Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > "Важкий вибір"

""Важкий вибір" " - оповідання від Прокопчук Станіслав Іванович опубліковано 13.04.2022

"Важкий вибір"


Годинник на полиці показував три години суботнього дня. Оксана в чорній вечірній сукні в нерішучості стояла перед дзеркалом і зачісувала гребінцем своє розкішне довге золотисте волосся. Оксана роздумувала над тим, чи варто йти чи ні на перше побачення з Віктором і ніяк не могла прийняти остаточне рішення. А все-таки що мені робити?

 Йти мені чи ні на перше побачення з Віктором напружено думала Оксана. Незважаючи на свої двадцять п'ять років і окрему від батьків квартиру Оксана не ходила на побачення тому що сувора мати Варвара Петрівна вчила її що найголовніше в житті це навчання і робота, а все інше це нічого не варті дрібниці. Оксана із червоним дипломом закінчила Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка за спеціальністю "Економіка та оцінка підприємства", працювала в престижній компанії, але в інтимному житті у неї були проблеми з протилежною статтю. Виною тому було її пуританське виховання та сувора мати Варвара Петрівна яку в молодості покинув чоловік та батько Оксани і яка одна виховувала доньку, і тому радила своїй дочці остерігатися чоловіків поголовно вважаючи їх ницими тваринами.Тому стоячи перед дзеркалом Оксана помітно нервувала. Їй одночасно і хотілося стосунків і лякала перспектива змін, які неминуче відбудуться в її житті якщо вона впустить іншу людину в упорядковане своє життя. Вся справа в тому, що сьогодні вранці її знайомий Віктор зателефонував Оксані і запропонував разом з ним сходити ввечері до київського ресторану "мама, я вдома" на вул. Дмитрівська, 62/20. Оксана мовчки вислухала пропозицію Віктора і не відповідаючи йому ні "так" ні "ні" пообіцяла подумати над його пропозицією і передзвонити, щоб сказати йому своє рішення, після чого ввічливо попрощалася з ним і поклала телефонну трубку. Відразу після цієї розмови з Віктором Оксана полізла в шафу для одягу в пошуках гарного одягу і провівши багатогодинні пошуки прискіпливо оглядаючи кожну річ, що висіла у шафі, нарешті обрала для себе красиву елегантну вечірню чорну сукню. Оксана підібрала до чорної вечірньої сукні панчохи тілесного кольору і чорну мереживну білизну на випадок, якщо романтичне побачення з Віктором, що почнеться в ресторані, закінчиться сексом у неї або в нього вдома. Зараз Оксана стояла перед дзеркалом розчісуючи своє довге золотисте волосся і дивлячись на своє відображення в дзеркалі і думала над тим чи варто йти чи ні на перше побачення з Віктором і ніяк не могла прийняти остаточне рішення. А все-таки що мені робити?

Йти мені чи ні на перше побачення з Віктором напружено думала Оксана. З одного боку Оксана дуже хотіла піти на перше побачення з Віктором, але з іншого боку вона боялася розчаруватися в ньому при найближчому знайомстві. Якщо я піду на перше побачення з Віктором, то можливо це буде новий крок до переходу наших відносин на більш високий рівень від випадкового знайомства на вулиці, до побудови серйозних відносин з метою створення сім'ї подумала Оксана. Я піду на це побачення подумала Оксана. Стоп, а якщо я погоджуся піти з Віктором на перше побачення, то я можу розчаруватися в ньому при найближчому знайомстві подумала Оксана. Наприклад мені може не сподобатися як Віктор голосно чмихає коли їсть або напившись він може почати наполегливо і грубо приставати до мене з пропозицією піти з ресторану і продовжити більш "тісне спілкування" в іншій інтимній обстановці, а я ще до цього не готова подумала Оксана. Це принесе мені гірке розчарування не тільки у Вікторі, але й у всіх інших чоловіках у яких я відтепер підозрюватиму лицемірних аморальних істот з "подвійним дном", які тільки прикидаються хорошими перед дівчатами, щоб спокусити дівчину і отримати бажане, а потім безжально кинути подумала Оксана.Тоді права виявиться моя мати Варвара Петрівна, яка вважає всіх чоловіків ницими тваринами. А мені зовсім не хочеться розчарувань у моєму житті подумала Оксана. Адже я по суті його зовсім не знаю. Звичайно Віктор виглядає надійним, мужнім, чесним, але це тільки моя суб'єктивна думка, яка може виявитися моєю ілюзією подумала Оксана. Як же мені бути? Піти мені на перше побачення з Віктором чи ні? Як мені зробити правильний вибір і не помилитись при цьому ламала над цим голову Оксана. А все-таки що мені робити?

