Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Таємничий острів

- Таким чином, - сказав інженер, - це означає, що не більш як три місяці тому на острові Лінкольна хтось вистрілив із рушниці.

- І свинцева дробинка, - додав Гедеон Спілет, - вразила, але не смертельно, цю тваринку.

- У цьому немає сумніву, - погодився Сайрес Сміт. - І ось які висновки належить зробити з цієї пригоди: або на острові були люди до нашого прибуття, або ж вони з’явилися тут щонайбільше три місяці тому. Прибули вони з власної волі чи мимохіть, через повітряну катастрофу чи через корабельну аварію в морі? Все це ми зможемо з’ясувати лише згодом. І європейці вони чи малайці, вороги нам чи друзі - нам також поки що не розгадати, так само, як ми не можемо знати, чи зосталися вони ще на острові, чи вже покинули його. Але ці питання такі важливі для нас, що ми не можемо далі лишатися в невідомості.

- Ні! Сто разів ні! Тисячу разів ні! - вигукнув моряк, схоплюючись із-за столу. - На острові Лінкольна немає інших людей, крім нас! Хай йому чорт! Він надто малий, і якби на ньому хто-небудь жив, ми давно помітили б цих людей!

- Справді, було б дивним, якби тут хтось жив, і ми жодного разу з ним не зустрілися, - мовив Герберт.

- Але, - заперечив йому журналіст, - було б ще дивніше, якби пекарі народився з дробинкою в тілі!

- Якщо тільки вона не сиділа у Пенкрофа в зубі... - поважно озвався Наб.

- Ви думаєте, що кажете, Набе? - огризнувся Пенкроф. - То це я п’ять, а то й добрих шість місяців носив би в щелепі свинцеву дробину? Та й де б вона заховалася? - додав моряк, роззявляючи рота і показуючи два ряди з тридцяти двох чудових зубів. - Дивись добре, Набе, і якщо знайдеш бодай одного зуба з дуплом, я тобі дозволяю вирвати хоч півдесятка зубів!

- Набове припущення справді неприйнятне, - відповів Сайрес Сміт, котрий, незважаючи на глибоку задуму, не міг стримати усмішки. - Немає сумніву: на острові хтось стріляв із рушниці, і не більш як три місяці тому. Але, можливо, якісь люди, висадившись на берег, перебували на острові зовсім недовго або просто обійшли його, бо якби у той час, коли ми роздивлялися острів із гори Франкліна, на ньому жив іще хтось, крім нас, то або ми його побачили б, або він нас побачив би. Отож найімовірніше, що лише кілька тижнів тому зазнав аварії якийсь корабель і буря викинула його пасажирів на берег острова. Та хай там як, а ми повинні зупинитись поки що на такому припущенні.

- На мою думку, - сказав журналіст, - нам слід подвоїти обережність.

- Я також так вважаю, - підтримав його Сайрес Сміт. - На жаль, я побоююсь, чи не висадилися на острів малайські пірати.

- Пане Сайресе, - звернувся до нього моряк, - чи не краще було б спочатку збудувати човна, а вже потім вирушати у розвідку? Ми змогли б і піднятись на ньому вгору річкою, і, якщо треба, пройти понад усім узбережжям острова. Аби тільки не заскочили нас зненацька!

- Гарна думка, Пенкрофе, - відповів інженер, - але ми не можемо далі чекати. Швидше як за місяць човна не збудуєш...

- Великого човна не збудуєш, - заперечив моряк, - але поки що нам потрібний не такий човен, на якому можна виходити в море, а невеличкий човник, і щонайбільше днів за п’ять я беруся зробити пірогу - для нашої річки Вдячності вона підійде.

- За п’ять днів збудувати човна? - вигукнув Наб.

- Так, Набе, індійського човна.

Попередня
-= 110 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 2.

Останній коментар

anonymous16034 27.09.2014

довго качаеться


andriy233 27.06.2014

пторатолр


Додати коментар