Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > Самотня старість

"Самотня старість " - оповідання від Прокопчук Станіслав Іванович опубліковано 13.02.2023

"Самотня старість"


  Була п'ятниця, 4 вересня 2015 року, 12 година дня - 96-ти річний Олександр Петрович одягнений у запрану білу майку з логотипом "Nike" і сині запрані спортивні штани "Adidas" сидів у вітальні у продавленому, старому кріслі перед телевізором дивився по телебаченню якийсь серіал про Другу світову війну і час від часу поглядаючи на великий кварцовий годинник, який висів на стіні, терпляче чекав приходу соціального працівника 52-х річної Віри Іванівни, яка ось-ось з хвилини на хвилину повинна була прийти до нього додому щоб принести продукти і приготувати йому обід і вечерю. Олександр Петрович згадав, що сьогодні у нього день народження йому сьогодні виповнилося 96 років, але ніхто не зателефонував, щоб привітати його з днем ​​народження. Його найближчі сусіди по сходовій клітці, з якими він багато років поспіль приятелював, вже померли, а їхні дорослі діти при зустрічі з ним не віталися.

Його кохана дружина Надія Григорівна померла 12 років тому від раку підшлункової залози, єдиний син Віктор загинув майже 2 роки тому в жахливій автомобільній аварії під Києвом разом зі своєю дружиною Лідією коли їхав увечері до себе на дачу, а його єдиний онук Михайло давно жив у Німеччині та працював там водієм-експедитором. Зі своїм покійним сином Віктором та зі своїм живим онуком Михайлом Олександр Петрович не спілкувався. Його покійний син Віктор був дуже ображений на батька за те, що той свого часу був категорично проти його вступу на навчання до Київського національного університету театру, кіно та телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Олександр Петрович дуже хотів щоб Віктор "пішов його стопами" - закінчив КНУБА і став відомим будівельником як і він сам, але Віктор пішов проти "волі батька", рано пішов з дому, сам без будь-якої протекції вступив до Київського національного університету театру, кіно та телебачення імені І. К. Карпенко -Карого, вивчився на відмінно і став працювати актором у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка. Авторитарний і жорсткий Олександр Петрович цього "свавілля" своєму синові Віктору так і не пробачив.

З того часу батько з сином і не спілкувалися один з одним. Неприязні стосунки, що встановилися між ними, не дозволили Олександру Петровичу бути на весіллі свого єдиного сина Віктора з Лідією, бути при народженні свого онука Михайла, спостерігати за його дорослішанням і брати свою участь у його вихованні. Його онук Михайло не спілкувався з дідом, а знав про нього тільки з розповідей свого покійного батька Віктора, теж невзлюбив Олександра Петровича як і його покійний батько. ...І ось зараз Олександр Петрович сидів у кріслі перед увімкненим телевізором і дивлячись на екран телевізора затуманеними від сліз старими очима згадував своє довге життя.

Так, я даремно тоді 52 роки тому посварився з Віктором із приводу його вступу на навчання до Київського національного університету театру, кіно та телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Треба було погодитись із рішенням свого сина. Адже він зовсім не повинен був стати будівельником як і я. Врешті-решт він виявився дуже талановитим актором, подумав Олександр Петрович. Він згадав як потайки приходив на спектаклі "Вкрадене щастя", "Земля", "Кайдашева сім'я" у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка в яких грав його покійний син Віктор і захоплювався його "харизматичною" та "живою" акторською грою. Йдучи до театру Олександр Петрович завжди купував місце у першому ряду щоб краще бачити як його син Віктор грає на сцені, але після закінчення вистави коли опускалася вниз важка театральна завіса і в залі запалювалося яскраве світло начищених до блиску масивних кришталевих люстр він завжди схоплювався зі свого місця і швидко йшов звідти боячись зустрічі віч-на-віч зі своїм сином. Олександр Петрович дуже боявся зустрічі віч-на-віч з Віктором, тому що він не знав, що йому сказати при зустрічі. Боявся першим попросити у сина вибачення, боявся що той його не пробачить і тому він щоразу боягузливо тікав із зали наприкінці вистави.

Зараз я розумію що зробив велику помилку не попросивши у сина вибачення, поки він був ще живий з сумом подумав Олександр Петрович. Через це я не зміг взяти участь у вихованні свого онука Михайла коли хлопчик ріс і гостро потребував спілкування з дідом, а тепер він уже дорослий і я став йому чужою, сторонньою людиною, яка доводиться йому родичем тільки "по крові", але не " по духу" подумав з сумом Олександр Петрович. Від цих сумних думок його відволік шум ключа, що зі скрипом провертався в замковій серцевині вхідних дверей квартири. Олександр Петрович прибрав звук на телевізорі пультом дистанційного керування та повернув голову у бік коридору. У квартиру увійшла Віра Іванівна із важкими поліетиленовими пакетами із продуктами в руках. Доброго дня Віро Іванівно, привітався з нею з кімнати, не встаючи з крісла Олександр Петрович. Доброго дня Олександре Петровичу, привіталася з ним Віра Іванівна.