 Йти мені чи ні на перше побачення з Віктором напружено думала Оксана. Годинник на камінній полиці показував чотири години дня. Оксана в чорній вечірній облягаючій сукні, як і раніше, стояла перед дзеркалом і машинально зачісувала гребінцем своє розкішне довге золотисте волосся. Оксана роздумувала над тим, чи варто йти чи ні на перше побачення з Віктором і ніяк не могла ухвалити остаточного рішення. Якщо я піду, я можу провести прекрасний романтичний вечір із смачною кухнею, під гарну музику з цікавим чоловіком спостерігаючи за ним і сміючись над його жартами подумала Оксана. А раптом наше побачення пройде жахливо і йому буде нудно і нецікаво зі мною подумала Оксана. Раптом Віктору набридне моя компанія і він почуватиметься ніяково із ввічливості спілкуючись зі мною, а я в свою чергу бачитиму його незграбні потуги підтримати розмову і мене розвеселити і нервуватиму, і від цього впаду в ступор від якого він ще більше розгубиться подумала Оксана. Може мені взагалі не йти на це побачення, щоб прилюдно не відчути цю ганьбу на собі подумала Оксана. А все-таки що мені робити?

 Йти мені чи ні на перше побачення з Віктором напружено думала Оксана. Від напружених думок вона втомилася і сіла на своє ліжко. Часу до виходу з дому залишалося ще дві години і Оксані захотілося якось відволіктися від настирливих думок, що терзали її і необхідності зробити свій остаточний вибір. Вона ввімкнула телевізор і стала бездумно перемикати супутникові телеканали доки не потрапила на якусь мильну оперу в якій хлопець зізнавався дівчині в коханні граючи їй пісні на гітарі. Це повернуло Оксану до реальності, до необхідності прийняти остаточне рішення та зателефонувати Віктору, щоб підтвердити чи скасувати зустріч із ним. Оксана подивилася на годинник на полиці і зателефонувала Віктору і поки йшли гудки весь час думала що йому сказати. Ало? Хто це спитав її приємний чоловічий голос у телефонній трубці. Привіт Віктор це Оксана сказала йому дівчина. О, Оксана привіт зрадів її дзвінку Віктор. Добре, що ти мені зателефонувала сказав Віктор Оксані. Ти знаєш сьогодні у моєї матері стався "гіпертонічний криз" і я їй викликав швидку допомогу і я сьогодні буду з нею і не зможу піти з тобою на побачення до ресторану, а потім весь тиждень я буду зайнятий на роботі, але ми можемо перенести нашу зустріч на наступну суботу якщо ти звичайно не проти на той самий час сказав їй Віктор. Так, так ти маєш рацію, мати це святе, матір треба берегти відповіла Віктору Оксана. Оксана внутрішньо зраділа тому, що Віктор сам за неї ухвалив рішення перенести зустріч на наступну суботу тим самим відстрочивши необхідність прийняття нею свого рішення йти чи ні на перше побачення з ним. Оксана побажала його матері якнайшвидшого одужання і ввічливо попрощавшись з ним поклала телефонну трубку. Оксана отримала необхідний їй перепочинок до наступної суботи, щоб остаточно вирішити йти їй на побачення з Віктором чи ні. Після суботи настала неділя, потім неділю змінив понеділок і Оксана з радістю пішла зранку на роботу. Всі ці дні з понеділка до п'ятниці Оксана ходила з ранку на роботу і весь день сумлінно працювала спілкуючись з колегами та клієнтами компанії і радіючи тому що це дозволяє їй на якийсь час забути про те, що скоро настане субота і їй доведеться зробити свій остаточний вибір і вирішити чи піде вона на романтичне побачення з Віктором у ресторан "мама, я вдома" чи ні. По мірі того як проходили дні і наближалася субота Оксана все більше нервувала з приводу того, що ще остаточно не вирішила чи йти їй на перше побачення з Віктором чи ні.

Всю ніч перед суботою Оксана майже не спала навіть уві сні переживаючи що завтра скаже Віктору по телефону, але так нічого і не придумала.

...Ось нарешті настала субота. Оксана зранку стала раніше, поснідала, прибрала в квартирі, потім

пообідала і помив за собою посуд і розставивши його по місцях у кухонній шафі, пішла в кімнату одягати перед дзеркалом свою чорну вечірню сукню. Оксана, одягнена в вечірню чорну сукню, стояла перед дзеркалом розглядаючи своє відображення в дзеркалі. Із задоволенням дивлячись на своє відображення в дзеркалі Оксана почала розчісувати своє довге золотисте волосся гребінцем і думати, що потрібно зателефонувати Вікторові по телефону і сказати йому своє рішення, а вона ще для себе за тиждень так і не вирішила остаточно чи йти їй на перше побачення з Віктором чи ні. Раптом у дзеркальному відображенні Оксані здалося обличчя її суворої матері, яка мовчки і пильно дивилася на дочку і в її темних очах спрямованих на доньку читався осуд. Привид матері Варвари Петрівни дивився на доньку із глибин дзеркала ніби застерігаючи Оксану не квапитися і не робити дурниці про яку пізніше вона може пошкодувати і яка може зламати їй життя як зламала життя її матері. Від пронизливого погляду привиду матері Варвари Петрівни на Оксану напав раптом ступор і жах, а час для неї ніби зупинився. Через деякий час Оксана отямилася і побачила, що привида її матері Варвари Петрівни в дзеркалі більше немає, а є тільки відображення блідого зляканого обличчя самої Оксани. Це була дуже реалістична галюцинація спричинена моїми власними жахами здогадалась Оксана. Але невпевненість і жах які відчула Оксана коли з'явився у дзеркалі привид її матері Варвари Петрівни нікуди не зникли із зникненням самої цієї галюцинації. Оксана відчувала невпевненість і нерішучість стосовно того щоб прийняти остаточне рішення чи йти їй на перше побачення з Віктором чи ні.

