Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > 1984

Він здався – це вже було питанням вирішеним. Дійсно, як він тепер розумів, він вже був готовий здатися задовго до того як він прийняв таке рішення. З тієї миті коли він опинився всередині Міністерства Любові – і так, навіть протягом тих хвилин коли він та Джулія стояли безпорадно доки той залізний голос з телезахисту казав їм що робити – він щиро усвідомив усю ту легковажність, ту дрібномізкість своєї спроби спрямувати себе супроти усієї тієї влади Партії. Тепер він знав що цілих сім років Поліція Думок пильно наглядала за ним наче за жуком під збільшуваним склом. При цьому не було жодної фізичної дії, жодного сказаного вголос слова, які б вони не зауважили і не відмітили, жодного ланцюгу думок про який би вони були не здатні здогадатися. Навіть ту дещицю білого пилу на обкладинці його щоденника вони ретельно та обережно відновлювали. Вони програвали звукові доріжки для нього, показували йому фотографії. Деякі з них були фотографіями Джулії із власне ним. Так, навіть... Він вже більше не міг боротися супроти Партії. Окрім того, Партія була правою. Це повинно бути так; як може цей невмирущий, колективний мозок бути помилковим? За якими такими зовнішніми, об’єктивними стандартами ти міг перевірити його судження? Здоровий глузд був статистичним. Це було лише питанням навчання думати як думають вони. Лише...!

Цей олівець відчувався занадто товстим та незручним поміж його пальців. Він почав записувати ті думки що з’явилися у його голові. Спочатку він написав великими неоковирними літерами :

ВОЛЯ ЦЕ РАБСТВО

Потім майже без зупинки він написав під цим:

ДВА ПЛЮС ДВА ДОРІВНЮЄ П’ЯТИ

Але потім при цьому настала певна перевірка. Його розум, так наче цураючись чогось, здавалося був нездатен зосередитися. Він знав, що він знав що буде наступним, але на якусь мить він не міг пригадати це. Коли він пригадав це, це відбулося лише за допомогою свідомого обґрунтування що це повинно відбутися: це не з’явилося за своєю власною волею. Він написав:

БОГ ЦЕ ВЛАДА

Він прийняв геть усе. Що минуле було мінливим. Що минуле ніколи не змінювалось. Океанія була у стані війни зі Східазією. Океанія завжди була у стані війни зі Східазією. Джонс, Ааронсон та Резерфорд були винні у всіх тих злочинах у яких вони звинувачувалися. Він ніколи не бачив тої фотографії яка вщент спростовувала їхню провину. Її ніколи не існувало, він вигадав її. Він пригадував пригадування протилежних явищ, але то були фальшиві спогади, продукти самообману. Як же ж легко це усе було! Лише здатися,а усе решта логічно випливає з цього. Це було так наче пливти проти течії яка відкидає тебе назад хай там як сильно та сутужно ти борешся,а потім ти зненацька вирішуєш розвернутися і піти разом з цією течією замість того аби протидіяти їй. Нічого не змінилося окрім твоєї власної соціальної установки: ця визначена наперед річ трапилася у будь-якому випадку. Він заледве розумів чому він взагалі бунтував. Геть усе це було легко, окрім..!

Будь-що може бути правдою. Ці так звані закони Природи були безглуздям. Цей закон гравітації був безглуздям. “Якщо я тільки забажаю,” – казав О’Брайєн – “я можу пропливти над цією підлогою наче мильна бульбашка.” Вінстон почав ретельно опрацьовувати це. “Якщо він ДУМАЄ що він пропливає над цією підлогою, і якщо я одночасно ДУМАЮ що я бачу як він чинить це,тоді це явище відбувається.” Зненацька, неначе брила відколота від чогось гучно та руйнуюче виринула з води вщент розбиваючи спокій водної гладі, ця думка вибухнула у його розумі: “Це насправді не відбувається. Ми вигадали це. Це галюцінація.” Він заштовхав цю думку якомога глибше й відразу ж. Ця помилковість,цей софізм були очевидними. Це все припускало  що десь або деінде, поза будь-якою конкретною особою, там був “дійсний” світ де усі ті “дійсні” речі відбувалися. Але яким таким чином там міг бути такий світ? Що за знання ми маємо про будь-що, збережене крізь наші власні розуми? Усі ці явища та події є виключно у цьому розумі. Щоб не відбувалося в усіх цих розумах і є істинною подією.

Він не мав жодних складнощів із залагодженням цієї помилковості, цього софізму, і він не був у небезпеці поступитися перед цим. Він усвідомив, якби то не було, що це повинно ніколи не спадати йому на думку. Розум має виробляти сліпу пляму, певного роду зону відчуження, будь-де де небезпечна думка виявила себе. Цей процес має бути автоматичним, інстинктивним. ЗЛОЧЕЗУПИН, так вони називають його на Новосуржі.

Він почав працювати над вправлянням себе у злочизупині. Він пропонував собі твердження – “Партія каже що Земля є пласкою”, “Партія каже що крига важча за воду” – і вправляв себе у небаченні чи нерозумінні усіх тих аргументів що суперечили їм. Це було нелегко. Це потребувало величезних натужних сил обґрунтування та імпровізації. Усі ті арифметичні проблеми що постали, наприклад, через такі твердження як “два плюс два дорівнює п’яти” були поза його розумовою осяжністю. Це потребувало також певного роду атлетизму розуму, здатності будь-якої миті вчинити це найбільш майстерне та вишукане використання логіки, а наступної бути цілковито несвідомим до усіх тих найбільш кричущих логічних помилок. Тупість була такою ж необхідною і невід’ємною як і розумність, і так само складною у досягненні.

Попередня
-= 110 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 10.

Останній коментар

KennethQueep 12.04.2024

Коментар буде відображений після підтвердження модератором


Irinsma 12.04.2024

Is there any of the moderators, because I can not answer a new topic?
Maybe I'm doing something wrong?
Need your help.
Yours faithfully.


SerghoarD 12.04.2024

Коментар буде відображений після підтвердження модератором


Додати коментар