Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Сір Ілин мовчав.

- Навряд чи мені личить вбивати свого брата по зброї. Досить буде просто вихолостити його і послати на Стіну. З Люкамором Любострастником вчинили саме так. Але сір Осмунд не змириться з тим, що його зробили євнухом, це вже точно. З його братами теж треба рахуватися. Від них, братів, завжди чекай біди. Коли Ейєгон Недостойний стратив сіра Терренса Тойна за шашні з королівською коханкою, брати Тойн мали намір помститися королю. Завдяки Лицарю Дракону у них нічого не вийшло, але це не означає, що вони не старалися. Це записано в Білій Книзі. Там все є, не сказано тільки, що робити з Серсеєю.

Сір Ілин провів пальцем по горлу.

- Ні. Томен втратив брата і чоловіка, якого вважає своїм батьком. Якщо позбавити його до того ж і матері, він мене зненавидить за це... а його маленька жіночка не сповільнить звернути цю ненависть на користь Хайгардена.

Посмішка сіра Ілина не подобалася Джеймі. Яка у чоловіка посмішка, така й душа.

- Занадто багато базікаєш, - сказав він Пейну.

На інший день сір Дермот з Дощового лісу повернувся в замок з порожніми руками. На розпитування Джеймі він відповів, що не знайшов нікого, крім вовків, яких там сотні. Вони у нього загризли двох вартових.

- Ці звірі не злякалися озброєних людей, одягнених в кольчугу і варену шкіру. Джет перед смертю встиг сказати, що зграю водить вовчиця дивовижної величини. Лютововчиця, за його описом. В кінський загін вони теж пробралися і зжерли мого улюбленого жеребця.

- Треба вогнища навколо табору розводити, - сказав йому Джеймі. В голову йому прийшла дивна думка: чи не та це вовчиця, яка покусала Джофрі біля перехрестя доріг?

Сір Дермот між тим змінив коней, захопив більше солдатів і на наступний ранок відновив пошуки. В той же день Джеймі з'явилися лорди Тризуба, просячи дозволу повернутися в свої маєтки, і він дав згоду. Лорд Пайпер, крім того, хотів дізнатися що-небудь про свого сина Марці.

- Всі полонені будуть викуплені, - пообіцяв йому Джеймі. Лорд Карил Відні затримався після відходу інших.

- Вам слід відправитися в Древорон, лорд Джеймі. Джону, який стоїть біля його воріт, Тітос ніколи в житті не здасться, але перед вами схилить коліна, я знаю.

Наступним поїхав Могутній Вепр. Він мав намір, як обіцяв, повернутися в Даррі та оголосити там війну розбійникам.

- З чого нам було тягтися сюди стільки часу? Щоб ти змусив Едмара Таллі штани намочити? Про таке пісень не складають. Без бійки мені життя не в життя, Джеймі. Хочу взяти Пса або марочного лорда.

- Якщо зловиш Пса, його голова твоя, але Беріка Дондарріона потрібно взяти живим, щоб привести його в Королівську Гавань. Треба, щоб люди бачили його смерть, інакше він ніколи не помре. - Вепр, поворчав трохи, погодився на це і незабаром відбув зі своїм зброєносцем, латниками і Безбородим Джоном Бітлі - той вибрав полювання за розбійниками поверненню до дружини, про потворність якої ходили легенди. У неї навіть борода росла на відміну від самого Бітлі.

Залишалося ще розібратися з гарнізоном. Вони всі до єдиного поклялися, що нічого не відали про задуми сіра Бриндена і знати не знають, де він тепер може перебувати. Еммон Фрей запевняв, що вони брешуть, але Джеймі думав інакше.

- Якщо ні з ким не ділитися своїми планами, ніхто вас і не зрадить, - зауважив він і відмовив леді Дженні, яка запропонувала допитати з пристрастю кількох осіб. - Я дав Едмару слово, що не торкну його гарнізон у разі здачі.

- Дуже шляхетно з твого боку, - сказала тітка, - але тут потрібно не благородство, а сила.

Запитай Едмара , який я благородний , подумав Джеймі. Запитай його про требушет. Навряд чи мейстери літописці вподобають його, Джеймі, принцу Ейємону, Драконячому Лицарю. Тим не менш він відчував, що майже задоволений. Війну можна вважати виграною. Драконячий Камінь упав, Штормовий Край, без сумніву, чекає така ж Доля, а Станіс може стирчати на Стіні, скільки йому завгодно. Північани полюблять його не більше, ніж штормові лорди. Якщо Русе Болтон не розіб'є його, то зима доконає.

Сам він здобув перемогу тут, в Ріверрані, не піднявши притому зброї проти Старків і Таллі. Знайшовши Чорну Рибу, він буде вільний повернутися в Королівську Гавань, де йому і належить бути. Його місце поряд з королем. Поруч з сином. Потрібно хлопчикові знати правду, яка може позбавити його трону? Що тобі дорожче, хлопче, - батько або гузно з гострих залізяк? Джеймі дуже хотів би знати відповідь на це питання. Томену подобається шльопати по воску королівською печаткою. Може, він відмовиться вірити розповіді Джеймі, і Серсея йому скаже, що це брехня. Найдорожча сестра, пропалена брехуха. Треба якось визволити Томена з її кігтів, поки з нього не виріс ще один Джофрі. І підібрати хлопчині нову малу раду. Якщо відставити Серсею, сір Киван авось погодиться стати правицею при Томені. А ні, так у Семи Королівствах розумних людей і без нього вистачить. Форлі Престер, наприклад, або Роланд Кракехолл. Якщо Тірели на західного лорда не погодяться, можна взяти Матіса Рована або навіть Петіра Бейліша. Мізинець і розумний, і ввічливий, і загрози ні для кого не становить, оскільки своїх мечів у нього немає. Не правиця, а просто мрія.

Попередня
-= 302 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!