Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Закон Братів Капранових

По-друге, ми всерйоз замислилися, а чим, власне, нас не влаштовує світлий образ стерви? Невже ми знаходимося в полоні традиційних домостроївських ідеалів? Невже ми проти того, щоб жінка була самостійною і незалежною? Ні, ми за. У нас на фірмі 80% персоналу - жінки. А що ж тоді?

І придивившись уважно до кінофільмів та вчитавшись у книжки ми раптом зрозуміли ґандж - у стерви немає однієї, суттєвої риси. Тієї риси, що робить жінку бажаною, тої, що ховається у бездонних колодязях очей, лишається на кінчиках пальців і ледь торкається губів. Ми говоримо про таємницю. В образі стерви геть відсутня таємниця. Усі її резони нам відомі. (Те, що вона отримує задоволення, роблячи капості, за таємницю не править.) Вона їсть, коли зголодніє, злягається з чоловіком, коли захотілося, заробляє гроші, коли вони скінчилися. А ще вважає себе самодостатньою. Їй ніхто не потрібен - це, мабуть, квінтесенція образу стерви. Безперечно, вона не проти, коли є хтось поруч, коли хтось задовольняє потреби - чи в сексі, а чи в їжі (бо сучасна героїня до всього ще й дуже не любить готувати), але є потреба брати від ближнього і жодної потреби віддавати. Немає такої потреби.

От власне, головне, що ми розгледіли у сучасній літературі крізь романтичний флер цигарок, машин, “селфмейдвумен” та іншої дорогої косметики.

Але “яка розумная цьому альтернатива”? Чи здатна література запропонувати іншу героїню, яка була б самостійною, незалежною, але при цьому не була стервою?

Ризикнемо послатися на одну з наших авторок, нині продюсера БіБіСі Світлану Пиркало. Приїхавши зі свого туманного Лондона на презентацію своєї книжки “Зелена Маргарита”, Світлана, між іншим, назвала Україну “країною, де переміг фемінізм”. Отакої. Ще раз наголосимо - це з точки зору передової у всіх сенсах, у тому числі ґендерному, Англії.

Отож, погодимося зі Світланою. Бо крити немає чим. Озирніться навкруги - таки переміг і таки фемінізм. Тільки фемінізм цей особливий. Український.

Ну то як, здогадуєтесь, до чого ми ведемо? Правильно. Українська жінка (читай відьма) давно вже перемогла. Але весь фокус в тім, що вона не воювала. Вона не намагалася обійтись без чоловіка, а зрозуміла, що повноцінною та самодостатньою можна бути тільки вдвох із ним. Вона зайняла командні висоти у родині, а значить, і в суспільстві, й звідти іронічно споглядає жалюгідні демонстрації закордонних колежанок. Вона може не пустити чоловіка-офіцера миротворчих сил у Кувейт, забрати його просто з аеродрому, з-під носа міністра оборони. Бо у міністра є своя дружина. І все це тому, що вона діє жіночою зброєю, а не намагається забрати у чоловіків їхню.

А головне - вона зберегла таємницю! Бо відає, тобто знає те, чого не знають інші. І що вона утне наступної години, не уявляємо ані ми, ані вона, бо жінка є частиною Природи й самою Природою водночас.

Оце вам і вся таємниця широко розрекламованої краси українських жінок.

Безперечно, ми говоримо не про конкретну пані Черезпарканногузадерищенко, а про узагальнений образ українки. Врешті-решт предметом розгляду літератури є не конкретна особа, а людина взагалі. А якщо ваша жінка не відповідає цьому ідеалові, дайте їй прочитати книжку, з героїні якої вона могла б взяти приклад. От, скажімо… ні, ця російська, там героїня стерва. Тоді візьміть… ні, в американських все так само. Або… ні, ця теж не годиться. Отож і біда, що книжок про стерв, або, швидше, стерво, навалом. Про відьом - нема. Майже. Хіба дайте їй почитати наш «КОБЗАР 2000» або «Приворотне зілля». Там усе написано.

І отак-от познайомившись з літературними зразками, ваша жінка сама зробить вибір - ким їй більше подобається бути.

Відьмою. А чи то стервом.


Книжковий клуб +, 2003 р.


Подорожі у часі. Дешево. Надійно. З гарантією


Машини часу не існує. І знаєте, чому? Тому, що вона нікому не потрібна. Це ми твердимо як колеги Герберта Велса.

Нащо вам машина часу? Чого ви не бачили, наприклад, у минулому? Відповідально заявляємо, що більшість подій, які відбулися в далекі часи, можна легко відновити зараз. Візьмемо хоч би те саме гріхопадіння. Це коли Адама і Єву вигнали з раю за одне-єдине яблуко. Хочете подивитися, як воно насправді було? Тоді спіймайте муху, накрийте кришкою від каструлі і попередьте дружину (сестру, подругу, тещу), що цієї ось кришки не можна піднімати, бо буде лихо. Далі спокійно ідіть на роботу і готуйтеся до цього самого лиха, тобто вигнання дружини (сестри, подруги, тещі). Тим більше, що чоловік створений за зразком і подобою Божою, і йому в такому випадку карти, тобто кийка в руки.

Попередня
-= 56 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!