Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Світла і тіні ОУН

Тим часом згадані промови, широко зреферовані всією українською пресою, поклали перші основи для постання пізнішої легенди великости керівників тодішньої КЕ ОУН, що так сильно, хоч ледве чи корисно, заважила опісля на долі ОУН, яка, як сказано, насправді була сильна не завдяки заслугам окремих людей, а вкладом праці та жертвами тисяч відданих ідеї боротьби за державну незалежність. Процес виявив серед драматичних умов осіб, які до того часу перед громадянством були анонімними і стосовно яких в обличчі судового процесу і очікуваних високих, можливо, смертних присудів скристалізувалися симпатії як до ідейних і жертвенних, ворогом важко переслідуваних молодих патріотів, що відважно говорили ворогові в вічі про свою боротьбу проти нього.

Це, як згадано, великою мірою послабило нищівне значення факту ґрунтовної ліквідації КЕ ОУН. Одначе розгром організаційного апарату пішов значно дальше, оскільки разом із тодішньою Краєвою Екзекутивою великою мірою були спаралізовані низові апарати організації — Окружні та Повітові Екзекутиви ОУН. І тут провідні члени організації були також виявлені — не тільки зрадою організаційного референта КЕ, але й безпосередньою обсервацією поліції при допомозі платних інформаторів з українського середовища. Бо і на нижчих організаційних ступенях поліції вдалося устійнити серед студентів коло «підозрілих», бо і тут, як в «Академічному Домі», не були застосовані в студентському середовищі всі засоби обережности.

Тодішні молоді члени організації, поголовно між собою товариськи знайомі і товариші, помилково вважали, що вони не потребують послаблювати свого знайомства і уникати взаємних публічних зустрічей. Тим часом саме цією дорогою, тобто перевіркою особистих зв'язків між товаришами, поліція натрапляла також на перші сліди організаційних зв'язків, приймаючи за правдоподібне, що особиста дружба вказує на організаційну пов'язаність.

В наслідок цього був спаралізований не тільки львівський центр, але великою мірою і організаційний апарат на провінції. Кого не взяли до тюрми, того посадили до концентраційного табору. Виарештовані були: все середовище «Академічного Дому», а також наступний склад КЕ ОУН, що діяв всього кілька місяців, і всі люди, що могли б ухопити і втримати в своїх руках організаційні нитки до зацілілих клітин ОУН. Незаторкнені загальним розгромом групи чи окремі особи зоставались якийсь час без керми і напрямних, без зв'язків між собою і центром, бо його не стало.

Розгром ОУН у краю припечатала, як видавалося, видача чеськими офіційними колами центрального архіву ОУН, що знаходився тоді в Празі. Так перед ворогом були виявлені майже всі таємниці підпільної організації: середовище, на яке вона спиралася, організаційна мережа, методи праці, шляхи зв'язку, одним словом, все те, що дає силу підпільній організації. Такого одноразового і раптового розгрому ОУН не зазнала ніколи, ні перед тим, ні потім. Навіть у безперечно важких умовах большевицького режиму силу ОУН надточувано поволі, систематично, рік по рокові. Досвід, здобутий організацією впродовж років польського, а потім нацистського режиму, дав свої овочі, і організація була відповідно підготована до боротьби з найбільш витонченими і найбільш рафінованими засобами большевицького поліційного апарату. Хоч яких болючих і важких утрат зазнало наше підпілля в роки після війни, ворогові все ж не вдалося виявити і спаралізувати його одним дужим ударом. З цього погляду 1934 р. був найчорнішим роком в історії ОУН.


Еміграційний і краєвий провід ОУН


В цій ситуації простяглася з-за кордону рятівнича рука Проводу ОУН, того Проводу, про який дотепер ще не було згадки, а який самим фактом свого існування відограв важливу моральну, хоч силою умов не безпосередню, керівну ролю.

Бо поза формальним, здебільша, призначанням голів КЕ ОУН з-посеред людей, яких і так само життя висунуло на чоло організаційного життя, і схвалюванням загальної лінії політики цих екзекутив Провід ОУН за кордоном не встрявав, бо не міг встрявати, в деталі роботи організації. Краєві кола ОУН самі вирішували, зрештою як і пізніше, в добу першої і другої окупації західньоукраїнських земель большевиками, основні питання своєї політики. Так вони встановили напрямні для тактики визвольної політики, оформили своє неґативне ставлення до явних партій та їхньої роботи і інших справ визвольної концепції.

Вплив Проводу ОУН за кордоном виявлявся в чому іншому. Насамперед існував великий особистий авторитет полк. Є. Коновальця. Він, як командир корпусу Січових Стрільців, а далі як шеф підпільної УВО, користувався великою пошаною, бо був людиною неперебійної боротьби за визволення, і це деякою мірою рівноважило фактичну неспроможність йото і його оточення керувати в повному значенні цього слова роботою організації на батьківщині.

Попередня
-= 17 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!