Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Вартовий гукнув їх, коли вони з кіньми на поводу вийшли з табору. Джеймі ляснув його по плечу золотою рукою.

- Не втрачай пильності і далі. Навколо бродять вовки. - Вони проїхали уздовж Червоного Зубця до руїн спаленого села, повз яку вже проходили вдень. Там, серед закопченого каміння та остиглого попелу, вони почали свій опівнічний танець, і Джеймі незабаром зрозумів, що перевага на його боці. Може, колишня майстерність і справді до нього повертається? Може, на цей раз Пейн ляже спати весь в синяках?

Сір Ілин, точно підслухавши ці втішні думки, ліниво відбив останній удар Джеймі, перейшов у контратаку і загнав противника в річку. Джеймі послизнувся на мулистому дні і впав на коліна, впустивши меч. Пейн приставив свій йому до горла. Плями на обличчі сіра Ілина при місяці зяяли, як кратери. Видавши свій клокочущий сміх, він вклав вістря Джеймі між губи і лише тоді прибрав клинок у піхви.

Краще б я викликав на бій Раффа Красеня , посадивши дівку на плечі , подумав Джеймі, струшуючи бруд із золотої руки. Зірвати цю дрібничку та закинути в річку. Ні на що не годиться, та й ліва не трохи краще неї. Сір Ілин пішов до коней, надавши йому вибиратися з води самому. Добре хоч ніг у нього як і раніше дві.

Останній день походу видався холодним. Вітер гойдав голий ліс і гнув очерет на Червоному Зубці. Джеймі, що їхав поруч з Давеном, відчував укуси цього вітру навіть крізь зимовий вовняний одяг Королівської Гвардії. Ближче до вечора з'явився Ріверран, що стоїть на вузькому мисі на місці впадання Камнегонки в Червоний Зубець. Замок Таллі був схожий на великий кам'яний корабель з носом, спрямованим вниз за течією. Складені з пісковика стіни в золотисто червоних променях заходу здалися Джеймі товстіше і вище, чим йому запам'яталося. Розгризти цей горішок не так просто, похмуро подумав він. Якщо Чорна Риба не захоче домовитися, доведеться порушити клятву, дану Кейтлін Старк. Клятва, яку він приніс своєму королю, важливіше.

Понтон через річку і три великих табори облогового війська розташовувалися саме так, як розповідав Давен. У таборі сіра Рімана Фрея на північ від Камнегонки, самому великому, порядку спостерігалося найменше. Над нею стирчала шибениця заввишки з требушет. На помості стояла самотня фігура з петлею на шиї. Едмар Таллі. Джеймі відчув укол жалості. Примушувати його стояти ось так день за днем... вже краще відрубати йому голову і покінчити з цим.

За шибеницею розкинулися як попало багаття і намети. Фреї та їх лицарі розсудливо поставили свої намети вище відхожих канав: нижче стояли земляні халупи і обозні вози.

- Сір Ріман, щоб його хлопці не занудьгували, постачає їх бабами, влаштовує для них півнячі і кабанячі бої, - сказав сір Давен. - Навіть співака завів, провалитися мені. Наша тітонька, ти не повіриш, привезла цього Білосніжного Уота з Ланніспорта, так що Риману мимоволі довелося взяти і його. Не загатити нам річку, щоб їх затопило, кузен?

Джеймі бачив лучників на зубчастих стінах замку. Над ними майоріли прапори будинку Таллі - срібна форель на полі з синіх і червоних хвиль. Найвищу башту, однак, вінчав інший стяг - довгий білий штандарт з лютововком Старків.

- У перший раз я побачив Ріверран зеленим зброєносцем, - сказав Джеймі кузена. - Старий Самнер Кракехолл послав мене сюди з листом, який не бажав довіряти ворону. Лорд Хостер протримав мене тут два тижні, обдумуючи відповідь, і за столом я завжди сидів поруч з його донькою Лізою.

- Не дивно, що ти вдягнув біле. Я б зробив те ж саме на твоєму місці.

- Ну, Ліза була не так вже й дурна. - Сказати по правді, навіть зовсім непогана: тендітна, з ямочками на щоках, з довгим золотисто рудим волоссям. Але сором'язлива. Мовчала, то раптом приймалася хіхікати. Серсеїного вогню в ній не було й сліду. Кейтлін, її старша сестра, здавалася більш цікавою, проте її вже засватали за молодого північанина, спадкоємця Вінтерфелла. Втім, у ті роки жодна дівчина не цікавила Джеймі так, як знаменитий брат лорда Хостера, який прославився, б'ючись на Сходах з Девятигрошовими Королями. Під час трапези Джеймі, навіть не дивлячись на бідолаху Лізу, чіплявся до Бриндена Таллі, прохаючи його розповісти про Мейєлиса Чудовиська і Ебенового Принца. Сір Бринден тоді був молодший , ніж я тепер , прикинув Джеймі, а я був молодшим Пека.

Найближчий брід знаходився трохи нижче замку. Щоб потрапити в ставку сіра Давена, їм довелося проїхати через табір Еммона Фрея, повз наметів річкових лордів, які схилив коліно і були прощені королем. Джеймі бачив прапори Лайчестерів і Венсів, Рутів і Гудбруків, жолуді Смолвуда, танцівницю Пайпера... і думав про тих прапорах, яких тут не було. Відсутні срібний орел Маллистерів, червоний кінь Бракенів, сова Мертенів, переплетені змії Цегів. Всі вони відновили свою присягу Залізному Трону, але брати участь в облозі не побажали. Бракени, правда, зараз борються з Блеквудами, а от решта...

Попередня
-= 224 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!