Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Кобзар 2000. Soft

Вона була приємною на вигляд, хоча занадто помітна засмаглість та обвітреність робила дівочу красу трошки бляклою. Такими бувають туристки або альпіністки зі стажем. - Ідіть на палубу. Ми тут самі.

Я зітхнув і вибрався нагору. Капітан сидів біля керма і зосереджено розглядав, як б’ється під вітром прив’язаний до тросу жмутик сріблястого ялинкового дощику.

- Поворот.

- А що це за штука на тросі? - я всівся на самому дні ями на кормі і тепер вже міг не боятися підступного гіка.

- На вантах? Чаклунчик. Вітер показує.

- А-а. - Я з повагою похитав головою, хоча, чесно кажучи, не зрозумів.

Очі капітана дивилися на мене лагідно, навіть зі співчуттям, і були вони такими самими вигорілими, як і у дівчини в каюті.

- Це ваша дочка?

- Руся? - Її кличуть Руся?

- Так.

- А вас?

- Сергій Митрофанович.

- Мене Юрко. А вона - Олеся. - Я кивнув на лаз в палубі.

- Поворот.

Назустріч повільно плив Південний міст. Я спостерігав, як капітан уважно вивчає берег.

- Де будем паркуватись… цей… швартуватись?..

Капітан тактовно сховав усмішку:

- Пройдемо дачі, пошукаємо де стати перед мостом. Там, на Осокорках, пост ДАІ. І метро поруч.

- Дякую. А там є де підійти?

- Знайдемо.

Певно, так повинен поводитись справжній яхтсмен. Впевненість капітана передавалася і мені. Поступово я засвоївся на хиткій палубі і почав розплутувати складний вузол з джинсів та ременя, що він повинен був правити мені за ноші. Мокра тканина міцно сплелася зі шкірою паска і вислизала з моїх пальців. Капітан позирав спідлоба, а потім витяг звідкись блискучу викрутку і простягнув мені. Справа одразу пішла веселіше.

- Дякую.

Капітан не відповів.

- Поворот.

З каюти визирнуло обвітрене личко Русі.

- Вона вас кличе.

Я знову поліз до каюти.

Олеся лежала, як дитина, підігнувши ноги під себе. Це виглядало так зворушливо, що я мало не розрюмсався посеред каюти. І поки я судомно ковтав клубок, що підступив до горла, капітанова дочка тактовно підвелася, поступаючись мені місцем. Олеся притулила мою руку до обличчя, а я вільною рукою підтягнув вище її линялий коц.

- Ну як?

- Мені страшно.

- Тепер вже не треба боятися. Тепер ми не самі. Нас довезуть до Осокорків, там міліція викличе по рації швидку. Вже можна не боятися.

Капітанова донька тактовно залишила нас удвох. Я примостився на лаві під самим ілюмінатором. Дніпровські хвилі хлюпотіли за тонким пластмасовим бортом, сонце кидало зайчиків прямо на Олесине обличчя, і тільки тут я помітив, що дівчина плаче. Плаче тихо, майже не схлипуючи, сховавшись за моєю грубою долонею.

- Не плач. Все буде добре. Я тебе люблю. Я з тобою. - Чомусь я не наважувався пригорнути дівчину до себе, а тільки пальцями проганяв солоні крапельки з її прекрасних очей.

Хвилин за двадцять у отвір люка зазирнула капітанова донька:

- Давайте, я її зберу. Підходимо.

Берег вже був зовсім поруч. Капітан уважно вивчав місцевість.

- Стрибнеш за борт, а дівчину я тобі подам. - Я з готовністю схопився за линви. - Не зараз, коли повністю скинемо хід.

На палубі знов з’явилася Руся, і вони вдвох про щось порадились. Я відчував себе зайвим, але не знав, куди подітися, і просто стояв, тримаючись за троси. А маленька команда вітрильника швидко і злагоджено робила свою роботу. Дівчина сіла біля керма, капітан заходився збирати вітрила. Коли яхта уповільнила хід, він знову перебрав кермо до себе і спрямував судно до берега якоюсь складною, тільки йому зрозумілою траєкторією. Ми наближалися до невеличкого піщаного пляжу.

- Дивися, - капітан показав рукою напрямок, - отам, метрів за триста пост ДАІ.

Я кивнув. Це вже були Осокорки, і дачні будинки стояли зовсім поруч.

Ми підходили до піщаного берега майже впритул.

- Давай, - коротко сказав капітан.

Я стрибнув у теплу воду.

За кілька хвилин міцні капітанові руки вже передавали мені Олесю через линви борту. Дівчина мовчки терпіла і тільки щодуж чіплялася за мою шию.

- Дякую, - прошепотіла вона вже з води.

Руся посміхнулась у відповідь:

- Щасти вам.

З борту полетіла і впала на самісінький берег наша сумка, кинута капітаном із вправністю досвідченого морського вовка. За нею відправилися джинси, які ще не зовсім позбулися міцних обіймів шкіряного паска.

- Дякую. - Це вже сказав я. І капітан відповів:

- Щасти вам.

Я повернувся та поніс Олесю до берега, туди, де жили люди, їздили машини, стояв пост ДАІ і такою близькою була жадана швидка допомога.

Попередня
-= 52 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!