Вона поставила на підлогу в коридорі поліетиленові пакети з продуктами і закрила замок вхідних дверей квартири, а потім піднявши важкі пакети з продуктами з підлоги, занесла їх на кухню і, відкривши дверцята холодильника, стала вправно викладати в холодильник з пакетів по черзі яйця, вершкове масло, морожену рибу, морожену тушку курки, молоко, сметану та торт "Золотий ключик". Виклавши всі продукти з пакетів, вона акуратно склала їх і поклала до себе в дамську сумку, а потім пішла у вітальню. Олександре Петровичу, а чому це ви сидите у темній із задернутими шторами кімнаті і дивитеся телевізор прямо з ранку запитала у нього суворим голосом Віра Іванівна входячи до вітальні.

- А чим мені ще займатися? 

-Можу собі це дозволити, бо на роботу мені ходити більше не треба відповів їй Олександр Петрович. Багато часу проводити перед телевізором шкідливо для очей відповіла йому Віра Іванівна. Ось доживіть спочатку Віро Іванівно до моїх років, а потім будете іншим поради про здоров'я роздавати відповів їй Олександр Петрович. Віра Іванівна різким рухом розсунула штори у вітальні і в кімнату потоком хлинуло сонячне світло. Олександр Петрович невдоволено скривився. Яскраве сонячне світло різало йому очі. Навіщо ви розсунули штори на вікнах, запитав у неї з роздратуванням Олександр Петрович. Бо вже давно день настав відповіла йому Віра Іванівна.

- Ну то й що?

Мені яскраве світло ріже очі сказав буркотливо їй Олександр Петрович.

Сонячне світло дуже корисне для здоров'я, воно сприяє виробленню вітаміну D і зменшує ймовірність виникнення депресії відповіла йому Віра Іванівна. Ви Віро Іванівно, просто схиблені на здоровому способі життя сказав їй з усмішкою Олександр Петрович. А ви Олександре Петровичу, дуже безтурботно ставитеся до свого здоров'я.

-Ви зовсім не бережете себе.

-Мені нема для кого себе берегти.

-Не кажіть так, у вас є дорослий онук Михайло.

-Я ніколи з ним не спілкувався і я для нього чужа людина.

-Це через сварку з його покійним батьком Віктором?

-Так.

-Ніколи не пізно виправити свою помилку.

-Віро Іванівно, що ви маєте на увазі?

-Олександре Петровичу, я маю на увазі, що ви можете зараз зателефонувати своєму онуку Михайлу до Німеччини і попросити у нього пробачення за його батька і почати будувати з ним стосунки з чистого аркуша.

-Я боюся йому дзвонити по телефону і дуже боюся дізнатися, що я йому не потрібен.

-Ви нічого не втратите якщо зараз зателефонуйте своєму онукові до Німеччини і нагадаєте йому про своє існування.

-А що якщо він не візьме слухавку, або відразу ж кине її після того як почує по телефону мій голос?

.-Принаймні ви зробите конкретну спробу налагодити з ним взаємини, бо інакше ви решту свого життя шкодуватимете про "втрачену можливість" якої ви за своєю малодушністю не скористалися.

-А який у мене привід для дзвінка йому?

-Чому це я раптом після стількох років ні з того ні з сього раптом йому зателефонував до Німеччини?

-А ваш сьогоднішній день народження?

-Чим не прекрасний привід для телефонного дзвінка онуку до Німеччини, щоб нагадати йому про своє існування?

Ну мабуть я так і зроблю як ви кажете подумавши відповів Вірі Іванівні Олександр Петрович.

Віро Іванівно, не в службу, а в дружбу принесіть мені будь-ласка мій мобільний телефон, він у мене лежить у спальні на тумбочці біля ліжка разом з моїми окулярами для читання попросив її чемним голосом Олександр Петрович.

Віра Іванівна пішла до спальні за мобільним телефоном Олександра Петровича. Через три хвилини вона повернулася до вітальні з мобільним телефоном та окулярами в руці. Ось Олександре Петровичу, тримайте ваш мобільний телефон і ваші окуляри для читання сказала йому Віра Іванівна передаючи їх йому в руки. Дуже дякую подякував їй Олександр Петрович. Він одягнув на ніс окуляри для читання і взявши до рук мобільний телефон, став повільно набирати номер мобільного телефону свого онука Михайла. Цей номер мобільного телефону Михайла зберегла у контактах ще моя померла дружина Надія Григорівна пояснив Вірі Іванівні Олександр Петрович. Це її мобільний телефон і вона з Михайлом часто спілкувалася потайки від мене, мабуть, не хотіла мене сильно засмучувати сказав Вірі Іванівні Олександр Петрович. Чогось я сильно нервую перед майбутньою розмовою з онуком сказав вголос Олександр Петрович. Можливо, я потім зателефоную Михайлу сказав вголос Олександр Петрович.

