Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Вона прокинулася, тремтячи з голови до ніг. Таєна обіймала її.

- Я, мабуть, кричала? - слабким голосом запитала Серсея. - Пробач.

- Денне світло звертає сни в прах. Знову карлик? Чому цей чоловічок так лякає тебе?

- Він хоче мене вбити. Мені передбачили це у віці десяти років. Я хотіла дізнатися, за кого вийду заміж, але вона сказала...

- Мейєга. - Слова полилися з неї самі собою. Ми нікому не повинні говорити про це пророцтво , твердила Мелара Гетерспун, тоді воно не збудеться. А сама волала, коли впала в колодязь. - Тіріон і є валонкар. Знають у вас в Мирі таке слово? На старовалірійському воно означає «молодший брат». - Коли Мелара потонула, Серсея запитала у септи Саранелли, що воно означає.

Таєна погладила її по руці.

- Вона була старою, хворою і потворною, а ти - юною красунею, гордою і повною життя. Ти кажеш, вона жила в Ланніспорті - стало бути, знала, як карлик убив твою леді мати. Не сміючи вдарити тебе, відьма поранила своїм зміїним язиком твою душу.

Так? Хотілося б вірити.

- Але Мелара померла, як вона і передбачала, а я так і не вийшла за принца Рейєгара. І Джофрі... карлик вбив мого сина у мене на очах.

- Тільки одного сина. У тебе є інший, славний і міцний, - вже з ним нічого не трапиться.

- Поки я жива - ні. - Слова, вимовлені вголос, допомогли їй в це повірити. Денне світло звертає сни в прах. Ранкове сонце сяяло крізь пелену хмар. Серсея відкинула ковдру. - Сьогодні я буду снідати з королем. Хочу бачити сина. - Все, що я роблю, робиться заради нього...

Цим ранком Томен був їй дорогий, як ніколи раніше. Він лив мед на окраєць гарячого хліба і розповідав про своїх кошенят.

- Сір Стрибунець зловив мишу, а Леді Вусатка її у нього вкрала...

Я такої невинною ніколи не була , думала Серсея. Як же він буде правити цією жорстокою країною? Мати хотіла уберегти сина від усякої скверни, королева розуміла, що він повинен загартуватися - інакше Залізний Трон розірве його.

- Сір Стрибунець повинен навчитися захищати свою власність, - сказала вона. - Слабкі в цьому світі завжди стають жертвами сильних.

Король поміркував, злизуючи мед з пальців.

- Коли сір Лорас повернеться, я навчуся володіти мечем, списом і булавою, як він.

- Навчишся, але не в сіра Лораса, - пообіцяла Серсея. - Він вже не повернеться, Томен.

- Маргері каже, що повернеться. Ми молимося за нього. Просимо Мати його помилувати, а Коваля - дати йому сил. Елінор каже, що це найважчий бій сіра Лораса.

Мати пригладила його золоті кучері, які так нагадували їй про Джофрі.

- Ти проведеш день з дружиною та її кузинами?

- Не сьогодні. Маргері сказала, це день посту і очищення.

Посту і очищення? Ах так, напередодні Дівочого дня... Серсея давно вже й думати про нього забула. Маргері третій раз одружена, а все ще прикидається дівчиною. Вся в білому, вона поведе свій курник в Септу Бейєлора, і запалить високі білі свічки перед статуєю Діви, і прикрасить її шию пергаментними квітами. Не весь, однак, курник. В Дівочий день вдовам, матерям і шлюхам хід в септу замовлений, так само як і чоловікам, - не можна оскверняти священні гімни невинності. Тільки дівчата можуть...

- Я сказав щось не так, матінко?

Серсея поцілувала сина в чоло.

- Ти просто розумниця, дорогий мій. Біжи пограй з кошенятами.

Відпустивши Томена, вона викликала до себе Осні Кеттлблека. Він з'явився прямо з двору, весь в поту, і встиг роздягнути її очима, поки падав на свої коліна.

- Встаньте, сір, і сядьте поруч зі мною. Ви славно мені послужили одного разу, тепер вам належить більш важка служба.

- Послуга за послугу, моя королева.

- З цим доведеться почекати. - Вона провела кінчиками пальців по шрамами у нього на обличчі. - Пам'ятайте повію, яка наділила вас ними? Коли повернетеся зі Стіни, я віддам її вам, хочете?

- Я хочу тільки вас.

Правильно відповідаєте , сір.

- Для початку ви повинні зізнатися у зраді. Гріхи, якщо про них промовчати, загнивають і можуть отруїти душу. Я знаю, як важко вам живеться з таким тягарем на совісті. Давно пора скинути тягар.

- Тягар? - здивувався Осні. - Я ж казав Осмунду, що Маргері тільки дражниться. Ніколи не дозволяє мені більше, ніж...

- Ви захищаєте її, як справжній лицар, - перебила Серсея, - але жити непокаяним грішником лицарю теж не личить. Цієї ж ночі ви підете в Септу Бейєлора і звернетеся до верховного септону. Коли гріх такий чорний, тільки його святість в силах позбавити людину від пекельних мук. Ви розповісте йому, як чинили перелюб з Маргері і її кузинами.

Попередня
-= 265 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!