Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Ввечері королева покликала в свою спальню леді Меррівезер.

- Хочете вина?

- Трошки, - засміялася мирійка. - Втім, можна і побільше.

- Я хочу, щоб завтра ви відвідали мою невістку, - сказала Серсея, поки Доркас роздягала її на ніч.

- Леді Маргері мені завжди рада.

- Я знаю. - Від Серсеї не сховався тон, яким Таєна завжди відгукувалася про маленьку королеву. - Скажіть їй, що я послала в Септу Бейєлора сім воскових свічок за упокій нашаго дорогого верховного септона.

- Тоді вона пошле сімдесят сім, - зі сміхом передбачила Таєна, - щоб довести, як велика її скорбота.

- Я дуже розсерджуся, якщо вона не зробить цього, - посміхнулася Серсея. - Скажіть також, що у неї є таємний шанувальник, лицар, якого її краса позбавила сну і спокою.

- Можу я запитати, хто цей лицар? - У темних очах Таєни засвітилися вогники. - Не сір чи Осні?

- Можливо, але імені відразу не називайте. Примусьте себе довго уламувати. Зробите?

- Єдине моє бажання догодити вашій величності.

Вітер вив за вікном, а вони до пізньої ночі пили борське золоте і розповідали один одному історії. Таєна напилася і зізналася Серсеї, що її коханцем був корабельний капітан, мирієць, наполовину пірат, з чорним волоссям до плечей і шрамом через все обличчя.

- Сто разів я казала йому «ні», а він відповідав «так» - і в кінці кінців я теж сказала «так». Таким чоловікам, як він, відмовити неможливо.

- Мені це відомо, - з кривою посмішкою сказала Серсея.

- Вашій величності теж такі зустрічалися?

- Роберт, - збрехала вона, думаючи про Джеймі.

Але коли вона лягла спати, їй наснився інший брат і три халамидника, з яких почався її день. Увісні вони справді принесли їй голову Тіріона. Вона веліла покрити її бронзою і тримала в своєму нічному горщику.

ЗАЛІЗНИЙ КАПІТАН

Обігнувши мис при північному вітрі, «Залізна перемога» увійшла в священні води затоки Колиска Нагги.

Віктаріон стояв на носі разом з Нутом Цирульником. Над берегом Старого Віка височів трав'янистий пагорб, де проросли з землі ребра Нагги товщиною з корабельну щоглу, а висотою вдвічі більше.

Кістки володінь Сірого Короля... Віктаріон відчував магічну силу цього місця.

- Саме тут Бейлон вперше назвав себе королем, - згадав він. - Тут він поклявся відвоювати наші вольності, і Тарл Тричітонувший увінчав його короною з плавника. «Бейлон! - кричали всі. - Бейлон наш король!»

- Так само голосно будуть викрикувати і твоє ім'я, - пообіцяв Нут. Віктаріон кивнув, не розділяючи, однак, впевненості Цирульника. У Бейлона було три сина і улюблена дочка.

Він так і сказав своїм капітанам в Рові Кейлин, коли вони приступили до нього з проханнями заявити свої права на Морський Трон. «Сини Бейлона всі мертві, - говорив Рудий Ральф Стонхауз, - а дочка вона і є дочка. Ти був правою рукою свого брата і повинен підхопити меч, який він упустив». Коли Віктаріон нагадав, що брат наказав йому обороняти Рів від північан, Ральф Кеннінг сказав: «Вовки розбиті, лорд. Навіщо нам завоюовувати ці болота і втрачати острова?» «Вороняче Око відсутній занадто довго і нас не знає», - додав Кульгавий Ральф.

Еурон Грейджой, король Островів і Півночі... Думка про це пробуджувала в серці Віктаріона колишню лють, однак...

«Слова - це вітер, - відповів він, - а вітер хороший, лише коли він наповнює твої вітрила. Ви хочете, щоб я бився з Воронячим Оком? Щоб брат пішов на брата, остров'янин на остров'янина?» Еурон, що б там не сталося між ними, все таки старший. Немає гірше лиходія, ніж той, хто проливає рідну кров.

Все змінилося, коли Мокроголовий закликав їх на віче. Ейєрон говорить голосом Потонулого Бога , сказав собі Віктаріон, і якщо бог бажає , щоб Морський Трон зайняв я... На наступний день він, залишивши командувати в Рові Ральфа Кеннінга, попрямував по суші до річки Гарячці, де серед очеретів і плакучих верб стояв на приколі Залізний Флот. У морі, незважаючи на мінливу погоду, він втратив тільки один корабель, і ось вони вдома.

Відразу за «Залізною перемогою» йшли «Горе» і «Залізна помста». Слідом який розтягнувся на багато ліг ладом поспішали до вечірнього приливу «Тверда рука», «Залізний Вітер», «Сірий привид», «Лорд Квеллон», «Лорд Вікон», «Лорд Дагон» та інші - дев'ять десятих Залізної Флоту. Душа Віктаріона раділа, побачивши їх вітрила. Жоден чоловік не любив своїх дружин хоча б наполовину так сильно, як лорд капітан любив свої кораблі.

На піщаному березі, скільки бачили очі, вишикувалися човни з стирчачими, наче списи, щоглами. На глибині стояли баркаси, карраки та інші трофейні кораблі, занадто великі, щоб витягувати їх на берег. Всюди виднілися знайомі прапори.

Попередня
-= 116 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!