Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Війна з Саламандрами

Метр Россо Кастеллі. Дуже добре. Одначе уряд саламандр вимагає, щоб відповідна угода про ку-півлю-продаж включала й територію Ланд від гирла Жі-ронди до Байонни, площею шість тисяч сімсот квадратних кілометрів, Іншими словами, уряд саламандр бажає купити у Франції цю частину її південних земель.

Міністр Деваль (уродженець Байонни й депутат від Байонни). Щоб ваші саламандри з французької землі зробили морське дно? Нізащо в світі!

Д-р Россо Кастеллі. Франція пошкодує за цими словами, добродію. Сьогодпі ще мова йде про ціну.

На цьому засідання скінчилося.

На наступному засіданні обговорювали загальну міжнародну пропозицію саламандрам, щоб вони замість неприпустимого пошкодження старих густо заселених континентів споруджували для себе нові береги й острови; в цьому разі їм буде надано достатні кредити, а нові континенти й острови будуть потім визнані їхньою незалежною й суверенною державною територією.

Д-р Маноель Карвальйо, видатний лісабонський юрист, подякував за цю пропозицію, яку він передасть урядові саламандр. «Одначе, —сказав він, — навіть малій дитині зрозуміло, що спорудження нових континентів — справа далеко забарніша й дорожча, ніж руйнування старих земель. Наші клієнти потребують нових берегів і заток негайно; це для них питання життя й смерті. Для людства краще прийняти великодушну пропозицію Верховного Саламандра, який сьогодні ще ладен купити світ у людей, а не заволодіти ним силоміць. Наші клієнти знайшли спосіб добування золота, розчиненого в морській воді; внаслідок цього вони посідають майже необмежені кошти і можуть добре, навіть розкішно заплатити вам за ваш світ. Врахуйте, що з плином часу ціна світу падатиме, а особливо коли стануться, як це можна передбачити, нові вулканічні чи тектонічні катастрофи далеко більшого масштабу, ніж ті, свідками яких ми були досі, і через це значно поменшає площа континентів. Сьогодні ще можна продати світ у всьому його нинішньому обсязі; та коли від нього зостануться над поверхнею моря тільки рештки гір, ніхто не дасть вам за нього ні шеляга. Я є тут представником і юридичним консультантом саламандр, — сказав доктор Карвальйо,— і змушений захищати їхні інтереси; але я людина, яр і ви, панове, і добробут людства дорогий мені не менше ніж вам. А тому раджу вам, ні, заклинаю вас! продавайте континенти, поки не пізпо! Можете продати їх усі разом або окремими країнами. Верховний Саламандр, благородні й передові погляди якого нині відомі кожному, зобов’язується при майбутніх необхідних змінах земної поверхні по змозі щадити життя людей; затоплення континентів провадитиметься поступово й так, щоб не було паніки й непотрібних катастроф. Ми уповноважені почати переговори як з усією шановною всесвітньою конференцією, так і з окремими державами. Присутність таких видатних юристів, як професор ван Дотт чи метр Жуль-єн Россо Кастеллі, буде для вас запорукою, що поряд із законними інтересами наших клієнтів-саламандр ми пліч-о-пліч із вами захищатимемо найдорожче для всіх насз людську культуру й благо всього людства»,

В трохи пригніченому пастрої почали обговорювати дальший проекті віддати саламандрам для затоплення середню частину Китаю, а вони хай за це гарантують вічну недоторканність берегів європейських державі їхніх колоній.

Д-р Россо Кастеллі, Вічну — це трохи забагато, Скажімо, на дванадцять років.

Професор ван Дотт. Середня частина Китаю — це трохи замало. Скажімо —провінції Аньхуей, Хенань, Цзянсу, Хебей і Фуцзянь.

Представник Японії протестує проти передачі провінції Фуцзянь, бо вона лежить у сфері японських інтересів. Бере слово китайський делегат, але, на жаль, його ніхто не розуміє. В залі засідань зростає неспокій! уже перша година ночі.

В ту хвилину до зали входить секретар італійської делегації й шепоче щось на вухо представникові Італії графові Тості. Той блідне, підводиться і, незважаючи на те, що китайський делегат д-р Ті ще говорить, хрипко вигукує:

— Пане голово, прошу слова. Саме надійшло повідомлення, що саламандри затопили частину нашої Венеціанської провінції в напрямку Портогруаро!

Настає сповнена жахом тиша, тільки китайський делегат іще говорить.

— Верховний Саламандр давно вас попередив, — пробурмотів доктор Карвальйо.

Професор ван Дотт нетерпляче засовався й підняв руку,

— Пане голово, може, вернемось до суті справи? ІІа порядку денному провінція Фуцзянь. Ми уповноважені запропонувати за неї японському урядові компенсацію 8олотом. Дальше питання — що дадуть зацікавлені держави нашим клієнтам за ліквідацію Китаю.

В цей час радіоаматори слухали саламандрову передачу.

Попередня
-= 83 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар