Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Новини > Світовий Конкурс Українських Романів-2012

Світовий Конкурс Українських Романів-2012

Вже третій рік поспіль у Канаді проводиться Український мовний фестиваль «Українська книга року», який проводить еліта найбільшої у світі української діаспори. За офіційною інформацією, українська - 9-а за чисельністю мовно-етнічна група у Канаді. Українців, які мають статус офіційних резидентів Канади, зараз уже більше мільйона, а за не офіційними даними – ця цифра втричі більша. Тому і цінується українська книга у Канаді, бо де, як не на чужині, найбільше сумуєш за рідним материнським словом. Щороку журі фестивалю - провідні українські літератори та мовознавці, які свого часу не витримали тиску Радянщини та змушені були виїхати за кордон, обирають лише ОДИН роман, але такий, який найбільше сколихнув світ української літератури за останній рік.

Відзнаками нагороджують також десять додаткових творів, які хоча і не дотягнули до такого собі визнаного світом Гран-прі, але теж мають право на існування. Взяти участь у мовному фестивалі може хто завгодно, без будь яких обмежень у віці чи національності. Не важливо, про що саме ти пишеш, ким ти є у суспільстві – вчитель, політик, просто учень. Обмеження лише одне – твір має бути написаний досконалою українською мовою.

За офіційною версією на конкурс «Українська книга року»-2012 було подано 450 тисяч українських романів. Твори були надіслані представниками більш ніж 10 країн світу. Цьогоріч найбільше голосів отримала українська авторка з міста Житомира Ольга Василюк, яка на розгляд журі представила свій роман «Мій друг Янгол». Даний роман 2011 року уже було визнано провідними українськими літературними критиками, як той, що заслуговує на увагу, а також відзначено кращими українськими літературними конкурсами – Коронація Слова та Смолоскип.

Комітет конкурсу «Українська книга року»-2012, на відміну від вище згадуваних літературних конкурсів, не видає ані грошових винагород, ані цінних подарунків. Ціль конкурсу ВИЗНАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ КНИГИ У СВІТІ. Тому книга переможець отримує лише широку, добре освітлену дорогу у світ до читачів.

Голова конкурсу сподівається, що наступного року конкурс «Українська книга року» матиме ще більшу популярність не лише серед канадців та українців, але і є сподівання, що українські діаспори інших країн теж залучаться до таких добрих справ у підтримку української книги та в подальшому даний конкурс стане Визнаним Міжнародним Фестивалем Української Книги.

Світовий Конкурс Українських Романів-2012 (фото)
Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!