Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > 1984

“Сміт!” – прогорлав пронизливо буравлячи голос з телезахисту – “6079 В.Сміт!Так, ВИ! Згинайтеся нижче, будь ласка! Ви здатні робити краще ніж це. Ви не намагаєтесь. Нижче, будь ласка! ОСЬ ТАК краще, товаришу. Тепер вільно, уся група, і дивіться на мене.”

Несподіваний гарячий піт пробив усе тіло Вінстона. Його обличчя лишалося цілком непроникним. Ніколи не показуй сум’яття! Ніколи не показуй обурення та образи! Єдиний необережний проблиск очей може цілком зрадити тебе. Він стояв та дивився доки інструкторка підіймала свої руки над своєю головою – ніхто не міг сказати що це було граційно, але з визначною чіткістю та віддачею – потім зігнулася та торкнулася кінчиками пальців рук великого пальця на нозі.

“ОСЬ, товариші! САМЕ ЦЕ я хочу побачити як ви робите. Ще раз подивіться на мене. Мені тридцять дев’ять років і я маю чотирьох дітей. А зараз спостерігайте.” – вона знову зігнулася . “Як ви бачите мої коліна при цьому зовсім не згинаються. Ви усі зможете так зробити якщо дійсно цього забажаєте.” – додала вона випрямляючись. “Будь-хто не старший сорока п’яти років ідеально підходить для вправи з доторку до пальців ніг. Не кожен з нас має привілей битися на лінії фронту, але принаймні ми усі здатні зберігати гарну фізичну форму. Згадайте наших хлопців на Малабарському фронті! Та моряків на Плавучій Фортеці! Тільки поміркуйте з чим ВОНИ стикаються там. А зараз спробуйте ще раз. Ось так краще, товаришу, ось так НАБАГАТО краще” – додала вона підбадьорливо доки Вінстон, у жорсткому випаді на три погибелі, нарешті спромігся торкнутися пальців ніг не згинаючи при цьому коліна, уперше за декілька років.

Глава 4

З глибоким, несвідомим зітханням, попередити яке не могла навіть близькість до телезахисту, починався кожен його робочий день, Вінстон поставив ближче до себе мовонот, здув пил з його рупору та вдяг окуляри. Потім він розгорнув та склав до купи чотири циліндричні валики які вже вижбурнуло з пневматичної труби, що була розташована з правого боку від його столу.

На стінах його кубікули було три жиклери. З правого боку від мовоноту – маленька пневматична труба для письмових повідомлень, зліва – велика для газет; і на бічній стіні, на відстані простягнутої руки від Вінстона, – велика видовжена щілина захищена дротовою колосниковою решіткою. Ця остання призначалася для винищення вже непотрібних паперів. Такі самі щілини було розкидано у тисячах, десятках тисяч місць по всій будівлі, не тільки у кожній кімнаті, а ще з невеликими проміжками у кожному коридорі. З якоїсь причини вони отримали прізвисько душники спогадів. Коли хтось знав, що будь-який документ готовий до знищення або навіть коли хтось бачив купу решток непотрібних паперів, що лежали поруч, то автоматично підіймав заслінку найближчого душника спогадів та викидав їх туди, внаслідок чого їх могло бути доправлено, кружляючи на струмені теплого повітря, до величезного горну який був прихований десь глибоко у нутрощах будівлі.

Вінстон ретельно перевірив чотири довгі смужки паперу які він щойно розгорнув. У кожному було повідомлення не більше ніж на один або два рядки, що були написані абревіатурним жаргоном – не зовсім на Новосуржі, але містили багато слів з Новосуржу – що використовувався Міністерством лише для внутрішніх комунікаційних потреб. Там йшлося :

часопис 17.3.84 сб промова малзвіт африка виправити

часопис 19.12.83 прогноз 3 рп 4тий квартал 83 помилки погодити з поточним виданням

часопис 14.2.84 мінідостаток малпризначення шоколаду виправити

часопис 3.12.83 репортаж сб деньнагорода подвійноплюснедобре відг неособи переписати повпог вищзам післязапов

Зі млосним відчуттям задоволення Вінстон відклав убік четверте повідомлення. Це була дуже заплутана, складна та відповідальна робота і йому краще узятися за неї останньою. Інші три це звичайні рутинні справи, одначе друге можливо могло означати деяке нудне та стомливе борсання у нескінченому переліку цифр.


Вінстон зателефонував за “чорним номерами” на телезахисті та зробив запит на відповідні випуски “Часопису” , які висковзнули з пневматичної труби опісля декількох хвилин очікування. Ці повідомлення, які він отримав, мали посилання на статті або невеликі повідомлення які з тієї або іншої причини потрібно було переробити, або, як казали у офіційному звороті, виправити. Наприклад, це було опубліковано у “Часописі” від сімнадцятого березня коли Старший Брат, у своїй промові попереднього дня, передрікав що на Південному Індійському фронті буде зберігатись затишшя , але Євразійський агресивний наступ невдовзі буде здійснено у Північній Африці. А сталося насправді те, що Євразійське Вище Керівництво розпочало свій наступ у Південній Індії, а Північну Африку залишило осторонь. Тому було необхідно переписати параграф з промови Старшого Брата таким чином , щоб зробити його передрікання відповідними до реального стану подій. Або знову ж таки, у “Часописі” від дев’ятнадцятого грудня було опубліковано офіційний прогноз щодо виробництва різного роду товарів споживчого призначення у четвертому кварталі 1983-го року, який також був шостим кварталом Дев’ятого Трирічного Плану. Сьогоденний випуск містив офіційні відомості про реальне виробництво, з якого випливало що всі ці прогнози надзвичайно грубо помилялися. Робота Вінстона полягала у тому, щоб виправити оригінальні цифри для того аби узгодити їх з останніми. Щодо третього повідомлення, воно посилалося на дуже просту помилку, яку можна було виправити лише за пару хвилин. Не давніше ніж у лютому, Міністерство Достатку оприлюднило обіцянку (“рішуча обітниця” – такий був офіційний вислів), що не буде жодного зменшення шоколадного раціону впродовж 1984-го року. Насправді ж, як Вінстон добре знав, шоколадний раціон буде зменшено з тридцяти до двадцяти грамів до кінця цього тижня. Все що було потрібно зробити так це замінити оригінальну обіцянку на попередження про те, що ймовірно можливо буде потрібно зменшити раціон десь у квітні.

Попередня
-= 15 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 10.

Останній коментар

KennethQueep 12.04.2024

Коментар буде відображений після підтвердження модератором


Irinsma 12.04.2024

Is there any of the moderators, because I can not answer a new topic?
Maybe I'm doing something wrong?
Need your help.
Yours faithfully.


SerghoarD 12.04.2024

Коментар буде відображений після підтвердження модератором


Додати коментар