Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > "Чому багато жінок та деякі чоловіки люблять їсти шоколад у великій кількості"

""Чому багато жінок та деякі чоловіки люблять їсти шоколад у великій кількості"" - оповідання від Прокопчук Станіслав Іванович опубліковано 26.08.2022

"Чому багато жінок та деякі чоловіки

люблять їсти шоколад у великій кількості"


      Я вирішив написати есе і прояснити питання чому багато жінок та деякі чоловіки люблять їсти шоколад у великій кількості.

Як відомо, медикам маса людського мозку коливається від 1000 до більш ніж 2000 грамів, що в середньому становить приблизно 2 % від маси тіла. При цьому незважаючи на свої невеликі розміри, людський мозок споживає близько 20% усіх енергетичних ресурсів людського організму. Джерелом енергії для мозку, як відомо, є глюкоза. Сховищ або запасних складів у мозку немає, тому йому необхідний постійний приплив глюкози: для безперебійної роботи наша сіра речовина мозку повинна щодня поглинати близько 120 грамів цього цукру, що еквівалентно 420 ккал. Глюкоза - універсальне (хоч і не єдине) джерело енергії для всього людського організму. Внаслідок складного біохімічного процесу під назвою «гліколіз» глюкоза розщеплюється до більш простих молекул, а отримана при цьому енергія запасається у формі АТФ — особливої ​​клітинної «батарейки», яка живить усі метаболічні процеси. Мозок виробляє АТФ з глюкози «на вимогу»: якщо на даний момент енергія потрібна, наприклад, зорової кори, то туди починає активно надходити цукор, який перетворюється на енергію на місці. Основна частина (близько 60-70%) отриманих з глюкози кілокалорій потрібна мозку для того, щоб проводити нервові імпульси. Крім того, він постійно витрачає енергію на синтез нейромедіаторів — невеликих, але вкрай важливих молекул, які керують усіма аспектами роботи мозку та через його посередництво — решти організму та їх рецепторів.

Довгий час вважалося, що концентрація глюкози у різних відділах мозку приблизно однакова. Однак останніми роками були розроблені надточні методи, що дозволяють визначати вміст цього цукру в окремих відділах мозку. І виявилося, що так звана однорідність була лише наслідком недосконалих вимірів вмісту глюкози в різних відділах мозку. Глюкоза- це легкозасвоювана форма цукру, що отримується людиною в процесі переробки їжі. Взагалі існує поняття "повільного" та "швидкого" цукру необхідного для підживлення людського мозку. "Повільний" цукор людина отримує в основному з круп та овочів, а "швидкий" цукор людина отримує з цукерок, газованої солодкої води, печива. Для людського організму набагато кориснішим є "повільний" цукор з круп та овочів, але він на превеликий жаль вивільняється поступово, а коли на людину чекає термінова, складна, розумова робота, вона починає активно " налягати на солодке " поїдаючи шоколадні цукерки та прагнучи швидко збільшити концентрацію глюкози у мозку і цим поліпшити ефективність роботи свого мозку. В короткостроковій перспективі мозок швидко отримавши підживлення глюкозою дійсно починає працювати краще, але ось у довгостроковій перспективі це призводить до зниження працездатності людського організму, тому що з'їдена шоколадна цукерка миттєво викликавши різкий сплеск концентрації рівня глюкози в крові, у свою чергу, змушує підшлункову залозу активно працювати, щоб продукувати в достатній кількості гормон інсулін і знизити рівень глюкози в крові до нормального рівня. В результаті вже через півгодини після цього людина, яка з'їла шоколадну цукерку і отримала швидкий сплеск енергії, почуватиметься погано, оскільки інсулін у великій кількості вироблений підшлунковою залозою у відповідь на з'їдену шоколадну цукерку, різко знизить рівень глюкози в крові людини і створить стан гіпоглікемії, що характеризується м'язовою слабкістю, втратою сил і концентрації уваги. Але це ще не все!

Важлива робота, що вимагає швидкого підживлення мозку глюкозою у вигляді з'їденої шоколадної цукерки, це тільки хитра відмовка від лукавого!

Основна причина чому багато жінок та деякі чоловіки люблять у великій кількості їсти солодке і особливо шоколад, полягає в тому, що при цьому в організмі людини утворюються у великій кількості ЕНДОРФІНИ - гормони задоволення за своїм способом дії на організм людини схожі на хімічні сполуки групи опіатів, що викликають в людини почуття ейфорії та радості. Подібні відчуття ейфорії та радості людина відчуває послухавши приємну музику на концерті, або займаючись сексом зі своїм партнером. До речі МОЗКУ людини зовсім байдуже від чого отримувати ЕНДОРФІНИ - гормони задоволення чи від з'їденої коробки ШОКОЛАДНИХ ЦУКЕРОК, чи від шалено крутого СЕКСУ З ПАРТНЕРОМ, чи скажімо від ПРИЄМНОЇ МУЗИКИ на концерті "Океану Ельзи".

Головне, те що мозок людини у всіх цих випадках виробляє у великій кількості гормони задоволення - ЕНДОРФІНИ, які роблять людину на якийсь короткий час дуже щасливою. І ось коли наприклад самотня, незаміжня жінка середніх років сидить перед телевізором і дивиться мильну оперу про кохання молодих героїв, заїдаючи кіно шоколадом з коробки, то вона намагається різко підвищити собі рівень ЕНДОРФІНІВ в крові, щоб викликати у себе штучне ВІДЧУТТЯ ЕЙФОРІЇ і РАДОСТІ як наче би вона ЗАЙМАЛАСЯ активним СЕКСОМ з чоловіком. От такий самій собі штучно створений "ХАРЧОВИЙ ОРГАЗМ" з активним продукуванням ЕНДОРФІНІВ у крові і відчуттям ЕЙФОРІЇ і РАДОСТІ. До речі, багато чоловіків середнього віку і старші, які вже мають гладке, вгодоване пузо, явно вважають за краще виробляти собі ЕНДОРФІНИ в результаті споживання смачної їжі ЗАМІСТЬ активного СЕКСУ з партнеркою. А що результат майже той самий, а "працювати" на отримання задоволення доводиться набагато менше думають собі вони. Ось такі от справи! Дякую вам за те, що читали моє есе. 


Кінець


Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!