Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > Сучасність читання

"Сучасність читання" - оповідання від Admin опубліковано 13.10.2013

Що може бути краще за улюблений томик «Володаря перснів»?

Відповідь проста – улюблений томик, який уміщується в кишені.

Доступні електронні пристрої вийшли на ринок всього два роки назад, але за цей час вже встигли спровокувати цілу революцію у сучасному книговиданні, й баталії між прихильниками старого доброго паперу і поціновувачами сучасних девайсів точаться з дня на день. Давайте ж спробуємо розібратися де ж таки компроміс.

Світові видавці поставили підпис під негласною істиною «Хто не наздоганяє час, того наздоженуть конкуренти». Простіше кажучи, ігнорування електронних книжок може призвести до зникнення цілих видавничих домів. Читання на «електронках» стрімко завойовує аудиторію, причому найрізноманітнішу. Зараз вже нікого не здивуєш семи десятирічним дідусем, який проводить свій вільний час у компанії новенького планшета. Переваги ж, як то кажуть, на руках: тут тобі і зручність у користуванні, і мобільність, і найголовніше – величезна бібліотека тепер завжди поруч. Заходь, читай, обирай.

Плюси такого користування вже встигли відмітити й видавці. За їх словами «Електронна книжка – шанс для авторів – дебютантів». Матеріал вже перевірений аудиторією, вкладати кошти в такий рукопис значно вигідніше, аніж сподіватись на вдачу. До того ж заощадження на нерозпроданих примірниках - гарна підтримка для не розкручених книжок.

Проте є й недоліки: все частіше на літературних лаврах можна почути скарги. Буцімто шлях від пера автора до читача-один клік. Тут тобі ніякої роботи для коректора й редактора. Страждають кишені спеціалістів і мізки тих, хто потім буде перетравлювати цей «грамотний шедевр».

Тенденції сучасного літературного світу не лишають у спокої і самі пристрої, вимагаючи від електронних книжок максимальної подібності до справжніх друкованих. Поговорюють,що найближчим часом,узявши до рук таку книжку можна буде почути шурхіт сторінок, і запах - ніби щойно розгорнув новісінький бестселер. Експансія книжок нагадує історію з мобільними телефонами, стає більш помітним контраст у ретро - стилі. Та де ж подіти дитяче задоволення від перегортання сторінок і осяжного об’єму прочитаного. Справжні бібліотеки тепер здобутки минулого. Бо цінам в букіністичних крамницях зрадіють хіба що колекціонери, а пересічному студентові значно простіше завітати до онлайн- бібліотеки, як бачимо, вибір очевидний.

В екологічному просторі постають два питання. Що краще? Вирубка зелених лісів чи штучний пластик, з до кінця не дослідженим впливом на організм? В повсякденному житті все більше з’являється «замінників». Довгий список, першою номінацією якого є живе спілкування, поповнюється щоденно. Здається ніби найприємніші речі потроху переселяються у віртуальний світ. Читальний зал шкільної бібліотеки давно не конкурент новому поколінню розваг, так може тоді й варто скористатися шансом наводнити книжками інтернет, той простір в якому ми проводимо більше часу. На останок хочеться сказати: насправді неважливо звідки ти читаєш, головне те, як ти сприймаєш прочитане, чи занурюєшся в уявний світ з головою,бо у кожній книзі ми читаємо себе, тож якщо для таких подорожей з’явилося більше можливостей, треба їх використовувати.

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!