bodies) по шість голів. Вони дресировані для найважчої фізичної праці — ламання скель, перекочування великих брил каменю тощо. Коли в наведеному оголошенні стоїть «Геві 317», це означає, що бригада (body) з шести голів важких саламандр коштує триста сімнадцять доларів. До кожної бригади важких звичайно, приділяється один лідінг як бригадир і наглядач.

Тім — це звичайні робочі саламандри вагою від 80 до 100 фунтів, що продаються тільки робочими загонами (тімами) по двадцять голів; вони призначені для масових робіт і використовуються переважно для поглиблення дна, насипання дамб тощо. На кожен тім з двадцяти голів припадає один лідінг.

Одд-джобс (різнороби) — зовсім осібна категорія. Це саламандри, які з різних причті не пройшли загального й спеціального навчання: наприклад, через те, що вони виросли не на великій, належно устаткованій фермі. Це, власне, напівдикі, але часто дуже здібні саламандри. їх купують поштучно або десятками й використовують для всяких допоміжних робіт або дрібніших завдань, на які не варто посилати цілі бригади чи загони. Коли лідінги — це еліта серед саламандр, то одд-джобс — щось на зразок дрібного пролетаріату. Останнім часом їх охоче купують як сировий матеріал, що його окремі підприємці дресирують і сортують на лідінг, геві, тім і треш.

Треш, або брак (покидьки, відходи) — це неповноцінні, фізично кволі або калічні саламандри, які продаються не поштучно и не певними партіями, а на вагу — звичайно цілими десятками тонн; кілограм живої ваги на сьогодні коштує від семи до десяти центів. Нащо вони, власне, придатні і для чого їх купують — невідомо; імовірно, для якихось легших робіт під водою. Щоб уникнути непорозуміння, нагадуємо, що для людей саламандри неїстівні. Цей треш закуповують майже поспіль китайські перекупники; куди вони його вивозять, не з’ясовано.


 54 Старшини {англ.).

Попередня
-= 44 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар