Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Кобзар 2000. Hard

Розділ 6 ВАРНАК


“Хвоста” за собою я скоріше відчув, ніж побачив, та й що там казати, “хвіст” - це надто сильно, просто хтось ішов за мною невідривно і злегка човгав ногами. Власне, за цим човганням я і зорієнтувався. Приводів для неспокою в наш час хоч завалися, а тим більше у людей, що крутяться у бізнесі, тому для початку я про всяк випадок спробував поблукати провулками. Човгання не відставало. Потім заскочив до напівзачинених дверей тролейбуса та проїхав дві зупинки, озираючись через плече. Наче нічого особливого помітити не вдалося. Надворі стояла темна ніч - такі ночі я пам’ятаю з Туреччини, коли місяць на небі лишається єдиним джерелом світла і не видно навіть простягнутої власної руки. Але ж у нас, чорт забирай, не Туреччина. Я зіскочив зі сходинки рогатого транспорту і став біля дерева, намагаючись щось роздивитися. Поодинокі вогники барів та нічних магазинів тільки підкреслювали морок та прагнення міської адміністрації до заощадження коштів. Але здається, що в кільватері чисто. Тьху-тьху.

Не люблю я пітьми, якось з дитинства так склалося - одразу інстинктивно шлунок підводить, а особливо якщо хтось за спиною човгає… Бр-р-р. Я людина сонячна, якщо хочете, світла. Не подумайте, що боягуз - сучасний бізнес не терпить боягузів. Якщо треба - один проти двох піду. Але вдень.

Постоявши трохи біля дерева та переконавшись, що все гаразд, я посунув додому, розмірковуючи над такою своєю пригодою, і не пройшов навіть двох кварталів, коли за спиною знов почулося:

- Чов-чов, - а потім знову, - чов-чов.

Отут вже мені дійсно шлунок підвело. Проте навіть у складних ситуаціях я не втрачаю глузду, тому, напевно, і живий досі. Я прискорив ходу та змінив напрямок руху, навмисне віддаляючись від домівки. Як та поранена куріпка. Ні, дзуськи, зараз щось вигадаю… І знаєте, зрештою вигадав.

Я заскочив у покинутий прохідний двір і тут-таки пірнув у поламані двері двірницької. Я знав, що вони тут є, а якби не знав, то хріна б здогадався - настільки класно низенька пройма замаскувалася у темному проваллі проходу. Я притиснувся спиною до холодної стіни та закляк, спостерігаючи.

- Чов-чов, - наближались кроки.

Ось він завернув у двір за мною. Подих рефлекторно зупинився.

Господи, оце так мугир.

Мій переслідувач загородив собою весь прохід. Кроки лунали, немов удари грому. Я відчув принизливі дрижаки, що від колін підіймалися вгору, і, на жаль, нічим не міг їх зупинити - що поробиш, мабуть, у мене фізіологія така. На мить здалося, що мугир зупинився, але, дяка Богові, кроки знову загриміли, і він почав віддалятися, не помітивши моєї мудрої схованки. Я проводжав його очима аж до виходу у двір. Ні, якщо чесно сказати, не був він таким вже велетенським, але зріст мав під два метри і плечі кремезні та й ногами човгав, певно, не від немочі - просто їм важко нести на собі таку конструкцію.

До речі, всі здоровані отакі неповороткі, і цим треба користуватися. Вдень.

Коли мій переслідувач зник із поля зору, дрижаки почали мене потрошку відпускати, але я вирішив пересидіти тут ще півгодини, незважаючи навіть на те, що у занедбаній двірницькій добряче смерділо. Це я потерплю, але краще відсиджуся. Про всяк випадок. У тролейбусі ж він мене вирахував. Нам, незалежним бізнесменам, завжди доводиться перезакладатися на четвертого валета. А що поробиш? Надто багато бажаючих на нашу мізерію, а всім платити - собі нічого не лишиться. Особливо всяким мугирям. Мало ми ментам віддаємо - але ж бачите, гроші вони беруть, а якщо отакий схопить за горло, майор Петренко зразу в кущі. Він у нас отримує за захист од себе, ну, може, ще од майора Коноваленка. Тьху ти. Як же ж працювати в такій країні, скажіть, будь ласка?

Я довгенько сидів у покинутій двірницькій та все виглядав у шпаринку - чи не пливе в кораблику доктор Айболить. Але, слава Богу, нікого не було. Мій фокус вдався. Хвилин за сорок, остаточно заморившись від руїнного смороду та переконавшись, що на обрії не видно жодного мугиря, я поскакав додому, нервово озираючись та тулячись попід стіни. Вранці треба буде обов’язково поміркувати, хто це може мене вистежувати і яких запобіжних заходів треба вжити. А може, вже зараз подзвонити Кольці? Хай теж не спить, не одному ж мені думати.

Вдома я ще повизирав у вікно для певності, але знов-таки нічого не побачив. Яскрава люстра під стелею одразу ж позитивно подіяла на психічний стан. Може, мене з кимось переплутали? Чого там, зовнішність у мене звичайнісінька, вдягнутий я посередньо, сіренько - хоч у шпигуни записуйся. Хтось мені казав, що у шпигуни беруть людей із середньостатистичною зовнішністю. От саме як у мене. Тим більше що вночі маму рідну не впізнаєш. Ні, ну це логічно, бо інакше хто ж іще може мною зацікавитись? Ми ж не акули якісь - так, дрібні бізнесмени, на життя б вистачило, не те, знаєте, щоб там щось.

Попередня
-= 47 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

anonymous16572 07.11.2014

Тематично-легка містика, без зайвих жахів. Невеликий об'єм оповідань, не надто карколомний сюжет, "читабельний" стиль-все це дає підстави вважати даний збірник хорошим засобом забути на деякий час про життєві негаразди.


Додати коментар