Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > Чим відрізняється демократія від тоталітаризму?

"Чим відрізняється демократія від тоталітаризму? " - оповідання від Прокопчук Станіслав Іванович опубліковано 13.08.2023

"Чим відрізняється демократія від тоталітаризму?"


  Якось Євген Семенович Огаренко – доцент кафедри політології факультету міжнародних відносин, політології та соціології Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова приймав в аудиторії іспит у студентів.

Одному зі студентів на іспиті випав екзаменаційний білет, у якому було таке запитання: "чим відрізняється демократія від тоталітаризму?".

Прочитавши питання екзаменаційного білета, студент узяв паузу і надовго замислився.

—Ну, ви юначе, готові нарешті відповісти мені на питання екзаменаційного білета: "чим відрізняється демократія від тоталітаризму?", - запитав у студента з нетерпінням доцент кафедри політології Євген Семенович.

—"Демократія і тоталітаризм" - є така книга відомого французького філософа-гуманіста Раймона Арона, яка містить докладний порівняльний аналіз політичних систем СРСР та демократичних країн Заходу", - почав відповідати йому на питання екзаменаційного білету студент.

—Це ви юначе, мені зараз переповідаєте зміст свого конспекту лекції з політології перервав його відповідь доцент кафедри політології Євген Семенович.

—Дайте мені юначе, будь-ласка, точні визначення понять "демократії" і "тоталітаризму" сказав йому доцент кафедри політології Євген Семенович.

—"Демократія (др.-грец. δημοκρατία "народовладдя" від δῆμος "народ" + κράτος "влада") - політична система, в основі якої лежить метод колективного прийняття рішень з рівним впливом учасників на результат процесу, або на його суттєві стадії", – відповів йому студент.

—А що таке "тоталітаризм"?

—"Тоталітаризм - форма відносин суспільства і влади, за якої політична влада прагне повного (тотального) контролю людей і суспільства, ставлячи завдання повністю контролювати всі аспекти людського життя. Прояви опозиції у будь-якій формі припиняються чи придушуються державою", - відповів йому студент.

—А як Ви юначе, самі особисто розумієте поняття "демократії" та "тоталітаризму"?

—Тільки відповідайте мені юначе, будь-ласка своїми словами, а не цитатами з конспекту лекцій з політології.

Студент знову замислився, а потім почав говорити.

—Розумієте шановний Євгене Семеновичу, "тоталітаризм - це коли народ у державі повністю безправний і його їбе держава як захоче і коли захоче у будь-якому місці та у будь-який час".

—А що таке "демократія"?

—А "демократія" шановний Євгене Семеновичу, це коли "народ у державі вважає що у нього є всі необхідні права і свободи і ходить як дурень раз на 5 років на парламентські та президентські вибори думаючи що від нього щось залежить і обирає по списках тих - хто його їбатиме наступні 5 років до нових парламентських і президентських виборів”.

—Давайте мені юначе, сюди свою заліковку сказав йому доцент кафедри політології Євген Семенович.

—Трійку мені Євгене Семеновичу поставите запитав у нього з занепокоєнням студент.

—Ні, п'ятірку за гарне розуміння життя і суті політичних процесів які відбуваються в нашій країні відповів доцент кафедри політології Євген Семенович.

Він узяв з рук здивованого студента заліковку, відкрив її на середині, вивів гарним почерком "відмінно" і розписався поставивши дату та місяць.

—Все юначе, Ви вільні і можете йти сказав він студенту.

—Дякую Вам Євгене Семеновичу, відповів йому студент і поклавши заліковку в рюкзак, одягнув його на плечі і вийшов з аудиторії.


Кінець

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!