Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > На "блошиному" ринку біля ринку "Фермер"

"На "блошиному" ринку біля ринку "Фермер"" - оповідання від Прокопчук Станіслав Іванович опубліковано 15.10.2023

"На "блошиному" ринку біля ринку "Фермер""


  Вчора вдень по обіді я поїхав на Троєщину на ринок "Фермер" за яблуками.

Біля ринку "Фермер" на Троєщині знаходиться невеликий стихійний "блошиний" ринок, на якому люди продають "з підлоги" свої особисті вживані речі.

Підходячи до ринку "Фермер" я обережно перейшов дорогу на зелене світло світлофора і відразу ж потрапив на стихійний "блошиний" ринок біля ринку "Фермер". Там люди прямо "з підлоги" продавали всяку всячину: старі кнопкові телефони, "стародавні" смартфони та зарядки до них, старі навушники, комп'ютерні мишки та комп'ютерні колонки, б/в радянський порцеляновий посуд, радянські алюмінієві каструлі, радянські армійські шкіряні ремені та біноклі, радянські годинники і радянські військові ордени, медичні ліки та жіночу косметику, жіночі прокладки та колготки, старі шкільні підручники, стару художню та наукову літературу.

Я підійшов до одного діда, який продавав "з підлоги" стару літературу і став з цікавістю розглядати асортимент книг, що лежав у нього "на підлозі" на розстеленій білій клейонці.

Поряд зі старими шкільними підручниками з Історії України за 8 та 10 клас та "іронічними" детективами від Дар'ї Донцової у м'яких пошарпаних обкладинках, лежала товста книга "Багатий тато, бідний тато" "підприємця" та "інвестора" Роберта Кійосакі.

Я нахилився і взяв книгу "Багатий тато, бідний тато" Роберта Кійосакі і почав її задумливо гортати.

Книга була в непоганому стані 1997 року видання в російському перекладі.

Гортаючи з ностальгі'ю пожовклі від часу сторінки книги я відразу ж згадав як у далекі 90-і роки коли розпався СРСР в Україну ринув бурхливий потік фінансової літератури сумнівної якості написаної зарубіжними авторами - різного роду "коучами" та "інвесторами", які стверджували, що вони знають всі таємні "секрети багатства" і готові поділитися своїми таємними "знаннями" з кожним хто тільки купить їхню книгу. Довірливі українці тоді масово скуповували ці дорогі товсті книги в красивих обкладинках, надруковані в приватних типографіях на гарному білому папері, написані іноземними авторами ( більшість з яких були просто відвертими шахраями) сподіваючись, що знайдуть там "способи швидкого збагачення" і стануть доларовими мільйонерами не докладаючи до цього особливих зусиль.

Але для більшості українців це так і залишилося нездійсненою мрією. "Журавлем в небі" якого вони так ніколи в житті і не спіймали.

—Скільки коштує ця книга з цікавості запитав я у діда.

—Вона коштує 500 грн, але якщо ви її братимете молодий чоловіче, то я вам її продам зі знижкою за 470 грн відповів мені дід.

—Будете її брати молодий чоловіче, з надією в голосі запитав він у мене.

—Ні, дякую діду відповів я йому і акуратно поклав книгу на місце збираючись піти геть.

—Добре, молодий чоловіче не йдіть. Я вам так і бути її продам за 450 грн сказав мені дід.

Якщо чесно, то я би її не взяв би навіть за 200 грн подумав я тоді. Мені було соромно за те, що я дав діду "хибну" надію на, те що я в нього щось куплю з книг і я хотів вибачитись перед ним за витрачений на мене даремно час і якнайшвидше піти геть.

—Ні, не треба діду, дякую вам. Вибачте мене за те, що зайве потурбував вас відповів я йому і різко розвернувшись пішов як і хотів на ринок "Фермер" за яблуками.




Кінець

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!