Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > Мемуари

"Мемуари" - оповідання від Прокопчук Станіслав Іванович опубліковано 03.03.2024

"Мемуари"


  97-річний Петро Миколайович надрукував у Microsoft Word останнє речення і поставив по центру великими літерами з нового рядка слово "КІНЕЦЬ".

—Ось і все подумав з сумом Петро Миколайович, знімаючи окуляри і втомлено потираючи перенісся.

Все моє довге життя від навчання у сільській школі та участі у партизанському загоні Червоної армії до виходу на пенсію у шістдесят років після тридцяти семи років роботи на Харківському тракторному заводі вмістилося рівно у триста п'ятдесят аркушів паперу формату А4.

—Тепер буде що правнукам почитати про моє непросте життя подумав він.

Петро Миколайович роздрукував на принтері свої мемуари, акуратно склав надруковані аркуші в папку для паперу і вимкнув комп'ютер.

Петро Миколайович вирішив одягнутися і піти прогулятися вулицею та дорогою зайти до свого онука Олега і віддати йому папку з мемуарами для правнуків.

—Хай правнуки читають і набираються розуму подумав він.

Подивившись на термометр, що висів на вікні і показував п'ятнадцять градусів тепла Петро Миколайович став неквапливо одягатися на вулицю.

Через півгодини одягнений у сині джинси і сіре вовняне пальто з коричневим фетровим капелюхом на голові, він вийшов з під'їзду будинку з папкою під пахвою і постукуючи по тротуару саморобною дерев'яною тростиною пішов у гості до свого онука Олега, який жив неподалік в панельній дев'ятиповерхівці.

Коли Петро Миколайович неквапливо переходив дорогу на зелене світло біля "Dream Town" неподалік метро Мінська, його на швидкості збив водій білого автомобіля Hyundai Sonata з польськими номерами і боягузливо втік з місця події, не надавши йому медичної допомоги.

Молоді хлопець з дівчиною які виходили з "Dream Town", що стали мимовільними свідками дтп, підбігли до Петра Миколайовича, який нерухомо лежав на дорозі у калюжі крові, щоб надати йому першу медичну допомогу. Біля лежачого в калюжі власної крові Петра Миколайовича почав збиратися натовп допитливих роззяв. Група 14-ти річних підлітків в пуховиках і джинсах дістала з кишень мобільні телефони і почала знімати лежачого в калюжі крові помираючого Петра Миколайовича щоб викласти потім відео в мережі "Тік-ток" і отримати лайки від підписників. Якийсь хлопець в чорній шкіряній куртці і синіх джинсах нахилившись підібрав з дороги папку з мемуарами Петра Миколайовича і швидко пішов геть.

—Тут біля "Dream Town" за адресою проспект Оболонський 1-б неподалік метро Мінська діда збила машина, — голосно кричала стоячи поряд з Петром Миколайовичем дівчина в червоній поліестеровій куртці викликаючи швидку допомогу по мобільному телефону.

Молодий хлопець у чорному вовняному пальті нахилився над Петром Миколайовичем, щоб надати йому першу медичну допомогу до приїзду швидкої допомоги.

—Мему... сказав йому Петро Миколайович.

—Що ви кажете?, — перепитав у нього молодий хлопець в чорному вовняному пальті.

—Папка з мемуарами... віддайте її Олегу... ледве ворушачи закривавленими губами,— відповів йому Петро Миколайович і помер.

—Насте, викликай поліцію голосно закричав хлопець в чорному вовняному пальті дівчині в червоній поліестеровій куртці.

—А що з дідом Сергію?

—Він щойно помер.

—А що він тобі сказав?

—Він був не в собі від больового шоку і ніс якійсь нісенітниці. 

—Казав мені дивні речі про якусь папку з мемуарами, яку треба комусь віддати.

—А де ця папка?

—Я її Сергію, не бачу.

—Та Насте, хрін з цією папкою.

—"Забий" на неї.

—Насте, поліцію давай швидше викликай.


Кінець

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!