Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > Повістка у військкомат

"Повістка у військкомат" - оповідання від Прокопчук Станіслав Іванович опубліковано 09.04.2023

"Повістка у військкомат"


     54-х річний Павло Іванович саме виходив з одеського ринку "Привоз" і йшов до свого припаркованного на узбіччі дороги автомобіля, коли до нього впритул підійшло троє кремезних чоловіків в формі з автоматами. Двоє з чоловіків були у формі патрульних поліцейських і один був у формі військового. Вони оточили Павла Івановича з усіх боків не даючи йому можливості йти далі.

—Хто ви такі спитав він у них з тривогою?

—Чого вам від мене треба?

—Ми вас давно шукаємо, щоб вручити вам повістку у військкомат відповів йому військовий Семен Петрович.

—Це якась помилка. Я невійськовозобов'язаний. У мене хворе серце сказав йому Павло Іванович.

—Їдемо з нами до військкомату і там на місці розберемося відповів Павлу Івановичу військовий Семен Петрович.

—Давайте сідайте в  патрульну поліцейську машину і поїдемо до військкомату сказав Павлу Івановичу один з патрульних поліцейських хапаючи його за руку.

—Це незаконне затримання людини на вулиці без будь-яких підстав відповів йому Павло Іванович.

—Я хочу знати хто мене затримує. Я хочу подивитися на ваше поліцейське посвідчення сказав Павло Іванович патрульному поліцейському.

Патрульний поліцейський який розмовляв з Павлом Івановичем дістав з кишені поліцейське посвідчення і швидко сунув його під ніс Павлу Івановичу.

—Ось вам моє посвідчення читайте сказав він Павлу Івановичу.

—Василь Данчук встиг прочитати Павло Іванович ім'я та фамілію патрульного поліцейського, перш ніж той швидко забрав своє поліцейське посвідчення назад.

—Поїхали до військкомату і там у всьому детально розберемося сказав Павлу Івановичу патрульний поліцейський Василь Данчук міцно тримаючи його за руку.

—Я з вами не буду нікуди їхати. Це якесь поліцейське свавілля затримувати людину прямо на вулиці і силою проти її волі вести до військкомату відповів йому Павло Іванович.

Тоді двоє патрульних поліцейських Василь Данчук і Борис Радченко і військовий Семен Петрович схопили Павла Івановича під руки і почали силоміць тягнути його до патрульної поліцейської машини, яка стояла за двадцять метрів від цього місця.

—Стривайте, я хочу дружині подзвонити по мобільному телефону, щоб попередити її про моє затримання закричав їм Павло Іванович намагаючись дістати з кишені куртки свій смартфон.

—Алло Ірино, мене щойно незаконно затримали на ринку "Привоз" і силоміць везуть до військкомату кричав у слухавку мобільного телефону Павло Іванович.

—Військовий Семен Петрович силою відняв у Павла Івановича його мобільний телефон.

—Віддайте мені мій смартфон закричав йому Павло Іванович.

—У військкоматі віддам відповів йому військовий Семен Петрович ховаючи смартфон Павла Івановича в кишеню своєї військової куртки.

—Ви немає права цього робити. Це мій смартфон закричав йому Павло Іванович.

—Люди добрі, врятуйте мене від цих "бандитів" у формі. Мене незаконно забирають до військкомату почав дуже голосно кричати звертаючись до випадкових перехожих Павло Іванович, в той час як патрульні поліцейські Василь Данчук і Борис Радченко і військовий Семен Петрович грубо тягнули його під руки до патрульної поліцейської машини і його ноги волочилися по асфальту залишаючи на сірому асфальті білі сліди від подошв кросівок.

Навколо них почав збиратися натовп людей, які з цікавістю спостерігали за тим що відбувається, а деякі з них дістали свої смартфони і знімали на відео жорстке затримання Павла Івановича, щоб згодом викласти це відео у TikTok і на численних Telegram-каналах і отримати перегляди і лайки від підписників.

—Хлопці, навіщо ви його так грубо тягнете до машини? Він же не злочинець якийсь закричала звертаючись до патрульних поліцейських і військового якась стара жінка у джинсах та вовняному светрі і з хустинкою на голові по вигляду звичайна торгівка рибою з "Привозу".

—Вони "план" згори відробляють, бо інакше їх самих на "нуль" відправлять цинічно відповів їй якийсь патлатий 15-ти річний підліток в джинсах і шкіряній курточці зі смартфоном у руці знімаючи відео затримання Павла Івановича для TikTok.

—Що ж ви робите звірі ? Відпустіть бідолашного чоловіка негайно закричала звертаючись до патрульних поліцейських і військового молода жінка в джинсах і куртці з маленькою дитиною у дитячому візку.

—Поліцейські такі самі бандити і гопники тільки у формі і з посвідченнями сказав вголос 70-річний бородатий дідусь у брюках, вовняному пальто, капелюсі і з тростиною у руці.

Патрульні поліцейські Василь Данчук і Борис Радченко і військовий Семен Петрович не слухаючи  людей з натовпу силоміць дотягли відчайдушно опираючогося Павла Івановича до патрульної поліцейської машини, і відкривши задні праві дверцята, почали грубо запихувати його на пасажирське сидіння машини.

Раптом Павло Іванович видав горлом якийсь дивний звук схожий на схлипування і припинивши чинити опір обм'як у їх руках схиливши голову донизу.

—Що це з ним таке розгублено спитав патрульний поліцейський Василь Данчук.

—Не знаю, може він втратив свідомість від хвилювання відповів йому його колега патрульний поліцейський Борис Радченко.

—Та він здається мертвий, бо пульс взагалі відсутній сказав їм військовий Семен Петрович зосереджено мацаючи пульс на шиї у Павла Івановича.

—Так, я пам'ятаю він щось казав нам про хворе серце відповів патрульний поліцейський Борис Радченко.

—От халепа, треба викликати сюди СОГ і судмедекспертів, щоб вони приїхали, склали протокол і констатували смерть чоловіка сказав патрульний поліцейський Василь Данчук.

Патрульний поліцейський Василь Данчук дістав з машини рацію і зв'язався з диспетчером    поліції щоб викликати на місце події СОГ і судмедекспертів.

—А ну геть звідси. Нічого вам тут стояти і знімати відео на смартфони для усіляких соцмереж і месенджерів грубо закричав патрульний поліцейський Борис Радченко на людей, які стояли неподалік і знімали відео на смартфони для TikTok і Telegram-каналів.

Але люди навколо не поспішали розходитися справедливо очікуючи на продовження "видовища".

Через десять хвилин на місце події приїхав мікроавтобус СОГ і машина судмедекспертів. Судмедексперти оглянувши тіло Павла Івановича підтвердили факт смерті чоловіка і завантаживши його тіло до своєї машини повезли до моргу.

Працівники СОГ після складання протоколу сіли до мікроавтобусу і поїхали далі по своїх справах. 

Після цього патрульні поліцейські Василь Данчук і Борис Радченко і військовий Семен Петрович сіли до патрульної поліцейської машини і теж поїхали кудись в невідомому напрямку.

Побачивши що все закінчилося і вже нічого цікавого не відбувається натовп людей почав швидко розходитися по своїх справах.




Кінець

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!