Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Повiя

- Господи! I не грiх вам?.. - почала було попадя, та, забачивши Довбпю, зразу умовкла.

- Не лайте мене, Наталiя Миколаївна, - почав Проценко. - Я до вас привiв мого доброго знакомого - Луку Федоровича Довбню. Пам'ятаєте: давно якось хвалився вам про нього.

- Я рада… - займаючись краскою, промовила попадя, подаючи Довбнi руку.

- Той чорт, що в буряки кришать, - жартував Довбня, здавлюючи її невеличку руку так, що аж тендiтнi пальчики злиплись докупи.

- А отець Миколай дома? - спитав Проценко, шукаючи очима мiсця, де б сiсти.

Бiгучi попадинi очi зразу помiтили те.

- Отця Миколая запрошено на хрестини, - одказала вона i мерщiй кинулася в другу хату за стульцем.

Довбня почав оглядати хату. У кутку бiля невеличкого столика стояло всього тiльки два стiльцi, на столi вигравав самовар журливу пiсню. Давно вже вiн не бачив нi вiхтя, нi цегли, нi попелу: зеленi патьоки застилали його замурзанi боки, кран схилився набiк, з нього капотiла вода прямо на стiл; на йому геть одсторонь стояло два стакани; в одному недопитий холонув чай, а в другому якась бура водиця димилася; чайник неприкритий парував. Видно, не хазяйська рука ходила бiля того. Та й хата видавала невеликi про те клопоти: стiни голi, полупанi; долiвка, неметена, хрущала пiд ногами; тут валялися всякi об'їдки, кiсточки, крихти хлiба i лушпайки з насiння… У другому кутку стояв обiрваний диван, мов горбатий старець примостився бiля стiни спочивати… Всюди били в вiчi злиднi та недостачi.

Поки Довбня оглядав те убожество, з другої хати виткнулася Наталiя Миколаївна з стульцем.

- Це ви менi несете? - зупинив її Довбня, перехоплюючи стулець у свої руки. - Марно працювалися: я такий, що i долi посидiв би!

Наталiя Миколаївна не знала, як їй прийняти тi Довбнинi речi: чи за посмiх над їх злиднями, чи над її непорядком. Вiд сорому у неї й уха почервонiли - не тiльки щоки. А тут ще пiддала жару й Педоря: з грюком розчинивши дверi, вона увалилась у хату i, наступивши Довбнi на ногу, кинулася до самовару.

- Дивися -ноги одтопчеш! - скрикнув Довбня.

- Хiба в мене є там очi? - одказала непривiтно, беручи самовар.

- Педоре! - гукнула попадя. - Куди ти самовар береш?

- Хiба не треба пiдiгрiвати? А яким чортом гостей напувати? Там води вже немає, - суворо одказала попадi.

- Педоре! - стукнувши ногою, скрикнула попадя. - Скiльки разiв я тебе прохала: не провадь ти менi хоч при людях своїх чортiв!

- А чим же справдi будете напувати? Помиями? Дивiться - я ще й винна! - правувалась Педоря.

- Педоре! Бери самовар! бери все!.. тiльки йди собi, не обзивайся до мене!.. Господи! - пожалiлася попадя перед гостями, коли Педоря вийшла у кухню з самоваром. - Нема, мабуть, нiгде такої прислуги, як у нас… Отже держить!

- Держить? - одгукнулась Педоря. - Добре держати, грошей не плативши! Ззплатiть менi - я й сьогоднi пiду вiд вас i десятою вулицею обминатиму… Держить!

- Та замовч, Христа ради! - попрохала попадя, зачиняючи дверi вiд кухнi.

- Та чому ви її справдi не розщитаете? - увернув Проценко.

- Ну, скажiть же йому! - одказала попадя, гнiвно насуплюючи брови.

- їй, видно, нiхто ще нiколи рота не загороджував! - додав Довбня.

- От ще! - промовив Проценко.

- Атож! - свiркнувши очима, скрикнув Довбня. - Ось наступила на ногу, та ще й на мозоль… Хоч би добре що! а то… Гидко на скiпки взяти!.. Тьфу! Попадя i Проценко разом зареготалися, так смiшно виплювався Довбня.

- Оце який ви страшний та сердитий! - скрикнула вона, сподiваючись повернути розмову на iншi речi.

Попередня
-= 131 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!