Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > "Лікарська помилка"

""Лікарська помилка"" - оповідання від Прокопчук Станіслав Іванович опубліковано 10.04.2022

"Лікарська помилка"

Часто у відповідь на наші справедливі скарги щодо незадовільної роботи лікарів ми чуємо таку фразу "лікарі теж люди і мають право на помилки", або таку фразу "лікарі отримують мізерні зарплати і працюють в нелюдських умовах на межі своїх можливостей". Ці фрази закликають постраждалих від рук некомпетентних лікарів пацієнтів бути милосерднішими у своєму ставленні до лікарів, які зробили помилки у встановленні діагнозу, або лікуванні цих пацієнтів чим нанесли пацієнтам фізичних і моральних страждань. Я особисто з цим категорично не згоден і вважаю, що пацієнт не навчальний манікен на якому повинен навчатися лікар щоб стати компетентним спеціалістом у своїй галузі. Я розповім вам реальну історію лікарської помилки дитячого стоматолога, яка відбулася 5 років тому в Росії.

У 2017 році дитячий стоматолог із Киштима зав. відділенням, лікар стоматолог-хірург Андрій Васильович Левченко помилково видалив не той молочний зуб десятирічному хлопчику.

Про лікарську помилку у соціальних мережах розповіла мати школяра Ірина Пацюкевич.

Я звернулася до стоматолога у Міську лікарню ім. О.П. Силаєва Дитячу поліклініку №1 м. Киштим, безпосередньо до стоматолога Андрія Левченка.Треба було зуб молочний видалити, бо він багато разів уже був "залікований" і почав хворіти, – розповіла у соцмережі Ірина Пацюкевич. - Зуб дитина показала лікареві, верхня щелепа праворуч, це місце лікар стоматолог Андрій Левченко обколов анестезією і відправив його посидіти в коридорі під кабінетом, а хвилин через десять сина покликали на видалення зуба. Під час видалення зуба син аж верескнув від болю. Я ще здивувалася

подумала, якась анестезія у них погана. Дитина вийшла, рот весь в тампонах, мовчить. Вдома у мене навіть думки не виникло в рот йому зазирнути. Тільки через дві години я побачила, що зуб синові видалили не той! Укол поставили у верхню щелепу, а зуб видалили з нижньої! Нормальний молочний зуб! Тож і боляче йому було. Я в шоці, розгубленості. Як це так вийшло?

Жінка вирішила не залишати цю ситуацію напризволяще, зателефонувала до поліклініки, написала скаргу головному лікарю Киштимської центральної райлікарні Ігорю Геннадійовичу Ускову та до регіонального МОЗ, але була дуже здивована, коли стоматолог Андрій Левченко вже ввечері приїхав до неї додому, щоб попросити вибачення.    

Сам лікар був особисто в мене вдома. Вибачався і дуже шкодував про те, що сталося, – розповіла мати хлопчика. – Каяття лікаря було щирим. Мені навіть трохи стало його шкода. Ну як так? Куди дивився? І ми постраждали, і він тепер отримає від свого керівництва. Неприємна історія.

Більше того, лікар компенсував сім'ї збитки, оцінені в п'ять тисяч рублів. - Хлопчику 10 років, і у нього відбувається фізіологічна зміна прикусу - постійні зуби, що прорізуються, тиснуть на молочні, від цього останні і болять, - пояснив матері хлопчика завідувач стоматологічного відділення Киштимської ЦРЛ Андрій Левченко. - Так, видаляти ми збиралися інший зуб, мабуть, переплутав з іншим пацієнтом і помилково видалив не той, - пояснив матері хлопчика завідувач стоматологічного відділення Киштимської ЦРЛ Андрій Левченко. 

 Ірина отримавши компенсацію від лікаря пішла з сином уже в платну клініку, щоб таки видалити хворий зуб.

Між тим у прес-службі регіонального МОЗ РФ повідомили, що, незважаючи на мирне вирішення ситуації, розпочали службову перевірку, за результатами якої фахівці дадуть оцінку діям лікаря. За результатами службової перевірки дій стоматолог-хірург Андрій Левченко отримав сувору догану, але залишився працювати на своїй посаді завідувача стоматологічного відділення Киштимської центральної райлікарні.

Ось вам половинчасті рішення регіонального МОЗ РФ зробити сувору догану, але не звільнити і залишити працювати на колишній посаді завідувача стоматологічного відділення стоматолога-хірурга Андрія Левченка, щоб він і далі "лікував", а вірніше калічив дитячі зуби. Добре хоч що лікар гроші повернув матері дитини за своє "лікування". Бюрократична машина МОЗ дуже неповоротка щодо розслідування лікарських помилок і медиків які отримали реальне покарання за непрофесіоналізм і недбалість у роботі можна перерахувати на пальцях однієї руки. Можливо тут зіграла роль "лікарська братня солідарність" тому що спеціальні медичні комісії рідко карають своїх підлеглих лікарів воліючи по-тихому зам'яти скандал із пацієнтом. Ось так часто відбувається не тільки в Росії, а й у нас в Україні на превеликий мій жаль. Вихід же залишається тільки один пацієнтам потрібно ретельно вибирати собі лікаря вивчаючи відгуки пацієнтів на нього, перш ніж самим записуватися, або записувати свою дитину до нього на прийом.


Кінець





Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!