Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > Видавничі реалії, або «По чім друкуємо»?

"Видавничі реалії, або «По чім друкуємо»?" - оповідання від Admin опубліковано 13.10.2013

Видавничі реалії, або «По чім друкуємо»?

Цікавий факт! Виявляється на щорічному Форумі видавців – 2013 не так вже й легко можна було викласти гроші за улюблену книжку, та не через її ціну, а через відсутність. Подивитися ж на любленого автора, хіба що зазирнувши за чиєсь плече. Читацька аудиторія захопила простір й не давала спокою головним учасникам дійства від самого початку до завершення дійства. Кращими авторами було визнано багато наших співвітчизників ( таких як Тарас Прохасько, Соня Бабкіна та ін.), були й там автори з сусідньої Польщі. Загалом подія наситила свіжими новинами, які просто не можуть не зацікавити пересічного книго-гурмана.

Виявляється на сьогоднішній день книжковий бізнес активно набирає обертів, насамперед про це свідчать пошуки видавців, спрямовані на нові літературні ніші, наповнені скромними авторами бестселерів. Бо шанс мають усі, а от сміливість – мало хто.

Та не все так радісно, є й недоліки. Нажаль в Україні й досі не знайшлося активних чиновників, які б направили свої зусилля на трухляву політику книговидання, й привели її до ладу. «Проблемне депо» вже вщент заповнене вагонами нереалізованих обіцянок і скарг від видавців.

Книга - продукт соціальний, й не всім до смаку. Попит на неї прямо залежить від настрою читача. А звідки ж в нього бідолашного гроші на книжкові крамниці, коли прожитковий бюджет росте в геометричній прогресії. От і вимірюється любов до літератури глибиною власних кишень. Як альтернатива жазі до читання – інтернет-пошуки, ну а там на нас з розпростертими обіймами чекають блоги, «соціалочки» і відео-мережі. «Навіщо ж витрачати стільки часу?»- запитуємо себе, коли можна обійтися пачками цитат в оновлених новинах. От і буде вам гаразд. Куди там до думок про високе, розвиток інтелекту та глибинне сприйняття прочитаного.

Сьогодні світом править інформація, і чим швидше вона до вас потрапить - тим щасливішим ви почуватиметесь. Книжкові тиражі падають, а ціни під натиском податків – ростуть. Процеси глобалізації руйнують уставлені традиції друку. Настає криза читання. Щороку в Україні виходить близько 45 мільйонів книжкової продукції, зауважимо,що сюди входить не тільки художня література, а й буклети, зошити й усіляке різне. Нам же із вами лишається менше ніж 0,9 книжки на душу населення. Отак і глобалізуємося в книго ренесансі. Святе місце порожнім довго не лишається, тому то й читає кожен другий продукцію зарубіжних видавництв, з сумом поглядаючи на цінники у магазинах.

Як же рятувати ситуацію? Відповідь дають самі автори: не бійтесь підтримувати нові книги, голосуйте, залишайте відгуки у соцмережах, говоріть про прочитане. Створіть свою атмосферу навколо автора і поділіться нею з друзями. Повірте вклад одного захопленого читача творить чудеса з наступним тиражем примірників. Вивести ту чи іншу книжку на світовий п’єдестал під силу лише нам із вами. Ми - глядачі в театрі книговидання. Тож не скупімося на овації й підтримуймо вітчизняне.

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!