Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Фауст

Прокляття золоту, мамоні.. — Мамон, мамона (з халдейської мови) — скарб, символ багатства і жадібності*

...Вступіть в Collegium logicum. — Collegium lagicum (латин.) — курс логіки, з якого починалось навчання в тодішніх університетах.

Там дух ваш добре намуштрують, і В іспанські чоботи озують... — Іспанські чоботи — знарадця тортур, якими стискували й калічили ноги допитуваного.

¦Encheircsis naturae» — грецький термін давньо? хіміТ, що означає «спосіб діяння природи». Розкласти живу матерію на складники легко, але знову дістати з них життя неможливо, бо «спосіб діяння природи» не можна відтворити.

...Навчіться лиш редукувати / І вірно класифікувати. — Редукувати — логічна операція зведення понять до основних категорій: класифікувати — розподіляти логічні поняття за класами.

Теорія завжди, мій друже, сіра, /А древо жизні — золоте. —Цей вислів став крилатою фразою.

Eritis sicut Deus, scientes bonum et malumЛатинський переклад слів спокусника-змія, звернених до Єви: «Будете, як Бог, знати добро і зло».

...Оглянем перш, малий, за ним великий світ. — Вузький бюргерський світ невеликого містечка першоТ частини І широка державно-політична і всесвітньо-історична арена у другій частині трагедії.

...Ось тільки я дмухну югою... — натяк на винайдений 1782 р. братами Монгольф’є аеростат, що наповнювався нагрітим повітрям.

АВЕРБАХІВ СКЛЕП У ЛЕЙПЦІГУ

Сцена відноситься до 70-х pp. і входить до «Прафауста». Склеп Авербаха був місцем гульні лейпцігських студентів; свого часу вчащав туди і Гете. В пивниці були дві фрески, з яких одна зображувала студентський бенкет з участю Фауста, а друга — Фауста, що летить верхи на барилі.

А нумо папу обиратиІ / Відомо всім, котрій з прикмет /Належить тут пріоритетІ — Обрання папи — п’яницька церемонія, поширена в багатьох європейських країнах. Прикмета, на яку тут натякається,— мужність; за приписами канонічного права, кастрат не міг бути папою.

Соловейку-птаиіко, лети-вилітай... — Початкові рядки німецької народної пісні.

А цей чого немов кульгає? — Згідно з християнськими легендами, диявол став кульгати, відколи був скинутий із неба в пекло і, падаючи, зламав собі ноіу.

У РІппаху, мабуть, сю ніч ви ночували /І в Ганса-дурника вечері заживали? — Ганс-дурник із Ріппаха (село між Лейпцігом І Наумбургом) — місцевий вираз, що означав за часів Гете «незграбне вайло».

В састи, в адамашки /Блоху вдягли кругом... — Састи і адамашки — види коштовних тканин.

Сцену написано 1788 р. в Римі. Відьмину кухню зображено за відомими в той час картинами Брейгеля, Теньє та Герра. Згідно з віруваннями середніх віків, чорні коти та мавпи були невід’ємними атрибутами відьом.

...Скорій змощу я тисячу мостів. — За народними віруваннями, чорти є будівниками мостів (звідси «чортів міст»).

Це що, решето? — Коскіномантія (ворожіння на ситі чи реціеті) була поширена з найдавніших часів серед різних народів, у тому числі і в Україні. Особливо часто застосовувалась ця ворожба для пізнання вбивць і злодіїв.

Який чудовий вид одкрили /Свічада чари тут очам! — Фауст бачить у дзеркалі образ Гелени.

Попередня
-= 221 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 19.

Останній коментар

  25.11.2016

але


  25.11.2016

важко зрозуміти


  22.11.2016

на какой странице о Маргарите?


Додати коментар