Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Статті > Витоки книго-мистецтва

"Витоки книго-мистецтва" - оповідання від Admin опубліковано 25.09.2013

Витоки книго-мистецтва

Українська книжка пройшла довгий шлях крізь терена історичного простору перед тим як стати такою, якою ми тримаємо її у руці. Це дивовижне перевтілення - результат плідної праці багатьох поколінь видавців. І зараз стоячи біля місця, де історична спадщина України зливається з океаном світової літератури, хочеться повернутися до її витоків. Вже давно стало відомо, що книга – це не просто матеріальна і духовна цінність. Як їжа не дає померти з голоду : так і книга живить розум.

Середина 15 століття. Німеччина. Йоган Гутенберг, нащадок ювеліра створює першу друкарську машину. Принцип роботи доволі простий - відлиття окремих букв з яких можна складати слова. Не дивлячись на свою простоту ідея виявилася геніальною та привела до великих результатів. Після смерті Гутенберга мистецтво книгодрукування поширилося усім світом.

Науковцями доведено, що перша друкована книжка з’явилась в Україні десь через 45 років після винаходу німецького майстра. В 15 столітті осередком видавничої діяльності стає захід Українських земель, а саме місто Львів. Осінь 1572 рік до містечка приїздить нікому невідомий випускник Краківського університету, і ще не встигне пройти двох років як світ побачить друкованого «Апостола». До останнього часу вважалося ніби це була єдина, надрукована ним у Львові книжка. Проте після детальних досліджень інформацію спростували, виявивши ще один доробок, закинутий далеко за мажі батьківщини. В паризькій національній бібліотеці збереглася «Слов’янська граматика», доказом цього стала надіслана фотокопія з гербом міста й друкарською маркою. Нині ця книга знайшла притулок в Гарвардському університеті (США). Те що дана граматика належить руці Федорова ще раз доводить наскільки небайдужим був український друкар до освіти свого народу. Зараз у Львові поблизу академії друкарства, на площі й досі збираються поціновувачі літератури а в її центрі красується величний монумент першодрукаря з книгою на руках. В минулі часи слава майстра швидко ширилася світом - про нього довідується князь острозький і надсилає молодому Іванові запрошення до власного двору, перед яким той не в силах встояти. Згодом в Острозі заснували друкарню під керівництвом Федорова. З того часу починається плідна праця друкаря. Для основного тексту він виливає 5 шрифтів: один великий кирилівський, 2 малих кирилівських і 2 малих грецьких. Цими шрифтами в 1589 році була надрукована книга «Новий завіт о псалтирі». Одночасно із цим готувалося видання великої за обсягом «Біблії». Книга мала 1256 сторінок розміщених на аркуші в 2 стовбці. Після смерті Федорова його шрифтами кілька десятиліть користувалися у друкарнях Львова і Вільнюса.

Ще одним осередком бурхливої видавничої діяльності того часу стає друкарня Києво-Печерської лаври. Особливістю місцевих видань була велика кількість ілюстрацій. Книги видавалися церковнослов’нською, латинською, польською мовами. Дизайн обкладинок як на наш час був досить незвичайним - палітурки виготовлялися з дошок і оздоблювалися декоративним орнаментом. В такому вигляді книга надходила у продаж.

В перші часи після започаткування на території нашої держави, книгодрукування поширилося Україною і найбільш прижилося у Львові та у Києві. Ці міста й до тепер несуть культурну спадщину закладену майже шість століть тому.

Підтримати автора:

Ваш коментар буде першим!