Ні, вже дзвоніть зараз тому, що ви так ніколи і не наберетеся сміливості зателефонувати своєму онуку Михайлу і попросити у нього вибачення за його батька відповіла йому Віра Іванівна.

Ну, добре я вже набрав його номер мобільного телефону, натиснув на зелену слухавку і чекаю на з'єднання з абонентом промовив вголос Олександр Петрович. Отож з'єднання пішло,...один гудок, другий гудок, третій гудок... щось Михайло довго трубку не бере, вимовив вголос Олександр Петрович. Алло, алло, алло... закричав у слухавку Олександр Петрович. Байдужий механічний голос у слухавці телефону повідомив Олександра Петровича, що абонент, що викликається, знаходиться поза зоною доступу і запропонував йому залишити голосове повідомлення для абонента на стаціонарному домашньому телефоні. Через кілька секунд увімкнувся запис розмови на автовідповідачі стаціонарного домашнього телефону Михайла.

Алло, Михайло це дзвоню тобі я, твій дідусь Олександр Петрович, закричав у слухавку схвильовано Олександр Петрович.

У мене сьогодні день народження 96 років мені виповнюється.

-Я багато разів хотів і боявся тобі подзвонити, тому що боявся що ти мені не пробачиш ту давню сварку, що сталася між мною і твоїм покійним батьком.

-Я розумію що я спізнився зі своїми вибаченнями перед твоїм батьком, але я хотів вибачитися перед тобою за те, що не спілкувався з тобою весь цей час поки ти ріс.

- Я хотів тобі сказати що я дуже шкодую, що не спілкувався з тобою ці довгі роки.

-Ти не хвилюйся, ніяких грошей мені від тебе не треба.

-Я просто хочу щоб ти мене пробачив і хотів би надалі спілкуватися з тобою, звісно якщо ти сам цього захочеш.

-Я зрозумію все, якщо ти мені відмовиш у своєму спілкуванні.

-Вибач мене за заподіяне тобі занепокоєння.

-До побачення.

Олександр Петрович натиснув на червону слухавку та закінчив свою телефонну розмову з автовідповідачем Михайла.

Я зателефонував онуку, але він був поза зоною доступу і я надиктував йому повідомлення на автовідповідачі стаціонарного домашнього телефону сказав Олександр Петрович звертаючись до Віри Іванівни.

Так, я все чудово чула, відповіла йому Віра Іванівна.

-Ви Олександре Петровичу, правильно зробили що залишили онуку голосове повідомлення на автовідповідачі домашнього телефону.

-Я тепер хвилююся, а раптом Михайло прослухає моє повідомлення на автовідповідачі і не стане мені передзвонювати?

-Ви Олександре Петровичу, зробили у цій ситуації все що могли, а тепер надайте можливість все вирішувати Богу відповіла йому Віра Іванівна.

З цими словами Віра Іванівна розвернулася і пішла на кухню готувати обід для Олександра Петровича. На обід Олександр Петрович з'їв борщ із курячою котлетою та невеликий шматок торта "Золотий ключик", а потім одягнувся і у супроводі Віри Іванівни вийшов погуляти у парку біля будинку. Стомившись ходити парком Олександр Петрович сів на лаву. Поруч із ним на лаву сіла Віра Іванівна. Дуже дякую вам Віро Іванівно за те, що ви для мене робите сказав їй з вдячністю Олександр Петрович. Ви для мене Олександре Петровичу більше, ніж просто робота, ви для мене – друг відповіла йому Віра Іванівна. Так, Віро Іванівно, ви мій єдиний справжній друг і я дякую долі, що ви є в моєму житті відповів їй Олександр Петрович. Піднявшись з лави, вони пішли по парку назад додому. Прийшовши додому Олександр Петрович переодягнувся у домашній одяг, вимив руки у ванній і пішов у вітальню дивитися телевізор, а Віра Іванівна пішла на кухню готувати йому вечерю. Приготувавши йому вечерю Віра Іванівна увійшла до вітальні, щоб попрощатися до завтра з Олександром Петровичем.

Попрощавшись із ним вона пішла. Увечері під час вечері Олександру Петровичу несподівано зателефонував на його мобільний телефон онук Михайло і вони довго розмовляли один з одним по телефону.

Після цього Олександр Петрович ще півгодини подивився у вітальні телевізор, а потім пішов до своєї спальні, роздягнувся і ліг спати. Довго лежачи в ліжку без сну Олександр Петрович думав про те, як далі розвиватимуться його взаємини з онуком Михайлом. Згодом його зморив сон і він заснув.

З цього дня Олександр Петрович почав часто дзвонити до Німеччини по мобільному телефону своєму онукові Михайлу і розмовляти з ним про життя, згадуючи різні кумедні моменти з життя його покійного батька Віктора. Через півтора місяці Олександр Петрович тихо і раптово помер уночі уві сні. Дізнавшись від соціального працівника Віри Іванівни про смерть свого діда Олександра Петровича Михайло вирішив з'їздити до Києва на його похорон.



Кінець

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!