Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Новини > Перші враження від видавництва

Чи зможуть українці продавати власні твори? Чи є перспектива професії «автор книги»?

Українці – талановита, писемна, освічена нація, та нажаль, в Україні довгий час написання книг – залишається для багатьох лише хобі.

Багато хто давно втратив надію на можливість письменників прожити в нашій країні без додаткового прибутку. А отже, і професія «письменника» залишається безперспективною - одними книгами ситий не будеш.

Саме тому найбільше онлайн-видавництво в Україні «Читай Онлайн» з 15 листопада поточного року надало можливість українським авторам продавати свої творіння на сайті.

Ми звернулися до одного із найпопулярніших сучасних авторів в Україні, переможниці багато чисельних конкурсів – Ольги Василюк із запитанням, чи вирішила вона продавати книги на даному веб-порталі:

Журналіст: Ольго, чи є у вас бажання продавати свої книги онлайн?

Ольга Василюк: Насправді, я пишу не для того, щоб отримувати за це оплату. Я пишу від душі. Проте після того, як відкрився веб-портал «Читай онлайн», який надав можливість молодим авторам продавати свої творіння, я зрозуміла, що, мабуть, не думала про прибуток лише тому, що у мене не було такої можливості. Рада, що вона нарешті з’явилася.

Журналіст: Мрієте тепер збагатитись?

Ольга Василюк: На сайті Читай Онлайн є можливість самостійно обирати вартість книги. Я поставили 5 грн. Тому про збагачення річ не іде.

Журналіст: Чому так низько оцінили свій талант?

Ольга Василюк: Вирішила поки просто спробувати. Подивлюся, як піде. А далі буду думати, чи варто підвищувати вартість. Наші читачі не сильно заможні люди, як і самі письменники в принципі. Може, лише видавці можуть трохи заробити на цьому.

Журналіст: Чи були у вас пропозиції видати книгу від справжніх видавців?

Ольга Василюк: Було і дуже багато. Величезна кількість проектів, які пропонували мені видати книгу. Особливо багато пропозицій було серед видавців дитячих книг. Але раптово або зменшували фінансування, або закривали проект. І так багато разів відбувалося, і в якійсь момент я перестала вірити, що це взагалі можливо. Потрібно видавати книги власним коштом, тоді всі будуть зацікавлені зробити все швидко і якісно. А якщо не фінансуєш власні твори – то вони лишаються лише нереалізованими мріями, а книгами так ніколи і не стають.

Журналіст: А окрім романів – є якась можливість письменнику вижити за рахунок свого таланту?

Ольга Василюк:. Були компанії, які намагалися купувати мій талант під свої потреби. Їх цікавив прибуток будь-якою ціною, але навряд, розвиток української книги.

Журналіст: Що це за компанії? Чи це секрет?

Ольга Василюк: Ні не секрет. Розкажу. Це було тоді, коли я перемогла «Коронацію слова» у номінації книги для дітей від 12 до 16 років. До мене звернулася релігійна організація із завданням написати тексти для брошур, для того щоб привабити дітей та їх батьків до даної церкви.

Журналіст: Що то за релігія була? Яка віра?

Ольга Василюк: Не пам’ятаю, не православна точно. Та я не стала з’ясовувати подробиці. Я не хочу брати на душу такий гріх. Я не знаю, які цілі в тої організації і нащо їм саме довірливі діти. Тому відмовилась.

Журналіст: Важко, мабуть.

Ольга Василюк: Так. Проте стало легше після того, як Читай Онлайн розмістило мої твори. Коли після тижня розміщення на сайті я побачила 9 тисяч скачувань і десятки коментарів – стало набагато краще. Я зрозуміла, що моя творчість комусь потрібна. Тому і ціну на свої твори поставила таку не велику – лише 5 гривень. Хай краще буде 10 тисяч читачів по 5 гривень, ніж один за велику ціну.

Журналіст: Чи порадите письменникам розміщувати твори? Яку вартість книги порадите виставляти?

Ольга Василюк: Молодим авторам думаю, не потрібно ставили ціну більше 10 грн. за екземпляр. Зараз забагато друкованої продукції, яка коштує 8-14 грн. а тому продавати онлайн книгу дорожче немає сенсу. Щодо розміщення – звичайно, потрібно розміщувати. Потрібно стукати у всі двері, скрізь, де є можливість.

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!