Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Едем

— Анонімний володар? — здивувався Інженер.

— Мабуть. Спробуємо довідатися більше. — І він знову обернувся до мікрофона: — Тепер відомо, що один індивід править суспільством, але невідомо, хто це, так? — запитав він.

Калькулятор нерозбірливо захрипів, дуплекс відкашлявся, наче мить повагався, потів знову кілька разів кашлянув, і репродуктор відповів:

— Ні. Не так. Пауза. Шістдесят обертів планети — відомо, один дуплекс- центральне управління. Пауза. Потім відомо — жоден. Пауза. Ніхто. Ніхто — центральне управління. Так відомо. Ніхто — управління. Пауза.

— Тепер і я вже нічого не розумію, — признався Фізик. Кібернетик сидів, схилившись над приладом і прикусивши губу.

— Стривайте. Загальна інформація така, що немає центральної влади? Так? — запитав він у мікрофон. — А реальність така, що центральна влада існує. Так?

Калькулятор перемовлявся з дуплексом, видаючи стрекотливі звуки. Всі чекали, повернувши голови до репродуктора.

— Така правда. Так. Пауза. Хто інформація — є центральне управління, той — є, немає. Хто інформація така — той є, немає. Той — колись є — потім немає.

Усі мовчки перезирнулися.

— Хто говорить, що існує влада, сам перестає існувати. Так він сказав? — напівголосно запитав Інженер.

Кібернетик повільно кивнув головою.

— Але ж це неможливо! — вигукнув Інженер. — Адже влада повинна мати свою резиденцію, вона повинна видавати укази, закони, повинні існувати її виконавчі органи, ієрархічно нижчі, армія — адже ми зустрічалися з їхніми озброєними…

Фізик поклав руку йому на плече. Інженер змовк. Дуплекс іще якусь хвилину покашлював. Зелене око калькулятора швидко затрепетало, він весь загув. Репродуктор заговорив:

— Інформація — подвійна. Пауза. Одна інформація хто — той є. Пауза. Друга інформація — хто — той колись є, потім немає. Пауза.

— Існує інформація, яка блокується? — запитав у мікрофон Фізик. — Так? Хто ставить запитання з галузі цієї інформації — тому загрожує смерть, так?

Знову по той бік приладу почулися скрип репродуктора й покашлювання дуплекса.

— Ні. Не так. Пауза, — відповів калькулятор своїм байдужим голосом. Він розмірено відокремлював слова одне від одного. — Хто колись є, потім немає — той не смерть. Пауза.

Усі зітхнули.

— Отже, не покарання смертю? — вигукнув Інженер. — Запитай його, що вони роблять з такими? — попросив він Кібернетика.

— Боюся, що цього не вдасться зробити, — відповів Кібернетик, та Координатор й Інженер наполягали на своєму, і тоді він здався: — Гаразд. Як хочете. Але я не відповідаю за результат. Що чекає того, хто розповсюджує блоковану інформацію? — запитав він у мікрофон.

Хрипливий діалог калькулятора з дуплексом, який безвладно лежав на підлозі, тривав досить довго. Нарешті репродуктор заговорив:

— Той, хто така інформація інкорпорований самокерована група невідомий ступінь імовірність дегенерація межа. Пауза. Кумулятивний ефект брак терміну адаптація така необхідність боротьба сповільнення сили потенціал брак терміну пауза. Невелика кількість обертів планети смерть пауза.

— Що він сказав? — обернулися до Кібернетика Хімік, Координатор й Інженер.

Той знизав плечима:

— Уявлення не маю. Я вам казав, що це безнадійно. Надто складна проблема. Уперед треба посуватися поступово. Я здогадуюся, що долі такого індивіда не позаздриш. Його чекає передчасна смерть, останнє речення було досить недвозначне, але який механізм усього цього процесу, я не знаю. Якісь самокеровані групи. Ясна річ, із приводу цього можна будувати різні гіпотези, але довільних комбінацій з мене, мабуть, доволі.

— Гаразд, — сказав Інженер, — тоді запитай його про той завод на півночі.

— Вже запитували, — відповів Фізик. — Це теж дуже складна справа. Щодо цього в нас така теорія…

— Чому теорія!? Хіба він не відповів вам виразно?! — втрутився Координатор.

— Ні, бо це теж торкається явищ вищого порядку» Що ж до самого заводу, то його покинули в той період, коли він повинен був розпочати давати продукцію. Це ми знаємо абсолютно точно. Важче з’ясувати причини, чому це сталося. Років п’ятдесят тому вони ухвалили план біологічної реконструкції. Перебудова функції тіла — а може, й форми, — це темна історія. Майже все населення планети протягом кількох років було піддане серії операцій. Ішлося, як мені здається, про перебудову не стільки тодішнього покоління, скільки наступних, через скеровані мутації генеративних клітин. Так ми це собі пояснюємо. В галузі біології порозуміння — дуже складна справа.

— Якою мала бути ця перебудова? В якому напрямку? — запитав Координатор.

Попередня
-= 95 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!