Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Яром–Долиною…

Прокинувся Андрій, здригнувшись. Бо перед тим, як прокинутись, побачив у спині коханої татарську стрілу. І так же зрадів, що прокинувся…

У наметі хропів гетьман. Хропів, як грім…

Гетьманові такі солодко—страшні сни, як Андрієві, вже не снилися. Він не міг би вже відповісти, як іноді відповідають на Сході, коли питають про кількість прожитих літ, — «Менше сорока». В Корані ж бо сказано, що сорок літ — це фортеця людського віку. Гетьманові було вже більше. Хоч був він здоров’ям іще міцний. Йому приснився його манюній онучок, що народився торік у Петрівку, а тому й названий Петром. Так оцей маленький Петрик ніби сидить уже на коні, ніби тримає в руках булаву — і не випустить! Такий дужий, хоч і малий! — тримає цю булаву й сміється. Тільки чомусь на ньому вбрання яничарське — і думає уві сні гетьман Михайло: «Що б то мало означати?!» Придивляється гетьман Михайло до свого малолітнього онученяти — а над тим онученям козацький стяг має—майорить, тільки чомусь на тому знамені місяць—молодик турецький сяє—висяває…


Сонце ще. не сходило, ось—ось—ось воно мало зійти… Від татарського табору почулися крики муедзина. Муедзин кликав творити намаз. І воїни Кантеміра благали Аллаха післати їм перемогу. Благали, а проте ж знали, що зараз рушить на них не хтось інший, а сам Дорошенко зі своїм військом. І першим піде добірний Київський гетьманський полк, кожного козака з якого добирав сам Дорошенко.

Отець Павзаній вийшов з хрестом перед військом, закликав своїм гучним голосом, чутним на півкримського степу, помолитися господові Богові, аби післав він перемогу над супостатами…

Сонце почало сходити з лівого боку, і тоді гетьман гукнув товариству: ‘

— Нас чекають у Бахчисараї! Кожному з вас, хлопці, досить двічі добре махнути шаблею — і дорога вільна! Вперед!

Сонце сходило з лівого боку. І шаблю гетьман тримав у лівиці. І була вона в нього могутня — підняв, і небо наче повищало!

І задвигтіла земля під копитами козацьких коней. Завше, як правило, козаки, коли їх було менше, чекали нападу татар, щоб потім, відбивши перший натиск, зчепитися в рукопашному бою. Але на цей раз гетьман повів козаків першими. Пішли козаки вперед колоною, мов тараном, щоб одразу ж пробити діру в ворожих лавах. Давній спосіб, ще німецькими рицарями випробуваний, — клином! Правда, на руських і той спосіб не подіяв — знайшли вони протидію на нього. А чи знайдуть протидію Кантемірові вояки?

Ближче, ближче, ближче! Гуде земля під копитами, гуде, мов велетенський барабан. І небо скаче десь угорі. Але це не важливо! Головне — пробити одним ударом татарську лаву!

Просвистіли вгорі стріли та опустилися в хмарі пилюки — так швидко мчали козацькі коні!

Заіржали їм назустріч коні татарські, заіржали в стра—хові—тривозі, закричали воїни Кантеміра, залишені мурзою, аби затримати козаків, — і коли, нарешті, врізався клин у трепетне тіло татарського військового строю, то вихопилося козацьке: «Сла—а–а—ава!!!»

І розчахнулося татарське військо, мов колода під сокирою!

І клин став ширитися, роздаватися вправо і вліво, і ось уже двома велетенськими крилами настигають козаки втікаючу, перелякану, деморалізовану кінноту супротивника — і тут уже все вирішує те, про що казав перед боєм Дорошенко: «Кожному з вас, хлопці, досить двічі добре махнути шаблею — і дорога вільна!»

Перелякані коні без вершників мчали шляхом на Бахчисарай, розбігалися по степу рештки кантемірівського заслону, і воїни Аллаха, приголомшені силою і швидкістю удару, поспішають за обрій, щоб там заховатися від смерті…

І котиться кримськими степами страшна звістка: «Іде Дорошенко! Іде друг Шагіна! Дрижи, Кантеміре!»


Уже далеко за Сарабузом наздогнав—таки Дорошенкових козаків Павло Мізерниця зі своїми вояками.

Наздогнав гетьмана, привітав його.

Дорошенко зупинив коня. Зупинилося і все військо. Справді, вже ж і відпочити б треба. І людям, і коням.

Мізерниця — веселий, засмаглий, мов татарин, з лихуватим блиском в очах — не злазячи з коня, кинувся обіймати гетьмана…

— Ну гаразд, — добродушно всміхнувся Михайло Дорошенко, мимоволі обтираючись рукавом, — ми ж не баби, щоб як що — то й цілуватися!..

Окинув оком лави війська, приведеного Мізерницею.

— А де мій неслухняний Дерикіт? — запитав. Невинними—невинними, наївними—наївними, аж наче блакитними стали очі Мізерниці.

— Пане гетьмане! Я думав, що Дерикіт зі своєю сотнею з тобою! Я ж післав його на Січ з донесенням!

— А що було в донесенні?

— Нічого особливого. Був Дерикіт на Дунаї й за Дунаєм. І нічого там не побачив. Спокій!..

Попередня
-= 124 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!