Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > "Викрадення нареченої" останній виправлений варіант

""Викрадення нареченої" останній виправлений варіант " - оповідання від Прокопчук Станіслав Іванович опубліковано 10.04.2022

"Викрадення нареченої"

Як вам відомо діяльність людини з давніх часів регулюється законами та традиціями народу, але досить часто закони та традиції народу вступають у протиріччя між собою сказав звертаючись до студентів професор філософії Олексій Петрович. 

Викрадення нареченої вважається тяжким злочином у більшості країн світу, але це є частиною національної традиції народів Кавказу та деяких інших країн сказав професор філософії Олексій Петрович. Я розповім вам сумну кримінальну історію, що відбулася в Киргизстані минулого року.

27-річну Айзаду Канатбекову було викрадено 5 квітня 2021 року на перетині вулиць Тинистанова та Медерова серед білого дня чоловіками на червоній іномарці на шляху додому із роботи в столиці Киргизстану Бішкеку. Викрадення Айзади Канатбекової було знято камерами відеоспостереження. У кадрі камери відеоспостереження добре помітні були номери машини викрадачів. На відео з камер спостереження магазину було видно, що дівчина відчайдушно чинить опір викрадачам, але вони силою затягують її в машину. Викрадачі швидко зникли з місця події на очах у переляканої перехожої. "Чоловік, який викрав сестричку, неадекватний. Йому трохи більше 30 років. Ми його неодноразово просили не турбувати її. Дівчина росла без батька. Мати написала заяву до міліції, проте там не вживають заходів для її пошуків. Мати зараз дуже переживає за доньку», - розповів тоді брат викраденої дівчини журналістам газети. У міліції, куди відразу звернулися близькі Айзади, відмовлялися приймати заяву, мовляв, ще немає приводу для переживання. А один із співробітників навіть недоречно пожартував: «Що ви шум здіймаєте? Готуйтеся до шлюбу своєї доньки».

Злочинна байдужість та бездіяльність міліції призвели до трагічних та непоправних наслідків.

Через два дні

7 квітня 2021 року в полі пастух виявив машину, всередині якої були тіла дівчини та її викрадача. За даними слідства, викрадач посварився з Айзадою, зґвалтував, задушив її футболкою та кілька разів ударив ножем. Після цього він наклав на себе руки.

Як з'ясували згодом міліціонери, дівчину було вбито під час "викрадення нареченої" - традиційного для Киргизстану обряду, який практикується досі.

Викрадачем та вбивцею Канатбекової міліціонери назвали 36-річного Замірбека Тенізбаєва її потенційного нареченого тіло якого разом із дівчиною і знайшов пастух в Аламедінському районі Чуйської області в машині, що залишилася в полі.

Після того, що сталося, громадяни зажадали закликати до відповіді всіх причетних до даного злочину, а також тих, чия бездіяльність призвела до загибелі Айзади Канатбекової. Так 8 квітня 2021 року у Бішкеку та Оші відбулися акції «Проти насильства» з вимогою відставки міністра внутрішніх справ Улана Ніязбекова і впроведення реформ у правоохоронних органах. Проте замість того, щоб винести уроки і зробити висновки з цього вже не першого трагічного випадку з викраденням дівчини, поліцейські організували провокацію. Учасників мітингу, серед яких у більшості були дівчата, почали розганяти молодики. Пізніше журналісти-фактчекери з'ясували, що керували провокаторами діючі та колишні співробітники внутрішніх справ, які переодяглися у цивільний одяг.

Проте замовчати випадок з Айзадою міліції все ж таки не вийшло. Під тиском громадськості справі все ж таки дали хід і оперативно знайшли всіх причетних до викрадення дівчини.

Справу про вбивство було припинено у зв'язку зі смертю Замірбека Тенізбаєва, який наклав на себе руки.

В якості обвинувачених у викраденні Айзади Канатбекової проходили п'ять осіб: Сиймик Молдосарієв, Кубанич Токон уулу, Ажика був Рисбай уулу, Замірбек Раманкулов, а також Орузбек Нурумбетов. Їх звинуватили за статтею «Викрадення групою осіб за попередньою змовою».

Отже 27 травня 2021 року у Першотравневому районному суді столиці розпочався розгляд у справі про викрадення. Розгляд справи у суді тривав чотири місяці.