Оксана прийшла до тями біля дзеркала і зрозуміла що минула субота та її телефонна розмова з Віктором про його хвору матір та перенесення побачення на наступну суботу та дні які вона провела на роботі в очікуванні наступної суботи їй просто здалися. Насправді минуло всього пару секунд і на годиннику на полиці було як і раніше три години суботнього дня, а їй у її видіннях здалося що пройшов цілий тиждень.

Оксана уявила собі варіант розвитку подій, що вона погодилася на побачення з Віктором і пішла з ним увечері на побачення в ресторан "мама, я вдома". Оксана уявила собі, що вона сидить за столиком біля вікна, в залі грає жива музика і ввічливий офіціант подає їм страви середземноморської кухні і розливає вино в келихи. Віктор піднімає тост за їхні майбутні стосунки і жартує, що більш прекрасної дівчини він ще не зустрічав. Оксана сміється над його жартом і схоже, що вечір вдався. Після ресторану Віктор на своїй машині відвозить Оксану додому і ввічливо проводивши її до вхідних дверей квартири, не напрошуючись до неї в гості, йде попередньо поцілувавши її в губи на прощання і пообіцявши завтра зранку їй зателефонувати. Оксана увійшовши в квартиру закриває вхідні двері і починає повільно знімати верхній одяг, посміхаючись від приємно проведеного вечора з красивим чоловіком. Я піду на це побачення з Віктором думає Оксана. Потім Оксана уявила собі інший варіант розвитку подій, що вона приймає запрошення Віктора піти з ним увечері на побачення в ресторан "мама, я вдома". Оксана уявила собі, що вона сидить за столиком біля вікна, в залі грає жива музика і ввічливий офіціант подає їм страви середземноморської кухні і розливає вино в келихи. Але Віктор швидко напивається і починає поводитися з нею розв'язно і нахабно. Він намагається покласти їй руку під столом на коліна і погладити її по нозі. Оксана схоплюється і хоче втекти, але Віктор грубо хапає її за руку і не відпускає від себе. Оксана голосно кричить про допомогу і на її крики реагують відвідувачі ресторану та офіціант, які стають на захист Оксани. П'яний Віктор лізе у бійку з відвідувачами та офіціантом ресторану, а Оксана тим часом тікає з ресторану та викликаючи таксі вся у сльозах їде до себе додому. Оксана увійшовши в квартиру закриває вхідні двері і починає повільно знімати верхній одяг і плакати від прикрості з приводу зіпсованого вечора, від нанесеної їй образи чоловіком який їй подобався. Ні, я не піду на це побачення думає Оксана. Потім Оксана уявила собі варіант розвитку подій, що вона не йде на побачення з Віктором і бачить себе як вона сидить у кріслі перед телевізором зі шматком шоколадного торта на тарілці і дивиться чергову мильну оперу. На душі в Оксани не спокійно з одного боку вона може бути що уникнула публічної ганьби в ресторані, але з іншого боку вона шкодує про те, що не пішла на це побачення з Віктором адже може Віктор не такий поганий як вона думала і вона можливо втратила свій єдиний шанс змінити своє життя на краще. Як знати може вона припустилася великої помилки що не пішла на побачення з Віктором? Що ж мені робити? Я так нічого не вирішила йти на побачення з Віктором чи ні подумала Оксана. Оксана отямилася від своїх видінь і подивилася на годинник. На годиннику, що стояв на полиці, як і раніше, було три години дня. Насправді пройшло всього пару секунд і на годиннику на полиці було як і раніше три години дня, а їй у її видіннях здалося що минув цілий день.

...Годинник на полиці показував три години суботнього дня. Оксана в чорній вечірній сукні в нерішучості стояла перед дзеркалом і зачісувала гребінцем своє розкішне довге золотисте волосся. Оксана роздумувала над тим, чи варто йти чи ні на перше побачення з Віктором і ніяк не могла ухвалити остаточного рішення. А все-таки що мені робити? Йти мені чи ні на перше побачення з Віктором напружено думала Оксана.

Кінець

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!