Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Фауст

...Та арімаспи вислідили лаз».. — Арімаспи — легендарні одноокі люди, які нібито викрадали бережені грифами скарби.

...Мене у давніх творах драматичних /Вони дражнили Old Iniquity. — Old Iniquity (англ. «Стара Кривда») — означення диявола в англійській протестантській літературі.

Сирени — напівптахи-напівжінки, що знаджували людей своїм співом.

Із цими говорив Едіп калисы.. — Едіп — міфічний фіванський цар, що розгадав загадку сфінкса. ...Між цими в путах корчився УМсс... — УлІсс (Одіссей) — гомерівський герой, воїн і мандрівник.

...Останніх з нас Геракл убив. — Геракл (Геркулес) — казковий силач і герой, що вчинив ряд видатних подвигів. Хірон — мудрий кентавр (напівлюдина-напівкінь).

То зграя бистрих стимфаяід... — Стимфаліди — міфічні хижі птахи з залізним пір’ям» що жили над Стимфалійським озером в Аркаді!; їх зміг перебити лише Геркулес.

...То голови гадюки ізЛернею... — Гідра ізЛернею — міфічна потвора, дев\'ятиголова змія, подолана Геркулесом.

...Толамії, дівки любливі... — Ламії — жіночі вампіроподібні істоти.

...То днями Сонця й Місяця керуєм. — *Левожони» (сфінкси) були ¦ Єгипті символами місяців липня (знак Лева) і серпня (знак Діви), коли відбувається нільська повідь, а по розлиттю Нілу єгиптяни вели лічбу часу; тому сфінкси «керують» днями Сонця (роками) й Місяця (місяцями).

НА ДОЛІШНЬОМУ пен?ґ

...Філіри славнозвісний син. — Філіра — німфа, що породила кентавра Юрона.

...У тебе вчились мужні аргонавти-. — Аргонавти — міфічні герої, що плавали на кораблі «Арго» в Колхіду по золоте руно. Ватажком аргонавтів був Ясон.

Нащо Паллада, й то /Як Ментор шани мало щось находить.. — Афіна Паллада — богиня мудрості; у вигладі друга-порадника Ментора супроводжувала Телемаха, що вирушив шукати свого батька Одіссея.

Не бачив Феба я, Ареса... — Фсб (Аполлон) — бог сонця, Арес (Марс) — бог війни. Такого не вродить вже Геї, /І Гебі в небо не піднять.. — Гея — богиня землі; Геба — богиня юності, єдина дочка ЗевсовоТ дружини Гери; одружилася на Олімпі з Геркулесом.

Тож Діоскури, гідні похвали... — Діоскури — близнята Кастор і Поллукс, брати Гелени, належали до аргонавтів.

...Я хоч на мить навідуюсь ирроку /У храм до Манто, доньки Ескулапа... — Манто — дочка ТІрезія, фіванського віщуна (у Гете — дочка Ескулапа, бога лікування).

Отут, поміж Олімпом і Пенесм, /Стялись колись Емілій із Персеєм... — Мається на увазі бій при ПіндІ, де римський консул Люцій Емілій Паулус завдав нищівної поразки македонському цареві Персею (168 р. до н. е.).

Туди вже раз Орфея я водила; /Не розгубись, як він... — Співець Орфей зійшов в АЗд за своєю померлою дружиною Бврідікою; зачарована його грою» володарка підземного царства Персефона (Прозерпіна) дозволила йому вивести Еврідіку знову на землю, але з умовою, щоб Орфей ішов не оглядаючись. Орфей не додержав умови, і дружина його лишилася в Аїді.

НА ГОРІШНЬОМУ ПЕНЕЇ

Сейсмос — утілення землетрусу (пор. сейсмографія).

... Острів Делос здвиг із хвилі /Для Латони-породиий. — Латана — одна з найдавніших грецьких богинь. Коли вона завагітніла від Зевса, його ревнива дружина Гера повеліла змієві Піфонові переслідувати її, ганяючи безупинно з місця на місце, так, що вона довго не могла розродитися. Латона з розпачу кинулася в Егейське море; тоді Нептун створив для неї острів Делос, де вона породила Феба і Діану. У Гете створення острова приписується Сейсмосу.

Попередня
-= 229 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 19.

Останній коментар

  25.11.2016

але


  25.11.2016

важко зрозуміти


  22.11.2016

на какой странице о Маргарите?


Додати коментар