Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Кров ельфів Том 1.

- Гидунко – Єнніфер усміхнулась, погладивши її по голові. – Чи ти маєш одержимість на цьому пункті? Я вже пояснювала тобі, це не має жодного значення, є чи не є. Жодного. Завтра помий волосся, бо вже час, бачу.

- Пані Єнніфер?

- Слухаю.

- Чи можу… У рамках цієї щирості, яку ти мені обіцяла… Чи можу я тебе про щось запитати?

- Можеш. Але на богів, щоб було не про дівоцтво, прошу.

Цирі гризла губи і довго мовчала.

- Тяжко – зітхнула Єнніфер. – Хай буде. Питай.

- Бачиш… - Цирі зарум’янилась, облизнула губи. – Дівчата у спальні весь час пліткують і розповідають різні історії… Про свято Беллетейн, і про таке інше… А на мене кажуть, що я шмаркачка, і дитина, бо вже час… Пані Єнніфер, справді є? Як дізнатись, чи вже прийшов час…

- … щоб можна було піти з чоловіком до ліжка?

Цирі заллаялась рум’янцем. Мить мовчала, потім підвела очі і кивнула головою.

- Це легко дізнатись – вільно сказала Єнніфер. – Якщо починаєш над цим задумуватись, це знак, що той час вже прийшов.

- А я взагалі не хочу!

- Це не обов’язково. Не хочеш, не йдеш.

- Ага – Цирі знову гризонула губу. – А той… Ну… Мужчина... Як дізнатись, що це той самий, з яким…

- … можна піти до ліжка?

- Агааа.

- Якщо взагалі маєш вибір – чародійка скривила вуста в усмішці – а великого досвіду не маєш, у першу чергу оцінюється не чоловік, а ліжко.

Смарагдові очі Цирі набрали обрисів і вигляду блюдець.

- Як це ліжко?

- Саме так. Тих, хто ліжок не мають взагалі, відкидаєш з ходу. Спосеред решти відкидаєш власників брудних і неохайних ліжок. А якщо зостаються тільки такі, які мають ліжка чисті і акуратні, обираєш того, який тобі найбільше подобається. На жаль, спосіб не стовідсотково певний. Можна холерно помилитись.

- Жартуєш?

- Ні. Не жартую. Цирі, від завтрашнього дня будеш спати тут, зі мною. Перенесеш сюди твої речі. У спальні адепток, як ячую, на балаканину марнується забагато часу, який повинен бути призначеним на відпочинок і сон.


*****


Після опанування базової системи рухів долоні, рухів і жестів Цирі почала вивчати закляття і їх формули. Формули були легкими. Записані Старшою мовою, якою дівчинка володіла досконало, легко западали у пам’ять. При їх вимовленні, так і з інтонацією, вона теж не мала жодних пролем. Єнніфер була явно задоволена, з дня на день стаючи щораз милішою і симпатичнішою. Щораз частіше, роблячи перерви у науці, обидві пліткували про будь-що, жартували, обидві навіть почали знаходити розвагу у делікатних кпинах над Неннеке, яка часто «візитувала» лекції і вправи, наїжачена і поважна як квочка, готова брати Цирі під опіку крила, захищаючи і рятуючи від уявної суворості чародійки і «нелюдстких тортур» занять.

Покірна наказу, Цирі перейшла до кімнати Єнніфер. Тепер вони були разом не тільки вдень, але і вночі. Іноді наука також відбувалась вночі – деяких жестів, формул і заклять не можна було навчатись при світлі дня.

Чародійка, задоволена поступом дівчинки, сповільнила швидкість навчання. Мали більше вільного часу. Вечори витрачали на читанні книг, разом чи окремо. Цирі подолала «Діалоги про природу магії» Стаммельфорда, «Могутність елементів» Джамбаттісти, через «Природню магію» Ріхерта і Монка. Також переглянула – бо прочитати їх у цілості не зуміла – такі твори, як «Незвіданий світ» Яна Беккера чи «Таємницю таємниць» Агнесса з Гленвіллю. Заглядала до пожовклого «Кодексу з Мірте» і до «Ard Aercane», і навіть до знаменитої, страшної «Dhu Dwimmermorc», повної гравюр, що будили жах.

Також вона добралась до інших книг, що не стосувались магії. Почитувала «Історію світу» і «Трактат про життя». Не проминула і легших речей з храмової бібліотеки. З почервонілим обличчям вона проковтунла «Іграшки» маркіза Ла Креагма і «Королівські дами» Анни Тіллер. Читала «Нещастя любові» та «Час місяця», збірки поезії славетного трубадура Жовтця. Розплакалась над витонченими, вселяючими таємницю балладами Ессі Давен, зібраних у малому, гарно оправленному томику, який називався «Блакитна перлина».

Часто коритсувалась привілеєм і задавала питання. І отримувала відповіді. Однак, щораз частіше їй доводилось самій ставати адресаткою для запитань. Спершу Єнніфер здавалось взагалі не цікавила її доля, ані дитинство у Цинтрі, ані пізніші, військові події. Але потім питання ставалаи щораз конкретнішими. Цирі мисила відповідати – робила це дуже неохоче, бо кожне запитання чародійки відкривало у її пам’яті двері, які вона обіцяла собі ніколи не відкривати, які прагнула залишити замкненими раз і назавжди. З часу зустрічі з Геральтом у Соддені вважала, що розпочала інше житя, що те, у Цинтрі, було остаточно і незворотньо стерто. Відьмаки у Каер Морхені ніколи ні про що не питали, а перед приїздом до храму Геральт врешті вимагав від неї, щоб і словом перед ніким не зрадила, ким була. Неннеке, яка очевидно знала про все, подбала про те, щоб для інших жриць і адепток Цирі була найзвичайнішою у світі незаконнонародженою донькою лицаря і селянки, дитям, для якого не було місця ані у замку батька, ані у материній халупі. Половина адепток у храмі Мелітеле була саме такими дітьми.

Попередня
-= 103 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 4.

Останній коментар

Тіна 04.08.2022

Таке враження, що текст друкували або
п'яні, або з великого бодуна.


Поціновувач цікавих книг 03.05.2020

Дуже багато орфографічних помилок в творі.


  25.07.2014

Немножко скучно


Додати коментар