За підсумками судових розглядів винні у викраденні дівчини Замірбек Раманкулов і Кубанич Токон уулу були засуджені до шести років і шести місяців позбавлення волі. Ажикабула Рисбай уулу, Сиймика Молдосарієва, а також Орузбека Нурумбетова суд засудив до семи років позбавлення волі.

Суд стягнув з усіх обвинувачених солідарно 100 тисяч сомів як моральні та матеріальні збитки. Засуджені оскаржили вирок, але Бішкецький міськсуд залишив у силі рішення першої інстанції.

У МВС також провели внутрішнє розслідування. Знову ж таки під тиском громадськості та міжнародних інститутів. Але, як виявилося, воно було показовим.

За підсумками службового розслідування за недбалість 12 міліціонерів було звільнено з посад, 27 було попереджено про неповну службову відповідність, ще 5 правоохоронцям оголосили сувору догану. Покарані за бездіяльність міліціонери продовжують працювати в ОВС.

Серед тих, хто втратив посаду, — начальник ГУВС Бішкека Бакит Матмусаєв, його заступник Ерлан Атантаєв, начальник УВС Першотравневого району Акилбек Казакеєв, а також начальник слідчої служби ГУВС столиці Нурлан Утемісов, який до цього заявив, що пошуку викрадачів заважала бюрократична тяганина. Напередодні генпрокурор Курманкул Зулушев заявив, що справу стосовно співробітників органів внутрішніх справ, обвинувачених у недбалості у зв'язку з вбивством Айзади Канатбекової, призупинено, і додав, що «справу про недбалість працівників міліції намагатиметься довести до кінця».

За даними депутата Жанара Акаєва, звільнені співробітники міліції після вбивства Айзади Канатбекової повернулися на службу.

Представник МВС не зміг відповісти на це. «Якщо за півроку звинувачення знято, вони можуть повернутися на службу. Але щодо цих звільнених співробітників у мене немає інформації. уточню та повідомлю», — сказав заступник міністра внутрішніх справ Еркінбек Аширходжаєв.

 У Киргизстані викрадення дівчини – тяжкий злочин. Відповідно до Кримінального кодексу, який вступив 1 грудня 2021-го за скоєння подібного злочину, порушується кримінальна справа за статтею 172 «Викрадення людини з метою одруження» КК КР.

За викрадення для одруження винний позбавляється волі на строк від п'яти до семи років. Викрадення дитини для вступу в фактичні шлюбні відносини або для одруження карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Громадяни, які мають причетність до скоєння цього злочину, позбавляються свободи до семи років.

У законі все ніби й розписано, але насправді виходить, що багато норм не працюють. Викрадачі та співучасники не несуть відповідальності, міліціонерів за бездіяльність можуть лише на короткий час усунути, а потім вони повертаються на посади.

Практика викрадення наречених була заборонена законодавчо у 2013 році, проте до суду подібні справи доходять вкрай рідко: поліцейські не поспішають заводити справи проти чоловіків-викрадачів, а жінки, боячись ганьби, віддають перевагу заміжжю з викрадачем.

Справедливого покарання злочинців можна домогтися лише тому випадку, якщо справа набула суспільного резонансу. Але й то не завжди. Прикладом якраз і є випадок з Айзадою Канатбековою — дівчиною, яка стала жертвою байдужості.

Хтось зі студентів хоче висловитися з приводу почутого спитав у студентів професор філософії Олексій Петрович. 

Який варварський народ, ці жахливі варварські традиції середньовіччя треба відмінити прокоментувала розповідь професора філософії Олексія Петровича студентка Ірма.

Цілком з вами згоден, але це дуже важко оскільки ці історичні традиції вже стали частиною ментальності народу і для того щоб їх викорінити потрібні роки відповів студентці Ірмі професор філософії Олексій Петрович. А мені особисто сподобалося що той таки народ змусив бездіяльну владу знайти та покарати винних у викраденні дівчини відповіла професору філософії Олексію Петровичу студентка Ксенія.

От, бачите добре коли народ та влада працюють разом над дотриманням законів і справедливості та допомогають один одному відповів студентці Ксенії професор філософії Олексій Петрович.


Кінець

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!